Hietajärvi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa

Kävimme ensimmäisen kerran Ylläs-Pallastunturin Hietajärvellä pari vuotta sitten huhtikuussa. Tarkoitus oli hiihtää Ketomellasta Tappurille, mutta kova tuuli Pippovuomalla käännytti metsän suojaan. Vuoman reunalta näytti kelkan jälki suuntaavan kohti vajaan kolmen kilometrin päässä olevaa Hietajärveä, jota olimme kuulleet kehuttavan kauniiksi paikaksi. Hiihtelimme metsän halki jälkeä pitkin järvelle. Se ei talvisessa asussaan näyttänyt kummoiselta, mutta korkeine rantapenkkoineen antoi kuitenkin aavistuksen kesäisestä olostaan.

Hietajärvi kesällä 2014.

Hietajärvi kesällä 2014.

Istuskelimme tulilla järven pohjoispäässä. Aurinko oli sulattanut lunta hangessa olevilta lautakasoilta. Päättelimme, että Metsähallitus oli aikeissa ryhtyä Hietajärvellä rakennushommiin.
Tänä kesänä huomasimmekin Raattama-Hetta tien varteen ilmestyneen retkeilyreitin viitan, joka Raattamasta tultaessa osoittaa puoli kilometriä ennen Ketomellan siltaa vasemmalle.

hietajarvi1

Opastus polun alkuun Ounastieltä lähellä Ketomellan siltaa.

Piti käydä katsastamassa paikka. Auton sai parkkiin lähelle opastaulua. Kävelimme 2,5 km mönkijän outamaahan jättämää uraa poronerotuspaikan ohi ja yli Pitkäjärven kannaksen, jonne oli pantu pitkospuut kuten pariin muuhunkin uran vetisempään paikkaan. Hietajärvi avautui polun päässä korkeiden rantatöyräiden välissä kauniin hiekkarantaisena ja kirkasvetisenä. Järvessä oli lähellä rantaa hauska pieni saari.

Tulipaikalla on hyvä veto. Metsähallitus on tehnyt tällä samalla mallilla kodan ainakin Särkivaaraan Särkitunturin polun varteen.

Tulipaikalla on hyvä veto. Metsähallitus on tehnyt tällä samalla mallilla kodan ainakin Särkivaaraan Särkitunturin polun varteen.

Metsähallitus oli rakentanut paikalle kodan, puuvajan ja kuivakäymälän. Vanhasta asentopaikasta oli pihamaalla jäljellä vielä pöytä penkkeineen ja kauempana vanha huussi.

Poronerotuspaikka. Taustalla häämöttää Ounastunturi.

Poronerotuspaikka. Taustalla häämöttää Ounastunturi.

Suomessa on 37 Hietajärvi-nimistä järveä, Enontekiölläkin viisi, joista kaksi Ylläs-Pallastunturin kansallispuistossa. Tämä lähinnä Ounasjokea oleva järvi on kooltaan 26 ha. Hieno päiväretkikohde, jonka saavuttaa huonompijalkainenkin.

Lähtöpaikka:
500 m Ketomellan sillasta Raattamaan päin, os. Ounastie 4627, Enontekiö.

Hietajärven kota kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7574263, E 375691.

Teksti ja kuvat: Jukka Parkkinen

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.