Saarisuon kosteikko, lintuparatiisi Viitasaarella

Turpeennosto loppui Vapon omistamalla Saarisuolla Viitasaaren ja Vesannon rajan läheisyydessä kymmenisen vuotta sitten. Yli 60-hehtaarisen suon etelälaidalla sijaitseva 18,5 hehtaarin kosteikko oli muuta maata alempana ja vesi kertyi siihen luonnostaan.

Teerilammen Jahtimiesten aloitteesta tämä kosteikko on muuttunut virkistysalueeksi retkeilijöille ja vesilinnuille pesimispaikaksi. Alueella olevat lintutorni, parkkipaikka, grillikota ja huussi ovat valmistuneet 2012.

SONY DSC

Kosteikkohanke toteutettiin Vapon ja Suomen Riistakeskuksen hallinnoiman kotiseutukosteikko Life-hankkeen kanssa. Vapo vastasi mallikosteikkohankkeen kaivutöistä ja hankkeeseen saatiin myös maaseudun kehittämiseen tarkoitettua Leader-rahaa.

SONY DSC

Metsästysseura säätelee metsästystä , valvoo kosteikkoa, säätelee vedenpintaa ja tekee tarvittavat kunnostukset. Metsästys on rajoitettua Riistakeskuksen ohjeiden mukaan; alueella ei voi metsästää jatkuvasti, vaan joko kerran viikossa tai muutamina päivinä.

SONY DSC

Riistakeskukselle tehtävä vesilintujen laskentapiste perustetaan kaikille mallikosteikoille. Niillä tehdään pari- ja poikaslaskentojen lisäksi loppukesän lintulaskenta ennen metsästyskauden alkua ja saalisseuranta metsästyskauden ajalta.

Tornien taistossa 4.5.2013 Saarisuon lintutornilta havaittiin 46 lintulajia: mm. haapana, isokoskelo, tuulihaukka, liro, musta-, valko- ja metsäviklo.

SONY DSC

Torni on hyvin lähellä tietä ja tornin alus on valettu, joten myös pyörätuolilla liikkuvat pääsevät kuulostelemaan kosteikon elämää.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6988916 E 460540

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.