Pitkulainen Uiperolahti Tervossa on mukava määränpää melontaretkelle

Tervossa, Iisveden ja Rasvangin järvien välissä sijaitsevasta Pulkkilansaaresta löytyy kiinnostava retkipaikka, Uiperolahti.

”Se lahti kun on semmonen kappee uipero ettei se ou ku jonku kymmenen metrijä levvee.” Näin kuvaili Esa Pulkkinen (s.1900) vuonna 1970 Tervon paikannimistä.

uiperolahti-4

Ja tottahan se on, Iisveden pohjoispäässä, Pulkkilansalmessa olevalla lahdella on pituutta yli 750 metriä, mutta leveyttä enimmillään vain 60 metriä lähellä lahden pohjukkaa. Kun salmelta siirtyy lahteen luulisi siirtyneen joelle, varsinkin tuulisena päivän muutos korostuu kun siirtyy tyyneen lahteen.

uiperolahti-5

Kappeutta korostaa vielä lahden itärannan hyvin jyrkkä rinne Vaajavuoren laelle. Karun kallioinen Vaajavuorikin on tutustumisen arvoinen paikka.

uiperolahti-6

Kesäkuvat on melontaretkeltä kesältä 2014, talvikuvat 20 vuoden takaa. Itse Pulkkilansalmesta löytyy myös viehättäviä kallioisia saaria salmineen. Monet saarista ja osa salmen rannoista on suojeltu.

uiperolahti-9

Kaikille paikoille ei pidä pesmimäaikaan nousta häiritsemään lokkien ja muiden vesilintujen pesintää. Enkä suosittele häiritsemään huuhkajaakaan, joka on ainakin ennen (kun kirjoittaja ahersi kuulostelemassa huhuilevia pöllöjä Sisä-Savossa) pesinyt Vaajavuorella.

uiperolahti-8

Parhaiten Uiperonlahteen ja Pulkkilansaareen pääsee kesällä omalla veneellä, kajakilla tai kanootilla. Pulkkilansaarentien päässä, lossirannassa on parkkipaikka, grillikatos, puucee ja on veneen laskuluiska. Maitse liikkuva tarvitsee sitten lossikyytiä. Lossi on nykyään yksityinen ja sen käytöstä voi kysellä Pulkkilansaaressa asuvalta Olli Maukoselta. Talvella saareen on jäätie jolla liikkumien luonnollisesti omalla vastuulla ja jäätien tekijän säädösten alaista touhua.

Uiperonlahti kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6974094 E 488252

Artikkeli: Tuomo Jalkanen

1 reply
  1. Veli-Matti Lehtonen
    Veli-Matti Lehtonen says:

    Ensimmäistä kertaa meloessani yksin Uiperolahden pohjukassa säpsähdin toden teolla, kun melan kolaus avokanootin kylkeen kajahti kun aseen pamaus. Kallioseinä antaa hyvän kaiun. Kanootista saatoin bongata kantarelleja kalliorinteillä. Sienimetsään ei tarvinnut mennä, vaan illan ja seuraavan päivän eväät saattoi poimia kuin tarjottimelta. Kesäisin melomme Water Route-tapahtumassa http://www.waterroute.fi kyseisen lahden poukamassa ja Pulkkilansaaressa sitten yövymme. Jylhät ja karut Kuopion läntisen puolen vesistöt ovat vesiretkeilijöille hienoja kohteita.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.