Everstin piilo – jaloittelupaikka ohikulkevalle Pellossa

Everstin piilo mahtaa kummitella useammankin pohjoisen kävijän takaraivossa. Pellon kohdalla nimittäin seisoo kyltti, joka kehoittaa kääntymään kohti piiloa. Tällä kertaa pohjoisen reissua suunniteltaessa alkoi selvitystyö siinä määrin ajoissa, että kerkesi myös tarkistamaan tarinan tämän takaa. Everstin piilon paljastuttua luolaksi ajomatka pohjoiseen päätettiin suunnitella siis siten, että huoltoasemilla huolehdittiin autosta ja Piilon kohdalla oli kyytiläisten vuoro jaloitella.

everstin piilo-2

Itse luolalle voi kulkea kahta reittiä. Kun suurelta tieltä käännytään kohti piiloa, ensimmäinen tarjolla oleva reitti tulee vastaan heti käännöksen jälkeen. Tältä kohtaa luolalle matkaavat pääsevät ihastelemaan n. kolmen kilometrin luontopolulla myös Ratasvaaran päältä avatuvia maisemia. Matkallamme oli kuitenkin vielä pituutta sen verran roimasti jäljellä, että jatkoimme lähemmäksi.

everstin piilo-3

Toiselta polulta matkaa luolalle tulee muutama sata metriä. Matka on kuitenkin sen verran pitkä, että siinä kerkeää metsän varjot ja luolan viileä ilma saada ihmisestä suurimmat väsymyksen rippeet irti.

everstin piilo-4

Polku alkaa heti suppamaisella muodostelmalla rinteessä. On kai sen oltava suppa, kun se on kerta sen näköinen. Helppokulkuinen polku jatkuu ja kunnes hetken päästä alkaa jo näkyä rakennelmia. Pääsy luolalle on rakennettu laverein, portain ja kaitein, joten sitä pääsee helposti ja turvallisesti tarkastelemaan vaikka keskilevottoman lapsikatraan kanssa. Määränpäästäkään ei pääse erehtymään mikäli onnistuu pysymään polulla muutaman sadan metrin matkan.

everstin piilo-5

Aluksi portaat vievät hieman ylös pienen kalliotasanteen päälle, josta toiset  portaat jatkuvat pian alaspäin luolan suulle. Luolan sisään pääsee kumartumalla. Se ei ole suuren suuri, noin 5 metriä pitkä. Lattialle on kulkeutunut sen verran irtonaista kiviainesta, joka on vuosien myötä tamppautunut suhteellisen tasaiseksi lattiaksi.

everstin piilo-6

Luolan ulkopuolella oleva kyltti kertoo lopulta sen, mistä luola on saanut nimensä. Pienuudestaan huolimatta pakoluolan tunnelmaan on helppo eläytyä, kuinka pienen luolamaisen luolan suulta on kuunneltu ohitse kulkevien etsintäpartioiden ääniä tai peitelty nuotion välkkeitä.

WP_20140720_19_16_57_Raw

Liian syvälle ajatukseen ei kuitenkaan parane mennä, sillä matkaa on vielä sen verran rutkasti jäljellä. Muutaman minuutin kävely autolle takaisin ja kohti pohjoista. Loistava pysähdyspaikka matkalaiselle!

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7381366 E 361450

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.