Testissä Vaude Centauri 75+10 XL – rinkka isojen kuormien työjuhdaksi

Kun ison tilavuuden rinkka painaa alle 3 kilogrammaa, herää helposti epäilys, että jossain on valmistaja fuskannut.  Centauri 75+10 XL on yksi yhteistyökumppanimme Vauden rinkkamalliston lippulaivoista ja tarkoitettu isoille kuormille. Pääsin kokeilemaan rinkkaa muutamissa erilaisissa tilanteissa ja olin positiivisesti yllättynyt sen monipuolisuudesta.

Centauri on aika perinteisen näköinen rinkka, jossa suuren tavaratilan päällä on laaja kansi tai läppä, ja alapuolella on erillinen iso vetoketjulla suljettava osasto. Tätä alataskua valmistaja suosittelee makuupussille, mutta pussi voidaan pakata myös korkeussuunnassa säädettävän läpän alle. Siellä lumilukon suljettavan tavaratilan päällä on erillinen hihna, jolla makuupussi saadaan pysymään tiukasti mukana.

Tavaratilan välipohja on vetoketjulla avattavissa jos se tarvitaan koko pituudeltaan käyttöön. Välipohjan reunassa on aukko, jolloin vaikka pitkää kalastusvälineputkea voi kuljettaa rinkan sisällä, mutta välipohja on silti käytössä ja tavarat selkeämmin omissa osastoissaan.

rinkka 1

Tavaratila on avattavissa perinteisesti ylhäältä, säkin suusta, mutta koko etuseinän saa myös matkalaukkumaisesti auki. Käytön kannalta on helpottavaa, kun etupaneeli aukeaa alareunastaan, eikä ylhäältä. Nyt eri kerroksiin pakattuihin tavaroihin pääsee kätevästi käsiksi, kun koko tavaratilaan on kolme laajaa sisäänkäyntiä. Suuri etuläppä on suljettu vetoketjulla, mutta varmistettu hihnoilla ja pikalukoilla.

Rinkan sisällä on tasku juomapussille ja letkun läpivienti tulee kantajan oikean olkapään takaa. Etupaneelin suuri vetoketjutasku on näppärä. Sinne saa reissussa helposti käsille tarvittavat tavarat, kuten kartat, hanskat ja pipon sekä muut vastaavat tarvikkeet.

Hyväksi käytössä osoittautuivat myös läpän taskut. Suuri sisäpuolinen vetoketjutasku soveltuu lompakon ja muiden sellaisten vähemmän tarvittavien, mutta varmassa tallessa olevien tavaroiden säilytykseen. Ylätaskussa on reippaasti tilaa ja itse säilytän siellä muun muassa otsalamppua, ensiapupakettia, nopeasti tarvittavia välipaloja ja muuta naposteltavaa sekä juomakuppia.

etupaneeli aukeaa alhaalta iso vetoketjutasku

Kevyt kangas on vahva materiaali

Vaude Centaurin materiaalina on 210 D polyamidi hunajakennokuviolla. Kuviointi ei ole pelkkä ulkonäköasia, vaan paksummat loimilangat lisäävät kankaan repäisylujuutta. Rinkassa on kylkiin ja kulmiin käytetty vahvempaa 420 D polyamidia. Omassa taskussaan oleva sadesuoja on ohuempaan 190 D polyuretaania.

Kaikissa kankaissa on sisäpinta polyuretaanipinnoitettu. Materiaalit tuntuvat vahvoilta, mutta miellyttävän kevyiltä. Ne riittävät mainiosti sen kuorman kuljettamiseen, mitä perinteisesti rinkalla on tarkoitus kuskata.

Ongelmia saattaa ilmetä, jos lastataan pienehköjä ja teräväreunaisia tarvikkeita. Ne keikkuvat ja tuntuvat ikävältä kantaa. Sellaisia nyt tuskin kukaan normaalisti kuljetteleekaan, mutta asia kannattaa ottaa huomioon, jos kaupassa kokeilee rinkkaa testipainoilla. Pelkkä 7 kilogramman kasaan teipattu esitenippu tyhjässä rinkassa ei tuo esille sen erinomaisuutta normaalin raskaan kuorman kuskaamisessa.

Pelkkä hyvä kangas ei tietenkään tee rinkasta työjuhtaa. Centaurin selkämyksessä alumiinirunkoa kiertää teräsraami, jonka varaan kangaspussi on kiinnitetty ja varsinainen kantojärjestelmä istutettu. Selkää vasten on ilmava ja pehmustettu tyyny, joka säätyy portaattomasti mahdollistaen kantojärjestelmän muutoksen helposti matalasta pitkäksi. Itse viileke on hyvin pehmustettu, mutta leveäharteiselle miehelle ehkä hieman kapea. Vastaavasti viileke soveltuu hyvin erilaisille kantajille. Viilekkeissä on korkeussuunnassa säätyvä rintaremmi, jonka soljessa on pilli.

selän korkeussäätö lantiövyön takaa

Lantiovyön ratkaisu on mielenkiintoinen, sillä se ei ole tiukasti kiinni rungossa, vaan on niin kutsutusti keinuva. Keskeltä kiinnitetty lantiovyö seuraa vartalon liikettä, mutta antaa silti hyvän tuen ja ottaa hyvin taakan painon lantiolle. Lantiovyön siivet tulevat riittävän pitkälle kylkeen, joten istuvuus on hyvä. Lantiovyö kiristetään eteenpäin, eli vetämällä hihnoista lantion sivulla olevat huulisoljet kireälle.

Pakkaus viimeistellään kantojärjestelmään vakaajahihnoilla, joita Centaurista löytyy hartioilta ja lantiovyön sivuista. Ne auttavat asiaa, kun halutaan tarkka kontrolli pakkaukseen ja koko nyytti tukevasti lähelle selkää esimerkiksi jyrkissä ylä- ja alamäissä.

vakaajahihna hartialla vakaajahihna lantiovyössä

Taskut kätevästi kätten ulottuvilla

Kun kuljeskelin Vaude Centauri 75+10 XL selässä, istui se siellä tukevasti. Kantojärjestelmä riitti suurillekin kuormille ja tavarat kulkivat reissussa mukavasti. Kun varusteita on vähemmän, kiristetään molempien kylkienkompressiohihnoja ja paketin volyymi pienenee. Hihnoissa on poikkeuksellista, että kaksi hihnaa on kiinnitetty yhteen pikalukkoon ja kiristys tapahtuu näiden välisestä hihnalenkistä. Se on nopea ja tarkasti kiristyvä systeemi.

verkkotaskuun kahta kautta kahden hihnan kiristys

Kun tavaraa on paljon eivätkä kaikki mahdu rinkan sisään, voi käyttää jotain ulkopinnan lukuisista kiinnityspisteistä. Valmiit kiinnikkeet on vaellussauvoille tai jäähakulle. Läpivientejä irtohihoille on paljon etupaneelissa ja rinkan kannessa. Niihin saa helposti viriteltyä kiinnikkeet makuualustalle, taukotakille ja vastaaville. Talviretkeilijöitä kiinnostaa varmaan myös, että rinkan sivujen alareunassa on suksilenkit, joihin sivakat saa pystyyn.

Centauri-rinkka on liikkumiseen tehty ja kulkemista edistää taskujen sijoittelu. Kylkien suuret verkkotaskut avautuvat ylös ja eteen, eli vinoon asetetun pullon saa käsille helposti, mutta myös takaisin. Usein pystytaskuihin on lähes mahdoton saada juomapulloa takaisin, mutta Centaurin vinoaukko toimii. Hyvin ovat käsillä myös lantiovyön taskut. Molemmin puolin vyötä on suuret vetoketjutaskut, kompassia tai pähkinöitä ja energiapatukoita varten.

Rinkan painoksi valmistaja lupaa 2820 grammaa, mutta kotimittaus antoi jopa aavistuksen kevyemmän tuloksen. Centauri onkin todella kevyt, kun huomioi sen tilavuuden ja kantokyvyn. Litratilavuutta kun kokonaisuudessaan on käytössä 85, on rinkka hyvinkin kilpailukykyinen laite pohjoismaisiin vaellusreissuihin.

Hintaluokka: 250,00 euroa

Lisätiedot: www.vaude.com

Teksti ja kuvat: Joppe Ranta

käytössä 1 rintaremmi ja sen pilli lantiovyö kiristetään sivuista lantiovyön pikkutavaratasku rinkka 2

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *