Miten toimii nyhtökaurapihvi retkihampurilaisen välissä? Testaa nämä 4 hampurilaista supermaukkaine lisukkeineen
✪ Kaupallisessa yhteistyössä Gold & Green
Lenkillä laavulta kiemurtelee nenääni huumaava tuoksu. Avotulella tirisee. Tyypeillä on kädessään hampurilaiset, naamoilla onnelliset ilmeet.
Mutta mitä nostella tulille, kun mukana on yksi lihaani, pari vegaania, monta sekaania ja jokunen perusbarbaari? Vietän aamupäivän keittiössä sooseja ja sämpylöitä valmistellen, pakkaan mukaan kasan Gold & Greenin uusia nyhtökaurapihvejä ja lähden retkelle testaamaan, taipuuko nyhtöpihvi retkeilijän sämpylän väliin.
Mielessäni pyörii sekoitus maailmantuskaa ja lihanhimoa. Etsin perusteluja jauhelihan kotiin jättämiselle.
Gold & Greenin asiantuntija opastaa uusista pihveistä:
”Pihvissä on enemmän proteiinia kuin lihassa. Nyhtökaurapihvi pitää verensokerin tasaisena pitkään, eli nälkä ei heti yllätä uudelleen. Lisäksi pihvissä on runsaasti rautaa ja kaliumia.”
Ehkä meistä sittenkin voisi tulla reissukavereita?
Retkellä testatut hampurilaiset ja lisukkeet:
Hampurilaiset
Aasialainen aavistus
Vegaanin valloitus
Rukiinen kevätviettelys
Burgeris Ordinarius
Lisukkeet
Raakaketsuppi
Cashew-majoneesi
Villiyrttipesto
Seesami-tahinikastike
Karamellisoidut punasipulirenkaat
Aasialainen kaalisalaatti
Täydellisen sämpylän metsästys
Pihvien kaveriksi haluan leipoa mahdollisimman klassiset, kauniit hampurilaissämpylät. Mutta voiko muhkean pulleita, kullanruskeutta uhkuvia ja suuria sämpylöitä tehdä itse? Eikö kotisämpylä ole aina – niin – hieman kotona tehdyn näköinen? Osasin!-blogin nimi ei enää ihmetytä. Tämän hampurilaissämpyläohjeen avulla yllätin itseni niin, että retkelle lähtö viivästyi merkittävästi. Halusin vain ihastella täydellisiä luomuksiani epäuskoisena.
Vegaanivaihtoehtoon voi sämpyläohjeen käydä kurkkimassa Lautasellinen vastarintaa -blogista.
Vuosia seurasin ihaillen ystäväni ruisleipurointia. Juuri kulki hänen mukanaan lähes joka reissulla. Jos ei kulkenut, oli mukana huoli: miten leipäjuuri pärjää, kuka juuren ruokkii? Luulin touhun olevan minulle mahdotonta, kunnes sain ihan oman, myöhemmin Jurmoksi nimetyn juureni. Jurmo-juuresta leivottuja ruisleipäsiä pakkasin mukaan myös tälle suurelle hampurilaistestiretkelleni.
Hyvin karkeista jauhoista leivotun ruisleivän rouhea rakenne sopi yllättäen täydellisesti yhteen pehmeän nyhtökaurapihvin kanssa. Aivan hyvin toimisi varmasti myös valmiina kaupasta mukaan napattu, hyvän puruvastuksen antava ruisleipä.
Käyttämäni ruisleivän ohje löytyy Instagramista hashtagilla #helenasrågbröd
Aasialainen aavistus
Kaalisalaatti kannattaa valmistaa jo ennen retkelle lähtöä maustumaan. Seesami-tahinikastikkeen voi löytää valmiina kaupan hyllystä tai valmistaa niin ikään jo etukäteen.
- hampurilaissämpylä
- Spicy BBQ Nyhtökaurapihvi + pihvien mukana tuleva glaseerauskastike
- korianteria
- avokadosiivuja
- seesami-tahinikastike (ohje alla)
- aasialainen kaalisalaatti (ohje alla)
- öljyä tai voita pihvin paistamiseen
Paista nyhtökaurapihvi molemmin puolin. Levitä glaseerauskastike pihville. Siirrä pihvi lautaselle folion tai kannen suojaan, tai avotulella miedompaan lämpöön. Paista sämpylän puolikkaisiin hieman ruskeaa väriä. Sivele reilusti tahinikastiketta sämpylän molemmille puolille. Lisää muut täytteet.
Haaveile vaelluksesta kaukana, outojen makujen mailla. Nauti.
Seesami-tahinikastike
1 dl tahinia
4 tl seesaminsiemeniä
1 luomusitruunan mehu ja kuori
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
ripaus suolaa
Aasialainen kaalisalaatti
Pieni keräkaali
1 punainen chili
½ ruukkua korianteria hakkeluksena
3 rkl riisiviinietikkaa tai tavallista etikkaa
2 rkl hunajaa
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 valkosipulin kynsi
1 sellerinvarsi ohueksi suikaloituna
Silppua kaikki ainekset kulhoon. Maista ja lisää suolaa, viinietikkaa tai hunajaa tasapainottamaan makua. Kaalisalaatti kulkee lämpimällä säällä mukavan raikkaana retkelle ruokatermoksen suojassa.
Vegaanin valloitus
Vegaanihampurilaista varten valmistin jo kotona Outi Rinteen Raaka ruoka-aika -kirjasta raakaketsupin ja cashew-majoneesin. Tai yritin valmistaa. Kävi kuten aina keittiössä, valmiin ohjeen noudattaminen unohtui jo toisella rivillä. Alla Rinteen resepteistä muokkaamani ohjeet. Aineksia hankkiessa ja keittiössä touhutessa meinaa mennä hermot. Mitä sählään täällä sisällä? Minähän haluan pihalle! Vaivannäkö kannattaa. Erityisesti raakaketsuppi hurmasi monivivahteisella maullaan. Ja hei, jos pelkäät valmiin ketsupin sokeripommiutta, on tämä soosi valintasi. Makeus saadaan taateleista ja hunajasta.
- hampurilaissämpylä
- Spicy BBQ Nyhtökaurapihvi + pihvien mukana tuleva glaseerauskastike
- salaatinlehtiä
- raakaketsuppia (ohje alla)
- voikukan terälehtiä
- punasipulia
- avokadosiivuja
- cashew-majoneesia (ohje alla)
- öljyä paistamiseen
Paista nyhtökaurapihvi molemmin puolin. Levitä glaseerauskastike pihville. Siirrä pihvi lautaselle folion tai kannen suojaan tai avotulella miedompaan lämpöön. Paista sämpylän puolikkaisiin hieman ruskeaa väriä. Levitä majoneesia sämpylän molemmille puolikkaille. Lisää muut täytteet.
Haukkaa. Keskity hampurilaiseen ja vastusta ketsupin kutsua, vaikka lusikka hakeutuukin vimmalla kohti punaista purkkia.
Raakaketsuppi
10 aurinkokuivattua tomaattia
3 taatelia
1 tomaatti
1 valkosipulin kynsi
2 rkl vaaleaa viinietikkaa tai omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
mustapippuria
½ tl kanelia
½ tl jauhettua korianteria
½ tl kurkumajauhetta
ripaus suolaa, maistele ja lisää varovasti
2 rkl öljyä
Ainekset kulhoon ja sauvasekoitinta perään.
Cashew-majoneesi
5 dl cashew-pähkinöitä
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl vaaleaa viinietikkaa
½ keltainen paprika
1 sellerinvarsi
½ tl sinappijauhetta
1 valkosipulinkynsi
ripaus cayennepippuria
1 tl hunajaa
sitruunan mehua varovasti lisäten
suolaa maun mukaan
Silppua kaikki ainekset tehosekoittimeen suolaa ja sitruunamehua lukuun ottamatta. Soseutus onnistuu hyvin myös sauvasekoittimella. Möyhää, kunnes tasaista massaa. Lisää sitruunamehua varovasti kuulostellen, ettei majoneesi muutu liian juoksevaksi. Lisää ripaus suolaa. Mausta. Lisää tarvittaessa vielä suolaa.
Rukiinen kevätviettelys
Alkukesän luonto puskee salaattia jokaisen polun reunat täyteen. Miten saada villi luonto mukaan hampurilaiseen? Villiyrttipesto osoittautui oivaksi retkiburgerin täytteeksi.
- ruisleipä
- Sweet BBQ Nyhtökaurapihvi + pihvien mukana tuleva glaseerauskastike
- voikukan terälehtiä
- avokadosiivuja
- villiyrittipestoa (ohje alla)
- karamellisoituja punasipulirenkaita (ohje alla)
- öljyä tai voita paistamiseen
Karamellisoi punasipulirenkaat ja siirrä sivuun odottamaan vuoroaan. Paista nyhtökaurapihvi molemmin puolin. Levitä glaseerauskastike pihville. Siirrä pihvi lautaselle folion tai kannen suojaan, tai avotulella miedompaan lämpöön. Paista sämpylän puolikkaisiin hieman ruskeaa väriä. Lisää kaikki täytteet.
Maista ja ihastu.
Karamellisoidut punasipulirenkaat
Siivuta punasipuli ohuiksi renkaiksi. Kuullota rasvassa retkipaistinpannussa. Lisää ruokosokeria. Pyörittele ja nosta sivuun, kun sipuli on pehmeää ja tuoksu makea. Tämä todella helppo täyte vei järjen. Suosittelen jatkossa aivan kaikkien eväsleipien täytteeksi.
Villiyrttipesto
Tässä ohjeessa perinteisen peston pinjansiemenet on korvattu auringonkukansiemenillä ja parmesanjuusto fetajuustolla. Näin herkun saa valmistettua hieman perinteistä versiota edullisemmin.
1 dl auringonkukansiemeniä
2 valkosipulin kynttä
1 dl öljyä
½ sitruunan mehu
½ pakettia fetajuustoa
2 dl silputtuja villiyrttejä: vuohenputken ja maitohorsman versoja, voikukanlehtiä, ketunleipiä
Valmista peston pohja jo kotona eli teho- tai sauvasekoita kaikki ainekset villiyrttejä lukuun ottamatta. Pakkaa peston pohja mukaan purkkiin. Matkalla eväspaikalle kerää villiyrtit koriin. Perillä silppua villiyritit ja sekoita mukaan pestopohjaan.
Burgeris Ordinarius
Unohdetaanpa kikkailut. Perushampurilainen kaikessa yksinkertaisuudessaan on kuitenkin aina varmin ja toimivin reissukaveri.
- hampurilaissämpylä
- Sweet BBQ Nyhtökaurapihvi + pihvien mukana tuleva glaseerauskastike
- tomaattisiivuja
- maustekurkkua
- majoneesia
- salaatinlehtiä
- cheddar-juustosiivu
- punasipulirenkaita
- ketsuppia
Paista nyhtökaurapihvi molemmin puolin. Levitä glaseerauskastike pihville. Siirrä pihvi lautaselle folion tai kannen suojaan, tai avotulella miedompaan lämpöön. Paista sämpylän puolikkaisiin hieman ruskeaa väriä. Lisää juustosiivu kuuman sämpylänpuolikkaan päälle. Sivele reilusti majoneesia sämpylän toiselle puolikkaalle. Lisää muut täytteet. Ota kunnon ote kaksin käsin ja nauti olostasi. Pian ihmettelet, mihin se ruoka oikein katosi.
Miltä maistui nyhtöpihvi?
Pihvejä eväskoriin pakatessa pahvi- ja muovikääreet hieman kauhistuttavat. Ilokseni opin pakkausten valmistuvan kierrätysraaka-aineista – muovipulloista ja teollisuusjätteestä.
Pihvien mukana tulee aina pussillinen glaseerauskastiketta. Kastikkeet tuovat pihveihin maukkaan lisän, ja vaikka ohje neuvookin sivelemään kastikkeen aina lämmitetyn pihvin päälle, voi hampurilaisia valmistellessa soosin sipaista myös sämpylälle. Lihankaipuuta hillitäkseni kääräisin yhden nyhtöpihvin pekoniin, mutta makuyhdistelmä ei mielestäni ollut kaikkein toimivin. Suutari pysyköön lestissään ja possu karsinassaan.
Nyhtöherkkuja maistellessa oivallan hampurilaisen olevan paitsi yhdistelmä makuja, myös sekoitus erilaisia suutuntumia. Vaikka nyhtöpihvi onkin sisartuotteitaan, nyhtöpullia ja peruskauraa rapsakampi, on tuntuma silti hampurilaispihviin verrattuna aavistuksen pehmeämpi. Yhdistettynä muhevaan sämpylään voi lopputuloksena olla suun täydeltä mössöä. Siksi tärkeintä nyhtöburgerin valmistuksessa onkin miettiä, mitä raaka-aineita yhdistämällä saa aikaan sopivan yhdistelmän rapeutta, pehmeyttä, mehevyyttä ja purutuntumaa.
Oma valintani nyhtökaurapihvin kaveriksi onkin jatkossa juureva, roteva ruisleipä.
Gold & Greenin omilla sivuilla on pitkä lista veden kielelle herauttavia hampurilaisohjeita:
Classic Burgeri
Nyhtis Burgeri Testasin tämän ohjeen hampurilaiskastikkeen. Vahva suositus!
Avokado-sipsiburgeri
Chili Burgeri
Coleslaw Burgeri
Lue myös
Nyhtökaura valloittaa retkiruokana – kaksi helppoa reseptiä retkelle kuin retkelle
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!