Hiidenvuoren Pirunkirkko, Tervo

Tervon Hiidenvuoren luolalle jos mielii mennä, niin täytyy ajelella noin 8,5 kilometriä Tervosta Vesannolle Sinistä tietä. Siitä kun kääntyy oikealle Miljoonatielle, ajelee 750 metriä, kääntyy taas oikealle Pulkkaniementielle ja ajaa vielä noin vajaan puoli kilometriä, niin silloin on juuri siinä mutkassa, josta on lyhin matka luolalle. Läheltä löytyy myös levikettä, johon auton voi jättää.

Tämmöseltä kohdalta pitäisi vanhan traktoriuran löytyä.

Tämmöseltä kohdalta pitäisi vanhan traktoriuran löytyä.

Vanhan traktoriuranpohjan pää löytyy sadevesiputken tienoilta. Sitä kelpaa kotvan matkaa lampsia eteenpäin. Vaikka sitä olisikin lysti kävellä, niin uralta pitäisi osata kammeta vähän vasemmalle kohti jäkäläisiä kallioita ja siitä sähkölinjalle. Tieltä sähkölinjalle tulee matkaa noin 170 metriä. Lnjan alla oleva jäkäläinen kallio on hyvä maamerkki. Sähkölinjalta luolakalliolle on 60-70 metriä.

Hiidenvuoren Pirunkirkko.

Hiidenvuoren Pirunkirkko.

Paikalta löytyy kaksi luolaa, kumpikin kallion rakoilun muodostama. Näistä helpommin kuljettavissa on laajenneiden pystyrakojen muodostama 7-metrinen luola. Toinen, 9 metriä pitkä luola puolestaan on vaakaraossa ja epämääräisen muotoinen. Siitä lähtee ahtaita sivukäytäviä syvemmälle louhikkoon. Lähialueen louhikoissa useita lisäksi pienempiä lohkareluolia. Louhikossa on asunut hiisi, jota tietäjät käyttäneet apunaan. Myöhemmin luolat ovat olleet metsästyspaikkoja ja marjamiesten sateenpitopaikkoja.

Ihan tilavan kokoinen asumus.

Ihan tilavan kokoinen asumus.

Pystyraossa olevassa luolassa on kaksi nuotiopaikkaa: toinen ”eteisessä” ja toinen syvemmällä luolassa. Luolassa sopii seisomaan suorana ja jos vino lattia ei haittaa, voi siinä oikaista selkäänsäkin. Luolan katossa on luonnollinen savuhormi ja kaiken hyvän lisäksi takaosasta lähtee varauloskäytävä ulos. Luolassa oli siellä juhannusviikon jälkeisellä helteellä vieraillessani ihanan viileää ja koirat majoittuivatkin sinne hyvin mielellään. Kallion kupeella oli käsinkosketeltavan hiljaista – vain lintujen laulu kuului.

Vaakaraossa olevaa epämääräisen muotoista luolaa en tällä kertaa havainnnut, koska huomioni taisi kiinnittyä enemmän kallioseinämien muotoihin ja kasvillisuuteen, jossa niissäkin on näkemistä enemmän kuin riittävästi. Alueeseen kannattaa tutustua ihan ajan kanssa ilman turhaa hötkyämistä, koska pientä nähtävää kyllä riittää.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6982066 E 480986

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.