Korsvuoren luola, Nousiainen

Luolamiehenä tunnetun Tuomo Kesäläisen jalanjälkiä seuraten löysimme itsemme Nousiaisten Korsvuorelta. Mäeltä löytyikin jotain ihan muuta kuin vanha korsu.

Korsvuoressa on keskellä hakkuuaukeaista mäkeä kivikasa. Tuo kivikasa ei soratieltä helposti avaisi mielenkiintoa kohteeseen, jos ei tietäisi sen kätkevän sisäänsä varsin monimuotoisen luolamaisen kokonaisuuden. Koska olimme saaneet hieman ”vihiä” paikasta osasimme odottaakin kohteelta jotain.

Luolamaisen varsin avaran onkalon eteen on kasattu kivinen muuri. Siirtolohkareiden alle muodostuneen luolankokoa on hieman vaikea tarkasti kuvata, mutta korkeutta on reilu 3 metriä ja lattia pinta-alaa varmasti runsaat 3×4 metriä. Paikka olisi mitä oivin sateensuoja, rajulla ukkosilmalla. Luolasta löytyy ilmiselvä leiripaikka ja nuotiopohjakin. Kivimuurin ilmeinen tarkoitus on estää läpivetoa. (Huom! Tämä vain paikkaan liittyvää dokumentointia. Tulenteko ja muu kuin satunnainen leiriytyminen ilman maanomistajan lupaa ei ole sallittua.)

Kokonaisuus on kolmesta suuresta palasta muodustunut toisiinsa nojaava labyrintti. Alueen lähimaastossakin oli tutkittavaa ja ryömittävää, koska pienempiä ”koirankoppeja” on useitakin ihan vierivieressä lähimaastossa. Luolan lisäksi, kivien välissä on mielenkiintoinen L- kirjaimen mallinen sola, joka on selvästikin syntynyt, kun alunperin tämä kivi on haljennut osiinsa.

Mäen rinteestä on myös löytynyt niin kivikautinen asuinsija, kuin rautakautista keramiikkaakin, eli paikka on tuttu jo ammoisista ajoista lähtien.

Paikka sopii helpon sijaintinsa takia kokoperheelle ja antaa varmasti paljon tutkittavaa, jopa perheen pienimmille. Voin suositella. Retkikohde ei vaadi mukaansa erityisvälineitä, vaan reipasta retkeilyhenkeä.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6732597 E 232930

3 replies
 1. Suvi Etu-Prami
  Suvi Etu-Prami says:

  Kiinnostaisi tietää, että onko maanomistajalta kysytty lupa mainostaa paikkaa retkipaikkana? mm. tulentekoon ei jokamiehenoikeudet riitä.

  Vastaa
  • Antti Huttunen
   Antti Huttunen says:

   Eivät niin. Retkipaikkaan voi kirjoitella kuka tahansa reissuista, niiden kohteista ja niihin liittyvästä havainnoista. Jokainen liikkuu jokamiehen oikeudella ja ainakin säännöllisti tarinoiville ne ovat tuttuja. Toisaalta joku omatoiminen retkeilijä ei sitten välttämättä sellaisesta ole niin tietoinen, mutta sille ei kauheasti voi mitään muuta kuin valistaa kohdatessa. Lisäämme huomautuksen asiasta ja lisäksi jos sattuu olemaan tietoa, kuinka maanomistaja tuota kuvausta toivoisi mahdollisesti muutettavan, niin toki mielellämme otamme toiveet huomioon.

   Vastaa
   • Suvi Etu-Prami
    Suvi Etu-Prami says:

    Aivan. Sivustohan on aivan ihanteellinen kun haluaa katsoa missä kannattaa mm. luonnon ihanuuksia käydä katsomassa! Onko joku mailiosoite johon voi olla yhteydessä? Lisäksi piti kysyä, että saako tämän viestin ns. ei julkiseksi, koska ei ole tarkoitus kuitenkaan ”pelästyttää” ketään joka haluaa käydä paikkaa katsomassa!

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.