Luontopolun rujo vartija – Alkkianvuoren mänty

Menneenä kesänä lähdin Alkkianvuoren luontopolkua tutkimaan, enkä tiennyt etukäteen mitä polku eteen toisi. Tuolla polulla vastaani tuli merkillisen näköinen puu, mukuramänty.

Alkkianvuoren luontopolku on kahden maakunnan, Pirkanmaan ja Satakunnan, rajalla sijaitsevan luontopolun varrella, Parkanossa. Polku on kokonaisuudessaan noin 4,5 kilometrin mittainen ja esittelee alueen vaihtelevaa luontoa. Polusta vastaa Parkanon luonnonvarakeskus.

Alkkianvuoren kodalta nähden mukuramänty on Alkkianvuorta kiertävän polun puolivälissä.

Luontopolulla

Metsässä kävellessä on tullut monenmoista puuta vastaan. Yksittäisiä mukuroita ja pahkoja kantavia puita löytää, kun tarkkailee metsän muita puita tarkemmin.

Vaan tämä 19,5 metriä pitkä mänty on lähes koko mitaltaan mukuroiden peittämä ja siksi niin silmiinpistävä.

Mukuramanty6

Paikalla on kyltti, joka kertoo luontopolkua kiertävälle männyn taustoista. Mukuramännyn ympärillä oleva puusto on pensasmaista ja peittää osin näkyvyyttä, joten päästäkseni katsomaan tarkemmin puuta, menin pensaikon läpi.

Mukuramanty2

Puissa olevien mukuroiden syyksi epäillään mutaatiota. Tietääkseni tarkempaa selitystä ei vielä ole varmuudella löydetty.

Onneksi tämäkin puu on säästetty jälkipolvien nähtäväksi. Tarina kertoo, että tämä mänty oli päätyä koristamaan erään tilan porttia. Vaan onneksi luonto puuttui asiaan, lumimyrsky esti matkan puun kaatamisen ja suunnitelma puun kaatamiseksi ehti sittemmin muuttua. Näin tämä mänty jäi vartioimaan Alkkianvuoren metsää.

Puu on rujoudessaan luonnon muovaama taideteos ja on onni, että se sai jäädä paikalleen.

Mukuramanty3

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6898784 E 284675

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *