”Vesi oli mustaa kuin Hectorin biisissä konsanaan” – Pese rinkka hyvissä ajoin ennen retkeä, tässä ohjeet!

Yhteistyössä Fjällräven.

Retkeily- ja vaellusvarusteet kaipaavat välillä perusteellista huoltoa. Minun rinkkani alkoi olla nyt jo sen näköinen, että melkein hävetti, joten päätin pestä sen kunnolla. Vaaleansininen väri rinkassa on ollut tosi kiva muuten, mutta kaikki lika erottuu helposti. Jossain vaiheessa vahasinkin sitä, ja osa tahroista jäi vahan alle ikuisiksi muistoiksi vaellusreissuista.

Rinkkani on Fjällrävenin Kajka 75-litraisena. Irrotin siitä ensin puiset rangat ja availin remmejä niin paljon, että sain myös olkaviilekkeet roikkumaan vain yläosistaan rinkassa. Yläläpän otin erikseen.

Vesi oli mustaa kuin Hectorin biisissä konsanaan, rinkka vaihtoi väriä pesun aikana!

Tein haaleaan veteen sappisaippuasta miedon liuoksen. Kastelin rinkan suihkulla. Kostutin sitten tiskiharjaa pesuliuoksessa ja harjasin kevyesti likaisia paikkoja. Vesi oli mustaa kuin Hectorin biisissä konsanaan, rinkka vaihtoi väriä pesun aikana! Yritin hangata kaikki saumojen reunat huolella, koska ne tahtovat kerätä pölyä ja likaa herkimmin.

Tätä urakkaa ei kannata aloittaa vaellusta edeltävänä päivänä.

Pesun jälkeen huuhtelin rinkan huolellisesti suihkulla ja vein koko komeuden parvekkeelle valumaan. Olkaviilekkeet, selkäpehmuste ja lantiovyö imevät itseensä aika paljon vettä, joten tätä urakkaa ei kannata aloittaa vaellusta edeltävänä päivänä.

Annoin rinkan olla parvekkeella niin kauan, ettei pehmusteista enää valunut vettä. Sitten menin taas kylppäriin, nyt parin rätin ja kyllästeaineen kanssa.

Kostutin jo kuivuneet pinnat toisella rätillä, suihkutin sitten vähän Nikwaxin kyllästettä pintaan. Toisella kuituliinalla pyyhin ylimääräisiä kyllästeitä pois samantien, en halunnut rinkkaan paksua kerrosta tai valumajälkiä. Kyllästettä suihkutetaan kostealle pinnalle, ei kuivalle!

Pinnasta tuli jämäkämpi kuin aiemmin, kangas tuntui kuin uudelta.

Kyllästämisen jälkeen rinkka sai kuivua rauhassa vielä seuraavaan päivään. Pinnasta tuli jämäkämpi kuin aiemmin, kangas tuntui kuin uudelta. Kasasin rinkan taas yhdeksi kappaleeksi odottamaan seuraavaa reissua. Vanhat vahausviritykset jäi näkymään vaaleina tuhruina, mutta en sure niitä. Rinkka on kuitenkin minulle työkalu ja se saakin näyttää reissuja käyneeltä.

Rinkan peseminen vaihe vaiheelta

 • Pyyhi irtolika ja roskat kuivalla harjalla/sienellä
 • Imuroi rinkka sisältä
 • Kastele rinkka, jos pelkkä rättipesu ei riitä
 • Käytä mietoja pesuaineita laimeana liuoksena (sappisaippua, mäntysuopa)
 • Huuhtele pesuainejäämät huolellisesti
 • Anna kuivua rauhassa
 • Jos käytät kyllästeainetta, suihkuta se kosteaan pintaan
 • Kylläste suojaa rinkkaa lialta ja vähän kosteudeltakin

4 replies
 1. Ira
  Ira says:

  Hyvät vinkit rinkan pesuun! Täytyy kyllä sanoa omasta kokemuksesta, että kyllä siinä mustassa vaihtoehdossa Kajka-rinkassa ihan yhtä lailla näkyy lika ja pöly. Harmittaa jälkikäteen, etten valinnut tuota sinistä kun se on muuten paljon mustaa ihanampi väri.

  Vastaa
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Kiva, että pidit näistä vinkeistä! Onneksi retkeillessä rinkka on selässä ja katse kohti edessä siintäviä maisemia, niin ei niin haittaa, vaikka rinkka olisikin väärän värinen 😉

   Jonna/Retkipaikka

   Vastaa
 2. Sanna Otronen
  Sanna Otronen says:

  Moikka, olen hankkimassa Fjällrävenin Kajka rinkkaa ja googlettaessa löysin sinun kirjoituksen. Mietinnässä on että ostaisinko 65 vai 75 litraisen. Sinulla oli tuo 75l, kuinka pitkillä, monen päivän vaelluksilla sitä käytät? Entä retkeiletkö yksin vai jakautuuko matkatavarat toiselle/useammalle? Itselleni rinkka tulisi n.2-5 yön mittaisille retkille ja kantamukset jakautuisivat yleensä kahdelle hengelle, joskus harvemmin vain itselleni.
  Meillä ei ole light varusteita. En haluaisi turhan isoa rinkkaa ettei rinkkaan jäisi tyhjää tilaa, mutta toisaalta liian naftikaan ei ole hyvä pidemmillä retkillä.
  Kumpaa suosittelisit?

  Vastaa
  • Minna Jakosuo
   Minna Jakosuo says:

   Minulla mahtuu 10 päivän varusteet tuohon, vaikka en jaa niitä muiden kanssa. Varmasti riittäisi 65 tai 55 litrainen.

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *