Vahteriston luontopolulla voi käyskennellä vanhassa kuusimetsässä ihan Riihimäen keskustan läheisyydessä.

Vahteriston luonnonsuojelualue Riihimäellä on 121 hehtaarin luontokokonaisuus; metsiä ja pieniä suoalueita. Vahteriston luontopolku kulkee kuusivaltaisessa kangasmetsässä. Ollaan aivan lähellä Riihimäen keskustaa, mutta melkeinpä korpimetsässä – täällä voi hiljentyä kuuntelemaan luonnon rauhaa ja ihailla valoja ja varjoja.

Vahteriston luontopolku Riihimäellä
Päivämäärä: 8.9.2018
Luontopolkumiehen reittinumero: 39
Reitin pituus: Luontopolku 1,2 km (Vahteriston parkkipaikalta kierros 4 km)
Kohokohdat: Vanha kuusivaltainen metsä
Opasteet ja kyltit: Ei ihan OK. Eksyin kerran matkalla luontopolulle.
Parkkipaikka: Iso Vahteriston ulkoilualueen parkkipaikka. Paikka kartalla.
Jalkineet/varusteet: Ainakin nyt kuivaa, lenkkareillakin pärjäisi.
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Olin kävellyt pari reittiä Lopella lauantaina ja yritin keksiä lähistöltä lyhyehkön luontopolun, jonka jaksaisi kävellä vielä hieman väsyneillä jaloilla. Löysin Etelä-Suomen retkioppaasta Vahteriston ja päätin ajella sinne. Retkioppaassa neuvottiin jättämään auto Vahteriston parkkipaikalle, joten tein työtä käskettyä. Katseltin karttaa ja totesin, että itse luontopolku (oheisessa kartassa oranssi reitti) on melko kaukana. No, ajattelin, että enköhän selviä noin kolmen kilometrin kävelyllä, kun otan suorimman mahdollisen reitin luontopolulle (keltainen reitti kartassa).

Ensimmäiset sadat metrit kuljin todella leveää ulkoilureittiä pitkin.

Tämän jälkeen päätin oikaista kävelypolkua pitkin. 

Ja sepä osoittautui hankalaksi. Kävelypolku ei mennytkään suoraa reittiä luontopolulle vaan yhdessä kohdassa oli 90 asteen mutka, jota en kävellessäni huomannut. Jälleen kerran oli hyötyä kartasta, jonka olin kuvannut kännykkään, siitä huomasin tuon Z-mutkan. Risteyksessä ei lukenut mitään, joten jouduin seikkailemaan hetken aikaa. Polku nousi pienelle metsäiselle mäelle ja laskeutui sen jälkeen luontopolun lähtöpaikkaa kohti.

Lopulta löysin luontopolun aloituspisteen. Kyltitys oli OK, tosin kyltit ovat melko kuluneita. Itse reitti on U:n muotoinen eli aloitus- ja päätepiste ovat eri paikoissa.

Reitti on merkitty punaisin tolpin. Ensimmäiset parisataa metriä on hyvin tiheää sekametsää, jossa on niin nuorta kuin todella vanhaakin puuta.

Tämän jälkeen siirrytään kuusikkoon, jossa oli näin syyskuun alussakin todella vihreää. Auringon valo siivilöityi kauniisti kuusikossa. Sieniäkin näkyi – valitettavasti taas näitä vähemmän herkullisia sortteja. Kuvasin, mutta en kerännyt!

Luontopolun kyltit ovat kohtalaisessa kunnossa. Niitä on kaikkiaan kahdeksan.

Lopuksi sai kävellä muutaman askelen pitkospuillakin.

Taustalla näkyi jo taloja. Saavuin tien laitaan ja katsoin kännykästä karttaa. Totesin kävelleeni jo kolme kilometriä, mutta huomasin, että voisin oikaista Teerimäenkatua pitkin suoraan autolle. Kävellessäni Teerimäenkatua huomasin pienen parkkipaikan tien laidassa. Jos tulisin tänne toisen kerran, jättäisin auton tälle parkkipaikalle, siitä olisi huomattavasti lyhyempi matka luontopolulle, ehkä noin 300-400 metriä. Vahteriston isompi parkkipaikka sopii kyllä niille, jotka haluavat tehdä pidemmän lenkin ulkoilualueilla!


Sijainti: N=6734790.706, E=380921.205 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.72846734803294, lon=24.821476595249027

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Hatlamminsuon luontopolku
Riuttan luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.