Klobbackan kierros Inkoossa on merimaisemareitti vailla vertaa!

Kopparnäs-Störsvikin virkistysaluetta ollaan viime vuosina kehitetty mukavalla vauhdilla. Reittejä ja muita retkeilyn rakenteita on luotu ja entisiä paranneltu. Klobbackan kierros on ensimmäinen hyvin merkitty ympyräreitti. Merimaisemia riittää koko kolmen kilometrin pituudelta!

Klobbackan kierros Inkoossa
Päivämäärä: 3.7.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 330
Reitin pituus: 3,5 km
Kohokohdat: Rantakalliot ja niiltä avautuvat merimaisemat
Parkkipaikka: Useita parkkipaikkoja Kopparnäsintiellä ja Klobbackantiellä. Klobbackantieltä lyhyt matka reitin alkuun. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät.
Varusteet/jalkineet: Paljon kallioita, joissa hyväpohjaiset kengät varmasti tarpeen. Kuivalla säällä ei erikoisvaatimuksia.
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa reitin varrella. Parkkipaikan lähellä lähimmät.

Lapin reissu takana ja tavallaan oli aika palata ”arkeen” eli lähiseudun luontopoluille. Sovimme kaverin kanssa retken heinäkuiselle sunnuntaiaamulle. Hellekausi näytti vähän hellittävän ja sunnuntaina lämpötila pysyttelisi ilmeisesti alle 25 asteen, ainakin aamupäivän ajan. Teimme todella viime hetken ex tempore-suunnitelman edellisenä iltana, lähtisimme Kirkkonummen ja Inkoon suuntaan tutustumaan pariin reittiin. Aloitan niistä raportoinnin ”takaperin”, sillä viimeinen kävelymme, Klobbackan kierros, oli elämyksellisin ja nyt tuntuu siltä, että haluan raportoida siitä tuoreeltaan.

Lueskelin edellisenä päivänä Raija Hentmanin tuoretta kirjaa, joka on nimeltään Uusi Etelä-Suomen Retkeilyopas 1. Minun luontopolkuharrastukseni alussa Raija Hentmanin kirjat olivat inspiraation lähde numero 1 – ja nyt kiiruhdin lainaamaan kirjastosta uuden version tästä minulle tärkeästä kirjasta, jossa on ilmeisesti peräti 75 uutta luontokohdetta. Ja mitä, oliko Kopparnäsin virkistysalueella tosiaankin merkitty reitti, Klobbackan kierros? Se ei ollut minulle lainkaan tuttu. Retkipäivän seuralaiseni oli siellä käynyt jo useammin, joten hän oli myös mainio Klobbackan opas. Ajelimme siis Klobbackantielle ja pistimme auton parkkiin ja reput selkään.

Reitin aloituspiste on hyvin lähellä parkkipaikkaa. Tolpassa on viitta kohti Klobbackaa ja Kopparnäsin alueen kartta.

Minulla on tapana kuvata myös reitti, jotta sitä voi tarvittaessa seurailla puhelimen näytöltä. Reitti on kartan mukaan parkkipaikalta lähdettäessä 3,1 kilometrin mittainen.

Alkumatka kuljetaan hiekkatiellä, joka kulkee korkean ruovikon läpi. Tien laitaan on kasvanut myös lepikkoa, joka vähän estää näkymiä kohti merenlahtea.

Reitti ohittaa veneidenlaskupaikan (joka taitaa kuvassa hieman näkyä kyltin takaa). Brändöskatan on aiemmin bloggaamani Kopparnäs-Sandfjärden -reitin varrella. Nyt blogitekstiä katsoessani huomasin, että reilut puolitoista vuotta sitten otetuissa kuvissa Klobbackan kierrosta ei oltu vielä merkitty alueen karttoihin.

Varsinainen ympyräreitti alkaa noin viidensadan metrin kävelyn jälkeen. Nuoli osoittaa oikealle – eli kierros on luultavasti tarkoitus kiertää vastapäivään. Se oli muutenkin kaverini ehdotus, jotta pääsisimme mukaville taukopaikoille pikapuoliin. Aamu oli nimittäin jo pitkällä ja eväät vielä repussa, nyt pitäisi löytää hyvä taukopaikka. Eksyimme heti alkukierroksella hieman reitiltä. Oransseja vinoneliöitä on melko tiuhassa, mutta jostain syystä ajauduimme kalliolla väärälle reitille. Näin kyllä oranssia väriä puiden välissä, mutta totesin reittimerkinnän liikkuvan. No, sepä olikin reitillä kävelleen pikkupojan oranssi paita. Näkyy kuvassakin, samoin kuin oikealla oleva ihan virallinen reittimerkki. Jostakin syystä oransseja merkkejä oli hieman vaikea havaita mäntyjen rungoissa. Ehkä syy oli tosi kirkkaassa auringonpaisteessa.

Kyllä tämä merinäkymä kelpasi taukomaisemaksi. Klobbackan länsiranta on kallioinen ja siellä on helppo laskeutua hieman lähemmäksi rantaa ja ottaa sopiva taukopaikka melkein veden äärellä, kuten mekin teimme. Lähistöllä oli muitakin ihmisiä piknikillä, auringonotossa ja jopa telttailemassa!

Matka jatkui taas tauon jälkeen. Reitti kulkee saaren länsilaidalla kallioita pitkin. Kallioilla reitti on merkitty terästolpilla.

Saarella ei voi eksyä. Mutta jos haluaa kävellä merkittyä reittiä pitkin, niin tarkkana saa olla. Kallioilla polku voi välillä vaikuttaa katoavan. Toisaalta, minusta oli jopa hieman hauskaa yrittää bongata seuraava tolppa tai oranssi reittimerkki jonkin puun rungossa. Tässä oranssi reittimerkki on jotakuinkin keskellä olevassa männyssä.

Reitti kulkee kallio-osuuksilla hieman kauempana rannasta. Mietimme, että se on tavallaan mukava idea – missä tahansa voi siirtyä alemmas rantaan omaan suojaisaan paikkaan. Piknikillä ja maisemia ihailemassa oli useampiakin porukoita.

Kalliolta laskeudutaan saaren etelärantaan, jossa reitti kulkee ajoittain aivan meren tuntumassa.

Täällä polku mutkittelee lähellä rantaa, väistellen koivuja, mäntyjä, tervaleppiä ja kivenmurikoita. Reitti on kuitenkin aika helppo kulkea. Myös polkujuoksijoita ryntäili ohitsemme, siihenkin harrastukseen tämä kolmen kilometrin lenkki sopii varmasti hyvin.

Monessa paikassa teki mieli kurkata maisemaa rantakallioilta tai käydä rannalla. Puolentoista kilometrin kävelyn jälkeen halusin vähän kokeilla meriveden lämpötilaa. Lämmintä oli. Samalla kun astelin rantaan, viereltä luikerteli käärme karkuun. Rantakäärme, ei sen vaarallisempi yksilö. Häiritsin varmaan hänen auringonottoaan rantakivillä.

Kahden ja puolen kilometrin kohdalla ollaan sitten reitin itäisimmässä pisteessä, Nyt kurvataan Klobbackan pohjoisrannalle. Maisemassa vasemmalla näkyy Klobben, saaren pohjoisin niemi, jossa merkitty reitti ei käy. Oikealla oleva saari on nimeltään Granholm.

Vielä pieni metsäosuus ennen kuin ympyräreitti päättyy. Maisema on hyvin eri tyyppistä, lehtomaista.

Ympyräreitti päättyi ja palailimme ruovikon läpi parkkipaikalle. Kierroksen pituus oli mielestäni hyvin lähellä 3,5 kilometriä ja aikaa käytimme siihen tunnin ja kaksikymmentä minuuttia. Siihen sisältyi noin vartin istuskelu rantakivillä. Matkalla tapasimme jokusen muunkin kävelijän, lisäksi kallioilla oli useita porukoita istuskelemassa ja makoilemassa.

Reitti on korkeuserojen puolesta helpohko. Korkeinkaan kallio ei taida olla enempää kuin kymmenisen metriä merenpinnasta. Kallioilla oli hieman ketteryyttä vaativia kohtia, mutta reitti oli kuitenkin peruskuntoiselle kävelijälle kohtuullisen vaivaton.

On yllättävää, miten monta mainiota merenrantareittiä etelärannikolta löytyykään. Linlon, Kopparön, Porkkalanniemen ja Bjursin seuraksi taas yksi loistava retkikohde. Seuraamme jännityksellä, mitä muita uudistuksia Kopparnäsissä saadaan aikaan. Tilannetta voi seurata vaikkapa Uudenmaan Virkistysalueyhdistyksen sivuilta.

Sijainti: N=6659687.173, E=347546.702 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.0455442, GEO:lon=24.2553884

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Kopparnäs-Sandfjärden
Kolaviken-Sandviken

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.