Alkkianvuoren Geoluontopolku, Parkano

Parkanon Alkkianvuorella patikointi tapahtuu vaihtelevassa ja osin jyrkkäkallioisessa metsäluonnossa. Alkkianvuori nousee korkeimmillaan 201 metriä merenpinnan yläpuolelle. Nähtävää ja koettavaa reitiltä löytyy yllin kyllin: ihasteltavissa ovat muun muassa jääkauden jälkeisistä muinaisista merenrannoista kertovat rantakivikot, arokosteikot sekä erilaiset eri kasvistoista muodostuneet mutaatiot. Alueelta löytyy myös lähes 20-metrinen rauhoitettu mukuramänty, joka kasvaa mukuroita lähes koko pituudeltaan.

Lähtöpaikka kartalla (Alkkianvuorentie, Parkano)

Reitin pituus 4,5 km

Taukopaikat: kota ja kuivakäymälä reitin lähtöpisteellä sekä penkki ja pöytä kalliolla n. 3 km:n kohdalla.

Alueen kartta (pdf, Luontoon.fi)

Reitti on merkitty osittain viitoin, osittain puissa olevilla merkeillä.

Alkkianvuoren reitille lähdetään kauniilta kodalta, jossa usein on retkeilijöitä paikalla. Jo heti reitin alussa huomaa tulleensa johonkin muinaisten jäännösten kohteeseen. Reitillä näkee jääkauden jälkiä sekä sen jälkeen tapahtuneen maankohoamisen merkkejä.

Aluksi noustaan Alkkianvuoren rinteille, jossa osittain rakennettuja portaita sekä pitkospuita helpottamaan kulkua.

Rinteeltä laskeudutaan laakeammalle suomaisemalle, josta patikoidaan kauniin havumetsän halki, kunnes tullaan vuoren toisen puolen rinteille. Tuolla kannattaa pysähtyä ja ihailla kauniita maisemia. Paluumatkalla rinteeltä laskeudutaan kivikkoisten rinteiden kautta lähtöpaikalle.

Vuoren pohjoisrinne on oiva paikka pysähtyä ihailemaan metsämaisemia ympärillänsä. Kauan ennen ajanlaskumme alkua (8900–7200 eaa) Alkkianvuori oli yksinäinen saari avoimella ulapalla. Tuolloin sitä ympäröi Ancylusjärvi, joka puolestaan on oli muinaisen Itämeren kehitysvaiheista yksi osa. Vuoren laki on ollut vedenpinnan yläpuolella ja on siksi selkeästi rehevämpää aluetta kuin jyrkät rinteet sen ympärillä.

Sijainti: N=6899571.980, E=284604.682
(ETRS-TM35FIN)

Lue myös vanhempi kertomuksemme tästä kohteesta:

Alkkianvuoren luontopolku Parkanossa

Hienoja kohteita lähistöllä

Alkkianvuorella käynnin yhteydessä voi sisällyttää retkeensä myös muita kohteita.

Neva-Lyly on muutaman kilometrin päässä Alkkiassa sijaitseva järvi, jonka ympärille on rakennettu 1,3 kilometrin mittainen pitkospuureitti ja jonka rannalla on retkeilyalue kotineen ja laavuineen sekä saunarakennus, joka on vapaasti retkeilijöiden käytössä.

Myös läheinen Neuvostosotavankien hautausmaa on kokemisen arvoinen käyntikohde.

Alueella on ollut kuljettavissa myös Kauniston kierros (3,1 km), mutta kyseistä suokierrosta ei enää huolleta.

Neva-Lylyn kota kartalla

Neuvostovankien hautausmaa kartalla

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.