Nyhtökaura valloittaa retkiruokana – kaksi helppoa reseptiä retkelle kuin retkelle

Kaupallisessa yhteistyössä Gold & Green

Uusia retkiä suunnitellessa itselle yleensä haastavimmaksi osoittautuu ruokalistan teko. Ruoka on ehkä tärkein asia onnistuneella retkellä, ja ruokatauko retken ihanin hetki! Ainakin, kun ruoka on hyvää. Siksi vaelluksen ruokasuunnitelmaan on tärkeää panostaa.

Suunnittelua ei tietenkään helpota se, että minulla on retkiruualle usein kotiruokaa tiukemmat kriteerit. Ruuan tulee olla helppoa ja nopeaa valmistaa, monipuolista, kevyttä kantaa, pieneen tilaan pakkautuvaa, mielellään edullista ja tietenkin erityisen maukasta!

Sen sijaan, aivan kuin kotona, maastoruokailussakin haluan pyrkiä kohti ympäristöystävällisintä ja eettisintä ratkaisua.

Retkeilemään opin kasvissyöjien seurassa. Siitäkö lienee johtuu, että retkiruokani on yhä valtaosin kasvisruokaa. Olen pääasiassa riista- ja kasvispainotteinen sekasyöjä. Suosin kasvisannoksia arjessakin, mutta maastossa ruoka on lähes aina lihatonta. Toinen syy kasvispainotteisuuteen reissussa on kasvisten parempi säilyvyys. Kuivattuna esim. jauhelihakin säilyy kyllä, mutta mitä rasvaisempaa liha on, sitä vähemmän se kestää lämpimässä säilyttämistä.

Aikaisemmin omissa kasvisretkiruuissani proteiininlähteenä toimi useimmiten kaukaa raijattu ja prosessoitu soija. Nykyään vaihtoehtoja on onneksi enemmän, yhtenä niistä kotimainen nyhtökaura.

Nyhtökauratuotteita löytyy niin valmiina pullina, burgereina kuin perinteisessä nyhtöpakkauksessa, sekä maustamattomina että valmiiksi maustettuina versioina. Itse nyhtökaura koostuu vain kolmesta raaka-aineesta: kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä. Tuotetta voi käsitellä lihan tapaan, ja kasvisruuassa nyhtökaura korvaakin lihan erinomaisesti. Nyhtökauraa valmistava, suomalainen Gold&Green Foods Ltd Oy lupaa sivuillaan nyhtökauran sisältävän erityisesti rautaa, kuitua ja proteiinia – jälkimmäistä jopa 30 %.

Nyhtökauratuotteita on vaikka minkälaisia.

Itseäni on välillä huolettanut näiden ”lihankorvikkeiden” prosessointi. Gold&Greenin teknologiajohtaja Reetta Kivelä vertaa nyhtökauran valmistusta leivontaan. Raaka-aineista, siis kaurasta, härkäpavuista ja keltaherneistä, tehdään takina, jossa kauran kuidut ”nyhdetään” yhteen palkokasvien proteiinien kanssa. Raaka-aineita käsitellään manuaalisesti sekoittamalla, hiertämällä ja kuumentamalla. Valmistuksessa ei käytetä lisä-, väri- eikä säilöntäaineita, minkä ansiosta sisältölistaus pakkausten kyljessä on turvallisen oloinen, lyhyt ja luettava.

Monet tutkimukset osoittavat, että kasvispainotteinen ruokavalio on lihaa ympäristöystävällisempi vaihtoehto riippumatta siitä, mistä päin kasvikset ovat. Nyhtökauralla ne eivät edes tule kaukaa. Sen lisäksi, että yritys on kotimainen, nyhtiksen kaura viljellään Suomessa, pavut Ruotsissa ja herneet Ranskassa. Luomua tuotanto ei vielä toistaiseksi ole, mutta ympäristön kannalta sekin lohduttaa, että raaka-aineet on tuotettu EU:n sisällä.

Nyhtökaura, tuttavallisemmin ”nyhtis”, on valloittanut kasvissyöjien sydämet kotiruuassa, mutta miten se maistuu sekasyöjälle maastossa?

Testasin, kuinka nyhtis täyttää omat kriteerini retkiruualle. Tein kokeilevan ruokaretken, jolla mittasin kasvisvalmisteen keveyttä ja pakkautuvuutta, ruuanvalmistuksen helppoutta ja nopeutta sekä lopputuloksen makua.

Nyhtökaurapakkaukset ovat kooltaan kuin 300 gramman jauhelihapaketit – siis varsin tilaa vieviä. Retkiruokaa varten kätevintä onkin kuivattaa nyhtis. Kuivatessakaan nyhtökaura ei juuri kutistu, mutta painoa siitä nesteen muodossa lähtee. Lopputuloksen voi pakata vaikka minigrip-pusseihin, jotka muotoutuvat alkuperäistä pakkausta paremmin.

Lämpimään aikaan retkeiltäessä kuivaus kannattaa tehdä myös säilyvyyden vuoksi. Nyhtökaura ei ole sieltä rasvaisimmasta päästä, mutta sitä tulisi säilyttää jääkaappilämpötiloissa.

Ennen retkeä täytyy siis nähdä hieman vaivaa, mutta toistaiseksi nyhtökauran kuivatus on ollut äärimmäisen helppoa ja kevyesti nopein prosessi verrattuna minkään muun ruoka-aineen kuivattamiseen!

Nyhtistä ei tarvitse esikypsentää tai pilkkoa, kuten esim. kuivattavia juureksia, sen kuin kumoaa pakkauksesta ritilälle. Isommat paakut voi silputa nopeasti sormin pienemmäksi. Riippuen siitä, käyttääkö uunia vai kuivuria, kuivaamiseen menee kokonaisuudessaan reilu tunti. Siis älyttömän vähän!

Vinkki kuivaukseen: Kaada nyhtökaurat pellille ja ripistele sormin pieneksi muruksi. Laita uuniin 120 asteeseen 20 minuutiksi. Paahtamisen jälkeen jatka kuivausta 50 asteessa uunista riippuen toiset 20 minuuttia. Ota pois uunista, kun nyhtis on tarpeeksi kuivaa. Anna jäähtyä ja pussita.

Mikäli nyhtökauraan haluaa paahteisen sivumaun, sitä kannattaa kuivattaa uunissa 120 asteessa muutamia kymmeniä minuutteja. Tämän jälkeen kuivausta voi jatkaa 50 asteessa, kunnes nyhtis on tarpeeksi kuivaa pussitukseen.

Retkeäni varten kuivatin mm. kahta erimakuista nyhtökauraa – Pulled Oats Mexico ja Pulled Oats Ginger. Pakkasin mukaan varusteet, jotka minulla olisi vaelluksellakin, ja lähdin herkuttelemaan!

Nyhtökaura ennen ja jälkeen uunissa kuivauksen.

Maastossa valmistus ei vie kauan, sillä nyhtökaura on heti pakkauksesta valmista syötävää. Periaatteessa siis pelkkä vedessä turvotus ja lämmitys riittävät. Kuivatun nyhtiksen takaisin turpoamiseenkin menee vain muutama minuutti! Nopeudessa tuote pesee täten ainakin linssit, joita täytyy keittää tietyn aikaa.

Jos jotain olen hyvänmakuisesta kasvisruuasta oppinut, niin sen, että maustaminen on kaiken A ja O. Oikealla reseptillä nyhtökauraruuasta tulee taivaallisen hyvää! Mistä niitä reseptejä sitten löytää? Esimerkiksi yrityksen sivuilta.

Inkivääri-nyhtökaurapakkauksesta katosi kuivurissa melkein puolet painosta.

Kokeilin ihanan kuuloisen itämaisen pataruuan valmistamista retkikeittimellä. Muut pataruokaan tarvittavat ainesosat olin niin ikään kuivannut. Kuivauksen ansiosta ohje soveltuu erityisesti kesäaikaan retkeileville.

Olen modannut Gold&Greenin sivuilta löytyvät ohjeet retkikäyttöön sopiviksi. Olen myös muokannut ohjeet kuvamuotoon, joten ennen retkelle lähtöä voit vaikka kopioida ne puhelimesi kuvakansioon.

Retkikeittimellä valmistettavaan itämaiseen pataan tarvittavia raaka-aineita.

Thai curry -nyhtis

Itämaisen padan ohje on varsin nopea: ruuanlaitossa meni puolisen tuntia. Ruoka oli helppo valmistaa ja lopputulos oli herkullinen! Ohje sopii niin ruokahifistelijöille kuin heillekin, jotka haluavat kokeilla hieman monimutkaisempaa ohjetta.

Valmis thai curry -annos.

Lisäksi kokeilin talvivaeltajien suosimaa tekniikkaa valmistaa lämmin ruoka. Aamulla ennen lähtöä laitetaan lounaan ainesosat valmistumaan kuumaan veteen ruokatermokseen. Kun hiihtäjän vatsa kurnii, odottaa termoksessa valmis ruoka lusikoitavaksi! Samaa tekniikkaa voi toki soveltaa myös vaikka kajakissa.

Tarvikkeet tuliseen lounaaseen ahkio- tai kajakkivaellukselle.

Chili sin carne -nyhtis tortillaveneissä

Tämä ruokatermosruoka on ehdottomasti kärsimättömän ruuanlaittajan suosikki! Kun kotona valmistelee kaikki raaka-aineet samaan pussukkaan, ei maastossa tarvitse kuin keittää vesi ja kumota pussin sisältö termariin. Ruoka valmistuu itsestään ja säilyy lämpimänä pakkasellakin.

Ruokatermosta varten tarvitsee pitkävartisen lusikan, ellei halua liata kantta. Itse ihastuin tähän tapaan vähentää tiskiä: syötävät lautaset. Kaavi valmista kastiketta tortillaveneisiin ja syö ne sellaisinaan!

Kaikkiaan koeretkelläni ruokailuun meni kokkailuineen ja syömisineen noin 1,5 tuntia. Annokset maistuivat ihanan ”epäretkiruokamaisilta” – kuin kotona olisin kokannut. Paitsi että ruuanlaittoon meni huomattavasti vähemmän aikaa.

Ruokien väri- ja makumaailma sekä miellyttävä suutuntuma toivat hetkeksi retkeen hieman enemmän luksusta. Nämä ja nyhtiksen muut ominaisuudet tekevät nyhtökaurasta loistavaa retkiruokaa. Se on helppo kuivattaa ja turvottaa, nopeaa valmistaa ja on ympäristöystävällisyydessään mainio vaihtoehto lihalle ja muille perinteisille proteiininlähteille.