Haapamäen näkötorni, Tervo

Tervon Haapamäen rinteitä on viljelty 1500-luvun puolivälistä saakka. Haapamäen laki, Kokkomäkeksikin kutsuttu, on ollut perinteikäs kokoontumispaikka.

Ensimmäinen torni mäen huipulle rakennettiin 1936 kolmiomittaustorniksi. Toisen maailmansodan aikaan kylän lotat käyttivät sitä ilmavalvontaan. Kerrotaan, että kirkkaina pakkasöinä he pukivat ylleen susiturkit lämmikkeeksi.

SONY DSC

Ensimmäisen tornin lahottua tilalle rakennettiin 1960-luvulla uusi torni, tämäkin lähinnä maanmittauskäyttöön. Kylän talkoovoimin nousi 1985 kolmas torni ja kesällä 2009 nousi talkoilla ja maakunnan yritysten tuella neljäs eli nykyinen torni.

SONY DSC

Torni on kaikkien vapaasti käytettävissä. Torniin kiipeäminen on luonnollisesti jokaisen omalla vastuulla ja alueen roskaamista on syytä välttää.

SONY DSC

Haapamäeltä näkyvät järvet kuuluvat Rautalammin reittiin Päijänteen vesistöalueella. Saarista, niemistä ja lahdista hahmottaa helposti jääkauden muovaamat luode-kaakko-suuntaiset linjat. Ylhäältä tornista näkymä ulottuu noin 60 km päähän ja idästä voi kirkkaalla säällä erottaa Puijon tornin silhuetinkin.

SONY DSC

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6970669 E 486054

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.