Tällä ruualla on helppo tehdä vaikutus – tattirisotto

Nyt on mahtava aika vuodesta! Kun metsässä liikkuu, voi ruokaan suorastaan törmätä. Ainakin Keski-Suomen korkeudella on nyt herkkutatteja pilvin pimein, ja helteet nostavat niitä joka päivä maasta läpi.

tattirisotto

Nyt sattui metsä antamaan aimo annoksen herkkutatteja ja nokirouskuja, joten päätin kokeilla tattirisoton valmistamista retkikeittimellä. Ajatuksena on siis se, että voit ottaa vähän tarpeita mukaan sienimetsälle, ja tatit löydettyäsi voit pitää pienen ruokatauon.

tattirisotto-2

Kahden aikuisen ihmisen tukevaan risottoon tarvitset mukaasi yhden kasvisliemikuution, 2 desilitraa risottoriisiä ja vähän parmesaaniraastetta. Sanotaan vaikka puoli desiä. Yksi sipuli olisi myös hyvä olla mukana. Senkin voi toki silputa valmiiksi jo kotona.

Voita on myös oltava mukana. Tähän sopii hyvin myös kirkastettu voi eli ghee. Se ei pilaannu helteelläkään.

Homma aloitetaan keittämällä 7 desilitraa vettä. Kahvipannu on tähän hommaan erittäin kätevä, koska risottoa valmistettaessa on nestettä kaadettava pienissä erissä koko valmistuksen ajan. Kun vesi on kiehunut, liotetaan veteen kasvisliemikuutio.

tattirisotto-6

Seuraavaksi silputaan sipuli ja pilkotaan tatit pieniksi kuutioiksi. Tämä urakka on hyvä hoitaa vaikka jo veden keittämisen aikaan.

tattirisotto-3

Puinen leipälautanen on kätevä retkileikkuulauta.

tattirisotto-4

Kun kaikki alkaa olla valmiina, laitetaan keitin taas pöhisemään. Kuivalle pannulle laitetaan tattikuutiot ja niitä hämmennellään koko ajan.

tattirisotto-7

Sienistä poistuu neste pikkuhiljaa. Alussa tuntuu, ettei mitään tapahdu, mutta ole kärsivällinen. Kun neste alkaa irrota, se suorastaan kuplii ulos tateista.

tattirisotto-8

Neste höyrytetään ulos ja sen jälkeen lisätään reilusti voita pannulle. Voin päälle kipataan sipulisilppu.

tattirisotto-10

Sipulia ja tatteja kuullotetaan voissa niin kauan, että sipulit muuttuvat läpikuultaviksi. Voita saattaa joutua lisäämään, koska tatit imevät itseensä rasvaa. Ei kannata säikähtää tai nuukailla voin suhteen, ruuasta tulee sitä parempaa, mitä hölläkätisempi voin suhteen olet…

tattirisotto-11

Kun sipulit ja tatit alkavat olla kypsän näköisiä, voit kaataa joukkoon riisit.

tattirisotto-12

Pyöräyttele riisit kunnolla kaiken muun sekaan ja lisää sitten pieni tilkka kasvislientä. Hämmennä se sekaan. Se imeytyy riiseihin todella nopeasti, ei kannata säikähtää. Lientä lisätään pienissä erissä vähän väliä kahdenkymmenen minuutin ajan. Risottoa myös täytyy hämmentää koko ajan.

tattirisotto-13

Tämä ei ole mikään hätähousun ruoka, mutta mukavaahan se on ulkona kokkailla. Etenkin jos on hyvää seuraa kokkia viihdyttämässä.

tattirisotto-15

Riisit turpoavat koko ajan ja risotto muuttuu paksummaksi. Riisit lakkaavat imemästä nestettä itseensä, kun ovat kypsiä, joten sen takia nestettä ei pidä kaataa kerralla paljoa.

Kun 20 minuuttia alkaa olla kulunut ja kasvisliemi alkaa olla loppu, voi risottoon pilkkoa vielä yrttejä mielensä mukaan.

tattirisotto-17

Minä valitsin ruohosipulin ja ajuruohon, molemmat sellaisia, joita voi hyvällä tuurilla löytää jostain villinäkin.

tattirisotto-19

Joukkoon sopisi erinomaisesti viljellyistä kasveista timjami ja kesäsipulin varret.

tattirisotto-22

Kun loputkin kasvisliemet ovat imeytyneet risottoon, alkaa ruoka olla koostumukseltaan löysän riisipuuron kaltaista. Sitten on aika laittaa sekaan parmesaani ja nokare voita.

tattirisotto-23

Kun voi ja juusto on hämmentelyn ansiosta sulanut risottoon, on ruoka valmista nautittavaksi.

tattirisotto-24

Jos haluat risotosta vieläkin herkullisempaa, korvaa pari desiä kasvisliemestä kuivalla valkoviinillä. Ennen nauttimista voi myös pyöräyttää kierrokset pippuri- ja suolamyllystä annoksen päälle.

tattirisotto-25

Tattirisotto kahdelle

  • Pari tattia
  • sipuli
  • 2 dl risottoriisiä
  • liemikuutio
  • 7 dl vettä
  • voita
  • 0,5dl parmesaaniraastetta
  • pippuria, suolaa, yrttejä
  • (valkoviiniä)

Huomioita: Risotto kypsyy noin 20 minuutissa, älä hätäile! Jos keität kaasukeittimellä tai avotulella, ole tarkkana ettei pala pohjaan. Tattien tilalle voi vaihtaa käytännössä mitä tahansa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.