Testissä Camelbak Relay – Kannullinen suodatettua juomavettä

Vaikka me suomalaiset perinteisesti olemme juoneet vetemme vaikka suon silmästä, on puhdas ja turvallinen vesi kenelle tahansa tervetullutta. Nykyisin kun elimistömme on tottunut puhtaaseen vesijohtoveteen, voivat jo pienet epäpuhtaudet tai vain erilainen bakteerikanta aiheuttaa vatsanväänteitä tai ripulia.

Kaivovedessä tai muussa luonnonvedessä saattaa olla sivumakuja, jotka tekevät makutuntumasta ikävän. Vaikka vesi olisi puhdasta, häiritsee vieraat maut ja juoma ei tunnu turvalliselta.

Sain testattavaksi Camelbak Relay -vesikannun, jonka kannessa on vedenpuhdistinelementti. Suuri 2,3:n litran kannu vastaa noin kymmentä juomalasillista ja kulmikkaaksi muotoiltu astia sopii hyvin jääkaappiin.

camelbak-8586

Otin iskunkestävästä muovista valmistetun kannun käyttöön ja ohjeiden mukaisesti valutin vettä suodattimen läpi, jotta aktiivihiilisuodattimen irtonaisen hiilipölyn saa pois. Suodatin kiinnitetään tiivisteillä kannun ja muovikannen väliin.

camelbak-8827Kannen päällä olevassa täyttöluukussa on vaihtoindikaattori. Käänsin sen osoittamaan käyttöönottokuukautta. Suodattimen käyttöikä on noin 300 litraa eli kun juo kannullisen päivässä, tulee vaihtoaika täyteen neljän kuukauden kuluttua. Vaikka käyttö olisi harvempaa, ei aktiivihiilisuodatin kestä käyttökelpoisena määräämättömiä aikoja.

camelbak-8829

Camelbak Relay painaa 680 grammaa ja sen korkeus on 24 senttimetriä. Se ei välttämättä ole reppuun tarkoitettu retkisuodatin, mutta telttaleirissä tai kämppä- sekä kesämökkikäytössä erinomainen.

Kämppäkäytössä raikasta vettä

Pakkasin Relayn mukaani ja lähdin kämppäretkelle. Kannun kaveriksi otin Camelbak Chute -juomapullon. Metsän keskellä olevan hirsimökin pihamaalla oleva kaivo on vanha ja tuntuu, että näin keväällä valumavedet täyttävät sitä. Vettä ei ole koskaan tutkittu, eikä sitä juuri ole juotu, vaan lähinnä käytetty pesuvetenä.

camelbak-8595

Asetuin taloksi ja täytin Relayn kaivosta. Vesi kaadetaan kannen luukusta, jolloin se menee suodattimen aktiivihiilielementin lävitse. Kun kannusta kaadetaan vettä lasiin, juomapulloon tai vaikka kahvipannuun, menee neste toisen suodatinelementin lävitse.

Ensituntuma vedestä oli raikas ja vaikka kuinka makustelin, ei sivumakuja tuntunut. Kannusta oli kätevä kaataa vettä lasiin. Isosta kahvasta sai tukevan otteen, vaikka astia oli piripintaan ja kokonaispainoa nesteineen oli liki kolme kiloa.

Vesi valuu kannusta lasiin mukavasti. Suodatin tietenkin jarruttaa veden virtausta, mutta mitään ikävää hitautta ei esiinny. Suodattimen likaantuessa käytössä, virtauskin hidastuu. Kun 300 litraa on suodatettu, saa kannuun hankittua vaihtosuodattimen

Otin kahvivedenkin Relay-kannusta. Oliko pannukahvi nyt jotenkin maukkaampaa juuri puhdistetun kannuveden ansiosta, siitä en varmuutta saanut. Hyvää se joka tapauksessa oli.

camelbak-8580

Laitoin kannun yöksi kämpän viileään eteiseen ja kun vettä aamulla taas siemailin, oli se edelleen raikasta ja ilman mitään sivumakuja.

Myös pullolla on merkitystä

Lähdin patikoimaan lähialueelle ja halusin ottaa juomavettä mukaan. Kaivosta taas ämpärillä vettä kannuun ja laskettelin sitä suodattimien läpi Camelbak Chute -juomapulloon.

camelbak-8857

Chute sujahti repun kyljen pullotaskuun. Jos lestin olisi halunnut varmistaa putoamisen varalta, on sen korkissa suuri lenkki, jonka läpi voi pujottaa vaikka hihnan. Pullo istuu käteen hyvin, mutta sen korkki on erittäin hyvä.

Kierrekorkki on avattavissa saman käden peukalolla ja etusormelle, millä pulloa pidellään muutenkin. Kierre on 2,5 senttimetrin suuruisen juoma-aukon sisäpuolella, joten huulet saa tiiviisti pullon suuhun. Korkki on myös hihnalla kiinni, eikä pääse häviämään.

camelbak-8878

Chute ja juomakannu Relay on muuten konepestäviä, mutta aktiivihiilisuodatinta ei konepesuun voi laittaa. Putsaamista varten saa juomapullosta ison korkin auki, jolloin sisään mahtuu vaikka tiskiharja.

Vaikka suodatinkannu ideana tuntui aluksi vähän kaukaa haetulta, löysin sille ihan selkeän käyttötarkoituksenkin. Kämpälle on yleensä tuotu kotoa kannulla kraanavettä, mutta nyt Relayn takia saattoi käyttää lähivesiä. Vaivihkaa suodatinkannulle näytti löytyneen monta muutakin luonnollista käyttökohdetta. Aika mainio vehje.

Hinta: Relay-kannu 45 euroa ja Chute 0,75L -pullo 20 euroa

Lisätiedot: www.vandernet.com

Teksti: Joppe Ranta Kuvat: Joppe Ranta

camelbak-8589

2 replies
  1. Jyrki Hietala
    Jyrki Hietala says:

    Hei!
    Mainitsit tekstissä että kannuun saa vaihtosuodattimen, onko tarkempaa tietoa mistä kyseisiä suodattimia voi hankkia?

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.