Luppioberget Ruotsissa tarjoilee kalliomuodostelmia ja henkesalpaavia näkymiä Tornionjokilaaksoon

Parkkipaikka kartalla

Luppioberget sijaitsee 192 metriä merenpinnan yläpuolella, Ruotsin Övertorneåssa. Sen kiviaines kuuluu myöhäiskarjalaisiin graniitteihin ja alaryhmään, josta käytetään nimitystä lina-graniitti. Graniitille on ominaista, että se on lohjennut ja sorautunut.

Vaara koostuu laattamaisista kivilohkareista, jotka tuntuvat melkein lepäävän sulassa sovussa päällekkäin. Sen selkäosa on säiden piiskaamaa hiotunutta kiveä, joka on kuin miehen selkä kumartuessa, kaareva ja vahva. Pohjoispuolella rinne on jyrkempi ja huomattavasti rosoisempi. Se onkin kiipeilijöille oiva paikka harjoitella niin kesällä kuin talvella.

Maisemaluolat

Kahvila Utblick Luppiobergetin (suljettu) vierestä lähtee polku, joka kulkee vaaran etelärinnettä pitkin pienehköön luolaan, joka on samalla Norbottenin maisemaluola. Ravintola Utblickin uusista suunnitelmista vuodelle 2020 voit lukea täältä.

Historia

Vaaralla voi yhä nähdä jäännöksiä Ruotsin puolustusvoimien toiminnasta Tornionlaaksossa sotavuosien 1939–1945 aikana. Huipulle kiivetessä matkan varrella on kaksi sota-aikaista bunkkeria, joihin on myös mahdollista päästä sisään (talvisin ne ovat lukittuja). Vaaran huipulla on myös torni, jota on aikaisemmin käytetty palovartiointiin.

Sotavuosien jäänteitä
Palovartiointiin käytetty torni

Taukopaikat

Luppiobergetin on upeissa maisemissa voi myös paistaa makkaraa tai juoda kahvia tähän tarkoitukseen varatuilla tulentekopaikoilla. Kaikkien viihtyvyyttä ajatellen roskat tulisi viedä mukanaan tai ne voi myös jättää paikalla oleviin jäteastioihin. Luppiobergetin rinteet ovat paikoin erittäin jyrkkiä, ja niillä on luonnollisia halkeamia ja pengermiä, joiden ohittaminen tai ylittäminen saattaa olla hankalaa. Erityisesti sateen jälkeen kulkijoilta pyydetään liikkumaan varoen. Kaikki patikkaretket ja oleskelut tietysti tapahtuvat omalla vastuulla.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.