Lopen Kivisammaljärven ympäri voi kävellä siltoja ja kiviä laskien

Lopen maisemissa riittää totisesti kävelyreittejä. Iso-Melkuttimen, Poronpolun ja Komion reittien lähistöllä voi kävellä myös noin kahden ja puolen kilometrin mittaisen Kivisammaljärven kierron. Reitti on melko helppokulkuinen ja maasto on tasaista. Matkalla voi laskea siltoja – tai vaikkapa Kivisammaljärvessä näkyvissä olevia kiviä!

Kivisammaljärven kierto Lopella
Päivämäärä: 20.8.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 355
Reitin pituus: 2,5 km
Kohokohdat: Kivisammaljärven rantamaisemat
Parkkipaikka: Pieni levike Pyhälammintiellä, tilaa noin 3-4 autolle. Osoite Pyhälammintie 667. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia ainakaan kuivaan kesäaikaan
Keskivaativa/helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Olimme kaverin kanssa Lopen suunnalla ja aloittaneet päivän kiertämällä Iso-Melkuttimen. Olin jo etukäteen miettinyt toista mahdollista kävelyä samalla suunnalla – ja niin kävi, että Iso-Melkuttimen lähtöpaikan kartoista löytyi meille kokonaan uusi ympyräreitti, Kivisammaljärven kierto. Matkaa näiden kahden reitin lähtöpisteiden välillä lienee hieman yli kahdeksan kilometriä eli Kivisammaljärvi olisi tosiaan sopivan lähellä. Lopen nettisivulta löytyi lähtöpaikan osoite ja niin ajelimme sinne lauantaisena iltapäivänä.

Parkkipaikka ei ole suuruudella pilattu. Hyvällä järjestelyllä tien laidan levikkeelle saattaisi mahtua kolme tai neljä autoa. Tänään paikalla ei ollut muita autoja. Parkkipaikan laidassa on opastaulu – siinä on vain reittikartta, hyvin selkeä sellainen. Reitti on merkitty karttaan (kuten luontoonkin) punaisella ja kiertosuunta vaikuttaisi olevan vapaasti valittavissa.

Rantaan ja kierroksen alkuun on matkaa vain parikymmentä metriä. Rannan tuntumassa oleva opaste ohjaa kuitenkin reitille vain vastapäivään, joten seurasimme tämän kyltin ohjetta.

Polku kulkee aivan rannan tuntumassa suurimman osan matkaa. Reittimerkintöjä on riittävästi. Järven länsi- tai lounaisrannalla punaisten Kivisammaljärven kierto -merkkien lisäksi on sinisiä merkintöjä pidempien vaellusreittien opasteeksi.

Lopen nettisivu kertoo Kivisammaljärven kierron perheystävälliseksi ja ehdottaa vaikkapa laskemaan reitillä olevia siltoja. Yksi!

Reitti kulkee hyvin lähellä Kivisammaljärveä koko matkan. Järvimaisemaa saa ihailla todella monessa kohdassa.

Voi kuvitella järven olevan hyvä paikka tarkkailla myös vesilintuja, etenkin keväisin ja alkukesästä.

Hieman ennen puoltaväliä rannalla oli jonkinlainen epävirallinen tulipaikkakin. Tämän parempaa taukopaikkaa ei kierroksella valitettavasti ole.

Nyt ollaan Kivisammaljärven kaakkoiskulmassa. Siniset reitit jatkuvat Keritty-järveä kohti ja pidemmälle Kivijärvelle ja Onkimaanjärvelle. Keritty-järven luoteiskulma on vain noin sadan metrin päässä. Punaisella merkitty Kivisammaljärven kierto jatkuu vasemmalle. Kahta järveä yhdistävä leveä oja ylitetään takavasemmalla näkyvällä sillalla, joka on reitin jykevin silta. Ja olisiko se ollut järjestysnumeroltaan yhdeksäs.

Sillan ylitys ja paluumatkalle. Pitkulaisen järven koillisranta on ehkä hieman valoisampaa mäntyineen ja koivuineen kuin toisen puolen (sanotaan sitä nyt sitten lounaisrannaksi) korpimaisempi maasto. Täällä polku tuntui olevan myös muurahaisten käytössä, ihmettelimme niiden suurta määrää. Jos seisahti hetkeksi polulle, sai hetken päästä karistella muurahaisia nilkoistaan.

Kivisammaljärvessä näkyi paljon kiviä, siitä lienee järvi nimensäkin saanut. Yllättävän saman kokoisia – tai ainakin veden pinnan päälle samaan korkeuteen nousevia, kaikki muutamia senttejä tai korkeintaan muutaman kymmenen senttiä veden pinnasta. Eniten niitä taisi olla täällä järven pohjoisimmassa osassa rannan tuntumassa.

Kierros päättyi. Siltoja taisi olla 16, mutta kieltämättä niiden laskeminen ei ollut ihan helppoa. Järven kiviä emme saaneet laskettua;-) Matkan pituus oli mittauslaitteeni mukaan noin 2,5 km ja käytimme siihen aikaa noin 50 minuuttia. Emme pitäneet evästaukoa. Emme myöskään nähneet ketään muita reitillä.

Reitti on helppo. Vain polun kapeus ja puiden juuret tekevät hieman haastetta paikka paikoin. Korkeuseroa ei liene paria metriä enempää! Reitti oli ihan mukava pikku välipala – toivoisin kuitenkin edes yhtä kivaa taukopaikkaa tämänkin kävelyreitin varrelle!

Sijainti: N=6732758.728, E=340129.621(ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.698369, GEO:lon=24.071333

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Iso-Melkuttimen kierto
Poronpolku
Pohjantikan kierros Liesjärven kansallispuistossa

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.