Riihimäen arvokkain luontokohde: kierros Hatlamminsuon luontopolulla

Hatlamminsuo on todella monipuolinen – siellä on useita kymmeniä eri kasvillisuustyyppejä. Se on säilynyt lähes luonnontilaisena, vaikka sijaitsee hyvin lähellä Riihimäen kaupunkia. Kilometrin mittainen luontopolku kulkee lähes kokonaisuudessaan pitkospuilla. Bonuksena luontopolun kävelijälle: suon tuntumassa risteilee muitakin ulkoilupolkuja.

Hatlamminsuon luontopolku Riihimäellä
Päivämäärä: 8.9.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 92
Reitin pituus: n. 1,5 km
Kohokohdat: Suomaisemat ja hyvät pitkospuut
Parkkipaikka: Iso parkkipaikka Hiihtomajantien päässä. Paikka kartalla.
Opasteet ja kyltit: Hyvät. Alun metsäosuudella hieman epäselvää.
Varusteet/jalkineet: Jos pysyttelee pitkospuilla, niin pärjää melkeinpä millä jalkineilla vain.
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Riihimäen-kierrokseni toisella kävelyllä (ensimmäinen oli Riuttan luontopolku) päätin käydä katsastamassa Hatlamminsuon, jota Riihimäen luontopolkusivulta löytyvässä esitteessä kehutaan Riihimäen arvokkaimmaksi luontokohteeksi.

Ajelin Hiihtomajantien päähän. Parkkipaikka on todella tilava. Reitti alkaa suurin piirtein kuvan vasemman reunan kohdalta metsän laidasta. Oikealla on Tapiolan maja, joka on urheiluseura Riihimäen Kiskon omistama kerhotila.

Aloituspaikassa on opaskyltti, jossa on reittikartta. Kuvasin sen ja siitä oli jälleen kerran hyötyä alkumatkalla.

Varsinainen ”tervetulotoivotus” löytyy parinkymmenen metrin päästä. Kyltissä kerrotaan muun muassa se, että tällä 60 hehtaarin suoalueella on kymmeniä eri suokasvillisuustyyppejä, joka tekee siitä todellakin luontokohteena arvokkaan.

Kiersin reitin myötäpäivään, koska karttaan oli nuolella merkitty myös kiertosuunta. Vajaa kolmesataa metriä kävellään mukavassa ja kivikkoisessa kuusimetsässä. Polku ei ole ihan selvästi merkitty, mutta kartan perusteella (ja leveintä polkua seuraamalla) oli toki helppo päästä suon laidalle.

Kolmensadan metrin jälkeen siirrytään siis pitkospuuosuudelle. Ne on uusittu vuonna 2018 ja ne ovatkin loistokunnossa. Vieressä näkyy jälkiä vanhoista pitkospuista – muistona oli vielä kyltti, jossa varoitettiin huonokuntoisista pitkospuista.

Suo loistaa monissa väreissä. 

Suurinpiirtein reitin puolivälissä on epäsymmetrinen linnunpönttö hauskassa paikassa.

Pitkospuuosuutta riittää melkeinpä kilometrin verran. Tässä kohdassa ollaan käännytty jo paluumatkalle. Pienen suolammen rannalla oli muutama muukin retkeilijä – perhe, jonka lapsilta kyselin, mitä suolta löytyy. ”Ei oikein muuta kuin puolukoita ja muita marjoja” taisi olla vastaus. 

Sympaattinen suolampi sijaitsee siis noin kilometrin kohdalla.

Perinteiseen luontopolkuun kuuluu perinteinen luontopolkutaulu. Reitin varrella on kohtuuhyvässä kunnossa olevia tauluja vajaa kymmenkunta. 

Avosuolta palataan taas pienen metsikön puolelle. 

Ja sitten takaisin metsään. Oliko joku asetellut kolme punaista haavan lehteä kiven päälle?

Puolitoista kilometriä kävelyä ja reitti saapuu takaisin Tapiolan majalle. Aikaa tähän kävelyyn meni vain noin puoli tuntia. Reitillä taisi olla vain yksi istuskelupenkki (joka oli varattu), joten evästaukoakaan ei tullut pidettyä – enpä ottanut edes reppua näin lyhyelle kävelylle mukaan. Muitakin ihmisiä oli liikkeellä – muutama marjastaja näkyi metsässä ja suolla, ja pitkospuilla tapasin tosiaan yhden nelihenkisen perheen. Ruuhkaa ei ollut.

Suomaisemat ovat tosiaan mukavia ja rauhoittavia, niin kuin on pitkospuilla kävelykin. Siihen tämä reitti tarjosi oivalliset puitteet, kun pitkospuutkin olivat loistokunnossa. Arvokas luontokohde ja hyvä retkikohde lyhyelle kävelylle!

Hatlamminsuon luontopolun esite (pdf)

Sijainti: N=6737702.000, E=381073.000 (ETRS-TM35FIN)

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä Riihimäellä:
Riuttan luontopolku
Vahteriston luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.