Lumikenkäretki Ylihärmän Ketunlenkillä

27. helmikuuta 2022

Ketunlenkki on noin 3,6 kilometrin ympyräreitti Prännin Patikan vaellusreitillä, jonka kokonaispituus on noin 21 kilometriä. Ketunlenkki on talvella selkeästi vaativa, mutta sopii erinomaisesti päiväretkikohteeksi luonnossa liikkumaan tottuneille sekä normaalikuntoisille liikkujille. Taukopaikkana toimii Palaneenkallion laavu reitin alku-/loppupäässä, lisäksi matkan varrella on muutamia penkkejä. Reitti on merkitty punaisilla maalitäplillä, ja reitillä pysymistä helpottavat hyvin erottuvat nauhat. Risteyskohdissa on viittoja.

Rengasreitti 3,6 km

Laavu, istumapenkkejä

Lähtöpiste/P-alue kartalla; Palaneenkalliot, Paraatikuja, Ylihärmä (Kauhava)

Reitti kulkee kallioisessa metsämaastossa viittoja ja merkkejä seuraten. Talvella, kun lumi peittää polut, saa paikoin olla tarkkana löytääkseen seuraavan merkin. Paikkapaikoin kalliot ovat liukkaita, ja lumikengilläkin saa laskea peppumäkeä alas. Reitillä on muutama jyrkempi nousu.

Paikallisesti yllättävänkin jylhät kalliot, jotka nousevat jopa yli 20 metriä reitin toisella laitaa olevia peltoja korkeammalle, tarjoavat samoilijalle luonnon monimuotoisuutta ja jylhiä maisemia. Reitillä on useita kallioiden päällä olevia näköalapaikkoja.

Jyrkänteiltä alas valunut vesi on talvella muodostanut upeita jääputouksia reitin varrelle.

Reitiltä löytyy viitteitä maisemaan liittyviin tarinoihin ja perinteisiin. Matkan varrella on Akantappokallio, Pontikankeittäjän piilopaikka, Malminetsijän koelouhos ja Kiilakivihiomo.

Reitin läheisyydessä on myös kuuluisan Härmän Häjyn, Antti Rannanjärven, kohtaloksi muodostunut ”tappokrooppi”, jonka muistomerkki on reitin parkkipaikalle johtavan tien varressa. Reitin voisi julistaa yhdeksi kansalliseksi elämysretkikohteeksi.

Härmän Häjyjäkö. No ehkei ihan sittenkään, sillä en ollut täällä liikkeellä hevosilla, vaan kuuden hengen lumikenkävaeltajaryhmän kanssa.

Pehmoinen tie parkkipaikalle oli vielä pehmoisempi kun päivän oli saanut lämmetä, ja kaksi ryhmämme autoista juuttuikin kiinni. Jatkossa ennen reittiä olevan maalaistalon viereen tulee parkki, johon auton voi jättää. Tuo parkki on merkitty P-merkillä.

Vaan täytyy sanoa, että koko ryhmä oli intopiukeina kun taivalsimme noissa maisemissa. Osa oli ensimmäistä kertaa lumikengillä, mutta ohjeistuksen ja varovaisuuden siivittämänä ei vahinkoja sattunut. Eikä varmaan ihmekään, kun katsot näitä kuvia. Mutta pelkkä luonnon kauneus ei kata sitä tunnetta, mitä saa, kun patikoinnin saa suorittaa yhdessä upeiden ihmisten kanssa.

Kun nuo yhdistetään, saadaan aikaiseksi superihana päivä. Lämmin ja sydämellinen kiitos mukana olleille ❤

Koordinaatit: (WGS84) N63° 4.05081′ E22° 42.48869′

Lue myös

Prännin patikan varrelta löytyvät Rannanjärven kuolinpaikka ja Etelä-Pohjanmaan komein kallio

2 replies
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Kiitos kommentista ja pahoittelut toimitukselta lipsahtaneesta virheestä! Nimen kirjoitusasu on nyt korjattu oikeaan muotoon 🙂 Terveisin Jonna/Retkipaikka

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.