Leppoisa viikonlopun retkikohde: Myllykulmankoski, Orimattila

Ihmisellähän on luontainen tarve keräillä. Minäkin keräilin lapsena kiiltokuvia, postimerkkejä ja tarroja. Vaikka tällaisilla keräilykohteilla tuskin on paljonkaan tekemistä sen alkuperäisen tarkoituksensa, eli eloonjäämisen kannalta, uskon, että jonkinlainen vietti erilaisiin keräilykohteisiin meillä jokaisella on. Keräilyn tarve ja voimakkuus tosin vaihtelevat ihmisestä riippuen.

Näin iän karttuessa ainakin kiiltokuvien keräily on siirtynyt vähän taka-alalle ja pitkään mietin, että olisi mukava keräillä jotain, mutta mitä? Materian hamsteroiminen ei ole ehkä se minun juttuni, vaan ennemminkin henkisen minän rikastuttaminen. Olen suunnitellut retkeileväni kaikissa Suomen kansallispuistoissa, katsastaa Suomen majakat läpi ja viimeisimpänä hurahduksena keksin aloittaa Suomen luonnonvaraisten vesiputousten bongailun.

Luonnonvaraisten vesiputousten bongailua helpottaa huomattavasti se, että kohteet on kerätty jo valmiiksi sivustoksi. Ensimmäiseksi kohteeksi valikoitui asuinpaikkaani lähimpänä oleva vesiputous, eli Orimattilassa sijaitseva Myllykulmankoski.

Kohde oli juuri sellainen passeli sunnuntaiajelukohde, jonne oli helppo mennä. Tuntui ehkä jopa liian helpolta ajaa auto parkkipaikalle ja autosta noustessa tiesi jo olevansa kohteessa, kun kosken pauhu kuului voimakkaana korviin.

Parkkipaikan vieressä oli grillikatos, joka palvelee varmasti tällaisia sunnuntairetkeilijöitäkin, mutta otettuani hieman lisää selvää alueesta, kävi ilmi, että tässä Porvoonjoen pätkässä, jossa Myllykulmankoskikin sijaitsee, on melontareitti. Reitti lähtee Lahdesta ja päättyy Porvoon vanhaan kaupunkiin. Myllykulmankoski jää siis tähän melontareitin varrelle, ja kosken yläpäässä oleva grillikatos palvelee siis varsin hyvin myös reitillä melojia. Ainakin rantautuminen tässä kohtaa näytti helpolta.

Myllykulmankoskessa (tai Virenojan koskessa) on aikanaan sijainnut myös mylly, jonka rauniot ja koskessa olevat patolaitteet olivat selvästi havaittavissa. Koski itsessään ei ole kovin jyrkkä, mutta sitäkin kauniimpi. Kosken pituus on vajaat 200 metriä ja pudotuskorkeutta yhteensä 6 metriä. Pudotus on kuitenkin useammassa osassa, mikä tekee koskesta katsojan silmiin melko loivan. Nähtävää silti riitti, ja tällainen luonnon muovaama taideteos jättää tuskin ketään kylmäksi. Kosken pääpudotuksen lisäksi virtaus jatkui pitkälle, ja pieniä loivia pudotuksia löytyi vielä kosken alajuoksultakin.

Koskea pääsi ihailemaan ylikulkusillan lisäksi joen vasenta reunaa kulkevan, hieman heinittyneen polun viertä seuraamalla. Kaikenkaikkiaan tällainen kohde oli juuri passeli miniretkikohde, jonne oli helppo tulla ja koskea pääsi ihailemaan sen yläjuoksulta alas asti.

Sijainti: N=6746261.986, E=427509.987 (ETRS-TM35FIN)

Kartta

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.