Kyllästyttääkö makkara? Tässä ovat retkipaikkalaisten lempiretkiherkut!

Oletko pähkäillyt kaupan hyllyllä kuumeisesti, että mitä ihmettä sitä valmistaisi retkievääksi makkaran tai valmisruokapussien sijaan? Pähkäilyt sikseen! Nappaa tästä Retkipaikan tiimiläisten maittavat reseptit talteen. Tarjolla on monentasoista reseptiikkaa helpoista retkikeitinsörsseleistä slow food -tyyppisiin patoihin.

Kylmäsavulohi-trangiapizza

– Mira Lainiola

  • pizzataikina (kaupan valmisversio tai itsetehty)
  • tomaattipyree
  • sieniä
  • sipulia
  • juustoraastetta
  • kylmäsavulohta
  • basilikaa

Laita pizzataikina trangian pannulle, lisää tomaattipyree sekä esipaistetut sienet ja sipulit. Ripottele päälle juustoraastetta ja kylmäsavulohisiivuja. Viimeistele basilikalla. Hämmentävän helppoa ja maukasta!

Trangiapizza kylmäsavulohitäytteellä. Kuva: Mira Lainiola.

Nokkosfetapasta

– Maija Mehto

  • oliiviöljyä
  • fetaa
  • kuivattua nokkosta
  • pippuria
  • pastaa

Kuumenna retkikattilassa loraus oliiviöljyä, muussaa sekaan pala fetaa sekä kuivattua (liotettua) nokkosta. Keitä seosta kunnes se on sulanut soossiksi. Mausta pippurilla. Keitä parin minuutin pikapasta ja sotke se soossin kanssa sekaisin. Nokkosen tilalle voi halutessaan laittaa vaikkapa tomaattia tai paprikaa. Fetamössö sopii myös ruisnapin päälle.

Tämä pasta sopii sekä vaelluksille että lähiretkille nopeutensa ja helppoutensa vuoksi. Energiavajeesta kärsivälle vaeltajalle tämä on hyvä hiilari/suolatankkaus!

Nokkosfetapasta. Kuva: Maija Mehto.

Kuusenkerkkäpesto-tomaatti-mozzarellarieskat

(kahdelle tai suureen nälkään):

– Jaska Halttunen

  • 4 palaa rieskaa
  • kirsikkatomaatteja
  • 1 mozzarella
  • juustoraastetta
  • kuusenkerkkäpestoa
  • voita

Levitä reilusti pestoa rieskoille ja siivuta päälle tomaatit ja mozzarella. Ripottele päälle juustoraastetta ja laita toinen rieska pestopuoli alaspäin leivän päälle. Paista pannulla hyvässä voissa molemmin puolin. Syö!

Tomaatti-mozzarellarieskat kuusenkerkkäpestolla. Kuva: Jaska Halttunen.

Tuhti papupata savujerkkymurulla

Mikko Lemmetti

  • luraus rypsiöljyä
  • 1 punasipuli pilkottuna
  • 1 vihreä paprika pilkottuna ja siemenkota poistettuna
  • 2 valkosipulinkynttä pilkottuna
  • 1 kanaliemikuutio
  • 5 dl vettä
  • 1 pussi Kuivalihakundi Savujerkkymurua
  • 2 rkl kuusenkerkkäsiirappia
  • hyppysellinen kuminansiemeniä
  • 1 purkki papuja (esim. Pirkka ruskeat pavut suolaliemessä 380g/230g)
  • turaus tomaattisosetta (esim. Pirkka tomaattisose 140 g) maun mukaan

Lisää pataan tai trangiaan ensin öljyä, laita perään pilkotut puna- ja valkosipulit ja pilkottu paprika. Kuullota viitisen minuuttia. Ei haittaa, vaikka vähän sipulikin ruskistuisi. Avotuli ei ole välttämättä kuitenkaan ihan niin säätötarkka kuin kaasulla toimiva retkikeitin.

Lisää kanaliemikuutio ja puolisen litraa vettä sekä kuivalihamuru, kaksi ruokalusikallista siirappia, hyppysellinen kuminaa ja pavut, joista suolaliemi on valutettu pois. Turauta tuubista melkein koko tomaattisose ja lisää vielä kuusenkerkkäsiirappi. Sitten vaan hautumaan kannen alle hetkeksi tai kahdeksi ennen syömistä!

Papupadan resepti ja valmistus löytyy kokonaisuudessaan täällä.

Savujerkkymuru-papupata järven rannalla nautittuna. Kuva: Mikko Lemmetti.

Tomaatti-rucolapasta

– Niina Heikkilä

  • pastaa
  • pinjansiemeniä
  • oliiviöljyä
  • valkosipulia
  • chilipaprikaa
  • kirsikkatomaatteja
  • parmesania
  • rucolaa

Keitä pasta ja ruskista pannulla pinjansiemenet. Paista oliiviöljyssä valkosipulia ja chilipaprikaa sekä hetken aikaa kirsikkatomaatteja. Laita kaikki samaan kattilaan ja lisää parmesanjuustoa ja tuoretta rucolaa. Nauti!

Tomaatti–rucolapasta. Kuva: Niina Heikkilä.

Currysörsseli

– Mira Lainiola

  • vapaavalintaisia vihanneksia (esim paprikaa, porkkanaa, munakoisoa, kesäkurpitsaa)
  • sipulia
  • yrttejä
  • punaista currytahnaa & mausteita
  • soijaa
  • tomaattimurskaa
  • kookosmaitoa
  • nuudelia

Pilko vihannekset ja silppua yrtit. Paista pannulla soijassa ja lisää kookosmaito, tomaattimurska ja currytahna sekä mausteet. Keitä kylkeen nuudelia. Sörsseliin voi lisätä oman maun mukaan melkeinpä mitä vaan!

Currysörsseli. Kuva: Mira Lainiola.

Nuudeliwokki

– Asko Ristolainen

  • sipulia
  • kanasuikaleita
  • paprikaa
  • tomaattia
  • tölkkiananasta
  • nuudelia
  • currya
  • chiliä
  • soijakastiketta

Kuullota sipulit öljyssä, lisää kanasuikaleet ja ruskista ne. Pilko sekaan paprikaa ja tomaattia ja anna niiden kypsyä rauhassa. Kaada joukkoon ananaspalat mehuineen. Murskaa nuudelia kattilaan/wokkipannuun. Lisää tarpeen mukaan vettä ja mausta maun mukaan esim. suolalla, currylla, chilillä ja soijakastikkeella. Nuudelin kypsyttyä ruoka on valmista.


Jälkiruuaksi: ”Kultahippupallot” eli maapähkinävoi-vaahterasiirappi-riisimuropallukat

Karoliina Säkö

Ihana makeansuolainen energiapommi! Valmista kultahippupallot kotona ja ota kätevästi mukaan retkelle.

  • maapähkinävoita
  • vaahterasiirappia
  • riisimuroja

Sekoita ainekset keskenään ja tee niistä sopivan kiinteä massa (kuumenna maapähkinävoita ensin vähäisen). Muotoile massasta joko pallukoita tai pötkylöitä. Anna tiivistyä jääkaapissa vähän ja pakkaa pakasterasiaan tai -pussiin. Viikon vaelluksella pallukat muroutuvat mingrip-pussissa joka tapauksessa, joten silloin muotoilulla ei ole niin väliä. Lopulta herkkujauheen voi vaikka lusikoida. Riisimurojen tilalla voi käyttää myös mitä tahansa mysliä tai kaurahiutaleita.

Kultahippupalloja vaelluseväänä Käsivarren erämaassa. Kuva: Karoliina Säkö.

Bonusvinkki: Karjalainen tirriliha

Perinteisempien kotimaisten retkiruokien ystäville saattaisi maistua karjalainen tirriliha! Katso täältä, miten keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo valmistivat tämän retkiruokien klassikon vuonna 1972. Kiitos vinkistä Mikko Tappura!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *