Paha-Koli – korkeiden isäntien vieraana käräjäkivillä

Ukko-Koli ja Akka-Koli ovat itse Mustarinnan kolmesta huipusta ne tunnetuimmat, mutta jo itsessään hulppeat näköalat tarjoavalta Sokos Hotel Kolilta katsottuna loitommaisin, Paha-Koli veti lopulta pisimmän korren. Kipusimme sinne reissumme viimeisenä iltana ja kokemamme tallentui vahvana muistona, johon kelpaa palata muisteloissa lukemattomia kertoja.

Siinä main kun meidän piti alkuperäisen suunnitelmamme mukaan huipulle kiivetä, näyttivät suuremmat voimat kaapinpaikan. Taivas repesi jyrinän saattelemana ja tuota komeaa näytöstä kesti toista tuntia. Aivan kuin korkeat isännät olisivat sanoneet, että: ”Ei tänne astella kuin markkinoille, tulette sitten kun se meille sopii”.

pahakoli-5

Lopulta sade ehtyi, jylinä loittoni kauas itään ja aurinkokin kurkisti pieniä hetki pilvien lomasta. Lähdimme kipuamaan huipuille. Ukko-Kolista olemmekin jo kertoneet.

pahakoli

Saattajaksi saimme navakan puhurin. Sääennusteet kertoivat sen olleen osapuilleen 15 metriä sekunnissa. Oli mitä oli, tukan se sai hulmuamaan ja tuntui mukavalta poskipäissä. Sitä oli mukava tunnustella ja katsella huipun valkeita silokallioita, jotka sadevesi sai kiiltelemään aivan erityisellä tavalla.

pahakoli-2

Ohitimme laella olevan kappelin, jossa oli ilmeisesti monta monituista kertaa sanottu ”tahdon”. Eipä ollenkaan hullumpi paikka häille, ainakaan komeammissa maisemissa ei toimitus yhdessäkään kirkossa tapahtuisi.

pahakoli-4

Vaikka huipulla onkin nykyään risti, on Paha-Kolilla tyystin toisenlainen historia. Sen huipulla sijaitsevalla tasanteella oli käräjäkivien kehä 1700-luvulle asti. Tuolloin kerrotaan raivoisan luterilaisen joukkion papin johdolla rynnänneen tuhoamaan sen pyhän veden kera. Aivan täydellinen hävitys ei ole, vaan kivet ovat yhä paikalla, tosin eivät enää kehässä, vaan ristin muotoon raahattuina pakanoiden ärsyttämiseksi.

pahakolinkarajakivet2

Kivillä on pidetty käräjiä. Paikka on ollut sopiva, tuomio on voitu jättää jumalolentojen käsiin. Tämä tapahtui heittämällä syytetty alas rinteeltä. Mikäli hän selvisi pudotuksesta, oli hän syytön. Kerrotaanpa myös, että uhrin lentokykyä saatettiin parannella, työntämällä heinäseiväs selänpuolelta hihojen läpi kädet levittämään.

pahakolinkarajakivet

Kiviltä jatkoimme lyhyen matkan kohti pohjoista, pienen nyppylän reunalle. Se oli mitä ilmeisimmin Paha-Kolin korkein huippu. Jussi kipusi sen laelle, mutta minua jokin kutsui vielä idemmäs.

pahakoli-11

Kansantarinat kertovat kolin korkeista isännistä, mustista murhamiehistä. Näitä henkiä ilmeisesti palvottiin lähellä Kolin korkeimpia huippuja. Aivan ainutlaatuista tämä ei ole. Monia maamme mäkiä eli ”vuoria” pidetty pyhinä siinä missä muuallakin maailmassa. Vuori kun on lähempänä taivasta, ja vuorella usein asuu voimakkaita olentoja, kuten Kolillakin.

pahakoli-8

Niillä main oivalsin myös aiemman ukkosen merkityksen. Olimme nyt ainoat kulkijat huipulla. Muut pysyttelivät visusti sisätiloissa. Ympärillä oli vain täydellinen luonnon rauha, ei mitään muuta.

pahakoli-9

Tuulen tempoessa takin reunaa astelin viimein Paha-Kolin itäjyrkänten reunalle. Siinä oli kauniisti pyödistynyt kivijyrkänne. Alle ja edessä avautui henkeä salpaava maisema.

pahakoli-10

Äskeisen sateen muisto kohosi höyrynä laaksoista. Näkymää tuntui jatkuvan ikuisuuteen asti. Sen hetken vertaista en aivan äsken muista kokeneeni. Ymmärsin, miksi paikkaa pidettiin pyhänä. Se on sellainen.

Paha-Koli kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6998921 E 641889

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.