Millainen paikka on Haaralan Multapakat Viitasaarella?

Multapakat. Erikoinen nimi kartalle herätti huomion ja sai uteliaisuuden kasvamaan niin, että viimein se läikähti yli äyräidensä ja asiasta piti ottaa selvää. Ensin tarkempaan tausta-aineistoon perehtymällä, sitten luonnossa.

SONY DSC

Multapakat on arvoluokan neljä tuulikerrostuma, kaikkiaan 22,5 hehtaarin muodostelma. Alueella hivenen katkonainen paraabelidyyniketju tasaiseksi huuhtoutuneen harjumuodostuman länsireunalla. Se muodostaa kaaren, joka avautuu itään. Mittaa sille tulee kaikkinensa 2,7 kilometriä.

Suurimmat yksittäiset dyynit ovat jopa 800-metrisiä ja korkeus vaihtelee 1–7 metrin välillä. Eteläiset, läntiset ja pohjoiset rinteet ovat paikoin jyrkät. Komeimmat muodostelmat voi löytää alueen pohjois- ja eteläkärjessä.

SONY DSC

Yoldiamerivaiheen lopun ranta on seudulla noin 160–165 metrin tasolla. Dyynit ovat muodostuneet alkujaan Ancylusjävivaiheessa. Tuolloin tasaiseksi huuhtoutunut harjualue kohosi vedenpinnan yläpuolelle.

Tuulen vallitseva suunta on ollut kahta puolen pohjoista.

SONY DSC

Alue hahmottuu kohtalaisesti ympäristöstä ja näkyy osin Kyöstiläntieltä. Maastossa kuljettaessa muodot hahmottuvat paremmin kuin kartalla. Varsinkin alueen toistaiseksi ehjä pohjoisosa on maisemallisesti näyttävä ja hyvä käyntikohde.

SONY DSC

Alueen tiestöillä on kuitenkin kummallisia pyöreitä liikennemerkkejä, joissa on punainen reuna ja keltainen keskiosa.

Yhteisen hyvän ja maisemallisesti arvokkaan alueen säilymisen vuoksi päätin rikkoa kieltomerkkejä. Tieurat olivat vielä sen verran jäässä että en edes jättänyt niille isompia kyntöjälkiäkään.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6987323 E 458119

Lähde GTK.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.