Retkelle lasten kanssa – Retkipaikan vinkkikooste!

Metsässä lasten kanssa retkeillessä ollaan luomassa yhteisiä kokemuksia. Noilta reissuilta syntyy läpi elämän kantavia muistoja. Luonnossa oleminen ja merkitykselliset  kokemukset ovat ensimmäinen askel lapsen luontosuhteen syntymiselle. Noilla reissuilla luodaan myös kipinää yhteiselle harrastukselle. Eikä pelkälle harrastukselle, sillä luonnossa olemisella on myös monipuolisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin.

Metsässä kulkeminen on monipuolista liikuntaa, joka kehittää kunnon lisäksi myös koordinaatiota. Varhainen, säännöllinen ja jatkuva metsässä oleilu ja metsämaan koskettaminen iholla on tutkimusten mukaan myös kehon immuunipuolustuksen vastustuskykyä kehittävää ja ehkäisee allergioiden syntymistä. Vielä kun tutkimukset kertovat luonnossa liikkumisen parantavan myös oppimiskykyjä ja nostavan mielialaa, voi luontoon lähtemistä suositella vahvasti osaksi jokaisen lapsiperheen viikottaisia rutiineja.

Mihin lähteä retkelle lasten kanssa?

Luontopolut

Retkipaikan ensimmäinen suositus ovat luontopolut. Ne ovat tavallisesti lähellä arkisen elämän piiriä, eli suurelle yleisölle saavutettavissa myös arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Niiden lähtöpisteille pääsee paitsi autolla, monin paikoin myös julkisilla tai vaikka pyörällä. Luontopolut ovat monesti rengasreittejä, mikä on tietysti sekä lapselle että aikuiselle mieleistä, kun ei tarvitse tallustaa edestakaisin yhtä ja samaa pätkää. Huollettujen luontopolkujen varrelta löytyy usein tauko- tai tulipaikka eväiden nauttimiseen ja ne ovat tavallisesti myös varsin sopivan mittaisia lapsien kulkea. Jos retkelle lähdetään lastenvaunujen kanssa, kohteeksi sopivat esteettömät luontopolut.

Aloita lyhyistä poluista niin näet, miten retkeily teidän perheessänne sujuu. Ensimmäiset retket ovat aina opettavaisia, ja retki retkeltä homma sujuvoituu. Luontopolkuja on hyvin eri mittaisia, ja esimerkiksi 1–2 kilometrin mittainen reitti on hyvä ensiretkikohde lasten kanssa. Kymmenvuotiaalle saattaa sopia jo kymmenen kilometrin päivämatka ainakin, jos hän on tottunut luonnossakulkija. Lapsen kokemus ja kunto tulee aina huomioida polkua tai reittiä valitessa. Sopiva matka ja reitin sopiva vaativuus ovat hyvä lähtökohta mukavalle retkelle!

Seikkailukohteet ja -elämykset

Jos retkelle haluaa hieman jännitystä, voi kohteeksi valita vaikkapa luolan, lähteen, suuren puun tai lohkareen, johon liittyy tarina. Luola on jo sanana seikkailun sisältävä, ja saattaa kiehtoa lasta enemmän kuin vaikkapa ajatus vain kävelemisestä. Lähteestä voi hörpätä raikasta vettä – suoraan luonnosta – ja joissa katsella pulppuavaa hiekkaa. Puut taas voivat olla pelkässä koossaan vaikuttavia, ja lohkareiden tarinoista löytyy niin tonttuja kuin vaikkapa kuninkaallisten pissataukopaikkoja! Yhtälailla määränpääksi sopii laavu tai tulipaikka sekä niillä odottava tekeminen; yö luonnossa, tulenteko, eväiden nauttiminen tai ruuanvalmistus.

Mistä löytää sopivia kohteita?

Tietoa sopivista kohteista löytyy meiltä Retkipaikasta. Olemme listanneet luontopolut, luolat ja monet muut kohteet omille kohdetyyppisivuilleen, ja jokaisesta kohteesta löytyy myös tarina sinne tehdystä retkestä, jonka avulla voi sekä miettiä, että onko se omalle perheelle sopiva sekä toisaalta kerätä mukaan myös tarinoita ja tietoa kohteesta joko retkellä tai ennen sitä kerrottavaksi. Retkelle lasten kanssa -sivulle olemme koonneet tarinoinoita lasten kanssa tehdyistä pienistä ja isommistakin retkistä, sekä vinkkejä muun muassa eväiden suhteen. Retkipaikan kohde- ja reittiesittelyt, lukuisat yksittäiset tauko- ja tulipaikat sekä paljon muuta löydät myös Matkailukartalta, jossa voit käyttää kategoriafilttereitä näyttämään kartalla ainoastaan juuri sinua kulloinkin kiinnostavat kohteet.

Reiteistä ja kohteista löytyy myös monipuolisesti niitä esitteleviä kirjoja. Retkipaikka on toimittanut tähän mennessä kolme osaa kattavan kirjasarjan, jonka jokaisesta osasta löytyy 80 kohdevinkkiä – suurin osa myös lasten kanssa retkeilyyn sopivia. Ne voit tilata suoraan verkkokaupastamme ja samalla autat meitä tekemään Retkipaikkaa jatkossakin. 

Jos luonnossa liikkumisesta on hieman kokemusta, toimii myös maastokartta hyvänä apuna. Kansalaisen karttapaikkaa selailemalla löytyy karttamerkintöjä laavuista, tulipaikoista ja luonnonmuistomerkeistä. Luontopolkujen bongaamiseen toimivat hyvin kuntien ja kaupunkien verkkosivut, joissa retkikohteita ja -reittejä voi löytää ympäristön, liikunnan ja vapaa-ajan sekä matkailun alta. Metsähallituksen reitit ja kohteet löytyvät Luontoon.fi– ja Retkikartta-palveluista. Myös liikuntapaikat yhteen kokoava valtakunnallinen LIPAS-palvelu voi antaa hyviä vinkkejä.

Sitä mukaa kun yhteisiä retkiä ja kokemusta karttuu, kasvaa myös ymmärrys siitä, mikä on omalle perheelle ja lapsille kivaa. Sitä myöten uusien, sopivien kohteiden löytämisestä tulee kerta kerralta helpompaa.

Mikä on lapsille jännää ja kivaa? Miten motivoida lasta retkelle?

Lähteminen ei aina välttämättä huvita. Voi olla hieman sateinen sää, väsyttää tai känkkäränkkä vaivaa ylipäänsä. Aikuisille näiden ylittämiseen riittää usein tieto siitä, että viimeistään vartin metsässä olon jälkeen lähteminen on harmittanut vain aniharvoin jos koskaan. Lapsien osalta reppuun on hyvä pakata kuitenkin muutama kikka motivoimaan sekä ennen reissua että reissussa.

Läsnäolo ja oma esimerkki

Ensin tärkein neuvoistamme: läsnäolo. Työhuolet, huominen, eilinen, ärsyttävä naapuri ja kaikki vastaava pitää jättää kotiin tai viimeistään metsänreunaan. Niitä ehtii kyllä murehtimaan muulloinkin. Kun metsässä on läsnä, on reissu mukava niin itselle kuin lapsellekin. Eivätkä ne murheet kivan reissun päälle tunnu enää likimainkaan niin pahoilta. Jokainen vanhempi on omalle lapselleen myös esimerkki, ja oikeassa mielentilassa muiden retkeilijöiden huomiointi sekä luonnon ja retkeilyn pelisäännöt on helpompi muistaa.

Millaiselle retkelle lähdetään?

Toinen asia, jota kannattaa miettiä ovat sanat, joilla retken idean tarjoilee lapselle. Jos vain ilmoittaa, että nyt lähdetään patikoimaan metsään, ei se välttämättä ole toimivin tapa innostaa omaa katrasta liikkeelle. Sen sijaan tutkimusseikkailu luolalle tai luonnonihmeelle kuulostaa heti paljon jännemmältä, ja sitä voi vielä maustaa kohteeseen liittyvällä tarinalla.

Takuuvarma, ainakin tietyssä iässä toimiva hitti on Tutki kakkaa -retki. Jos eläimet pakenevat, niin kakka ei pakene, ja metsästä löytyy monensorttista papanaa. Niitä voi tökkiä tikulla tai katsella ja miettiä minkä eläimen ne ovat. Ja vaikka vompatti ei elä Suomessa, niin tieto, että sen kakka on kuutionmuotoista, on aina hauskuuttavan hämästyttävä! 

Yhdessä suunnittelu

Lapsi kannattaa ottaa mukaan myös retken suunnitteluun. Kohteeksi voi antaa vaikka muutaman vaihtoehdon, josta lapsi saa valita. Hän voi ehdottaa omaa paikkaa tai vaikka sitä, että hän haluaisi lähteä jonnekin luolalle. Yhdessä kannattaa pohtia myös eväitä ja varusteita. Mikäpä olisi sen kutkuttavampaa kuin päästä kokeilemaan ensimmäisen kerran omaa kuksaa, joka on pakattu omaan reppuun. Ja oma reppu kannattaa pakata mukaan aina. Sinne sujahtaa lapsen eväät, omia varusteita, retken aarteita ja seikkailumieli; minä saan itse!

Etsi ja löydä!

Mikä onkaan kivempaa kuin etsiä ja löytää? Kohteen lisäksi voi ammentaa sienten ja marjojen etsimisestä tai erilaisten eläinten bongaamisesta. Kuka näkee ensimmäisen oravan? Montako erilaista lintua metsässä näkee? Yhtä lailla erilaisten aarteiden kerääminen on hauskaa. Kukapa ei olisi itse poiminut lapsena matkaansa kaunista kiveä, kiehtovaa käkkäräoksaa, käpyä, linnunsulkaa tai kaarnan kappaletta! Ja näitä aarteita tulee kohdella aarteina ja arvostaen, eikä tyrmätä iloa sanomalla, ettei tuollaista roskaa raahata kotiin.

Maastossa kannattaa seurata lapsen innostusta ja havainnoida ympäristöä sen kautta. Jos jokin asia innostaa ja kiinnostaa lasta, kannattaa sitä etsiä ja tarjoilla sopivasti lapsen löydettäväksi.

Lasten kanssa voi etsiä vaikka kultaa. Kuva Tankavaarasta.

Pelit metsässä

Etsimisessä ja löytämisessä ei kannata tyrmätä myöskään tekniikan apua. Geokätköily on yksi mainio tapa sekä löytää kohteita, mutta myös tehdä retkestä kiva leikki! Kaupunkien läheisyydessä ja kansallispuistoissa on myös lukematon määrä Pokemon Go -pelin Pokestoppeja ja Gymejä. Niiden perässä seikkailu on varmasti terveellisempää kuin kotona konsolin ääressä istuminen.

Pelejä voi keksiä myös lennosta. Montako askelta on tuon kiven tai puun luo? Montako pupua nähdään? Kuka löytää suurimman herkkutatin? Kuka osaa matkia parhaiten lintujen ääniä?

Yö ulkona!

Kun retkikärpänen on puraissut oikein kunnolla, voi yö metsässä olla valtavan innostava syy lähteä retkelle. Ensimmäinen askel voi olla helppokin, vaikkapa yö teltassa omalla pihalla tai makuupussissa parvekkeella. Sitten kun matka etenee maastoon, on illan aikana kiva jutella kiireettä, opetella yhdessä erilaisia taitoja ja kuunnella makuupusseissa maaten erilaisia luonnon ääniä ennen nukahtamista.

Pitkospuut ovat vetolossien ohella lasten supersuosikkeja, matka taittuu kuin itsekseen!

Mitä tulee huomioida lapsen kanssa retkeillessä? 

Eväät!

Retken kolme tärkeintä asiaa ovat eväät, eväät ja eväät. Oikeastaan eväät sisältyvät jo retken määritelmään itseensä. Mikä tahansa matka oman kodin ulkopuolelle eväiden kera on retki. Lasten kanssa eväät ovat vieläkin tärkeämmät. Ne voivat olla retken odotettu kruunu, mutta yhtä lailla myös käytännön mukavuutta ja jaksamista palveleva välttämättömyys. Reppuun kannattaa pakata paitsi mahdollinen ateria, niin myös liikkumisen aikana syötävää evästä. Kun energiaa saa tasaisesti, ei nälkäkiukku yllätä. Sokeripommien sijaan kannattaa suosia hitaita hiilihydraatteja, jolloin verensokeri on tasaisempi ja lapsi jaksaa pidemmän aikaa paremmin. 

Tulenteko ja rajoitukset

Eväitä ja retkeä suunnitellessa kannattaa aina tarkistaa, onko kohteessa ylipäänsä paikkaa tulenteolle sekä se, onko tulenteko sallittua retkenne ajankohtana. Metsäpalovaroituksen tai oikein kuivana kautena tulentekokiellon aikaan on moni reissu päättynyt pettymykseen, kun makkarat ovatkin jääneet paistamatta, tai pahimmillaan piittamaton tulenteko on palkittu sakoilla. Luontoon.fi avaa tulenteon pelisäännöt Retkietiketissä selkeästi.

Eväsleivät ovat aina varma vaihtoehto – poimi vaikkapa kolmioleipien resepti käyttöön – ja ruokatermariin kiehuvan veden kanssa kotona laitetut nakit taas mahdollistavat makkaroinnin myös ilman tulta. Toki voit pakata ruokatermokseen mitä tahansa, vaikkapa valmiiksi lämmintä kotiruokaa, josta tiedät lastesi varmasti pitävän.

Tulenteon osalta, jos sellainen on suunnitelmissa, kannattaa tarkastaa myös, että mukana ovat tulentekovälineet ja säähän sopivat sytykkeet. Unohtuneen tikkuaskin pettymys on yllättävän tavallinen riesa retkeilijöiden keskuudessa.

Ei liian pitkä ajomatka

Lähiluonto on paras retkikohde. Pitkä ajomatka latistaa innon jo ennen retkeä, ja väsyneenä muutoin ihanan retken jälkeen se voi myös jättää viimeiseksi fiilikseksi kyllästymisen. Kun matka on lyhyt, niin myös lähtemisen kynnys on pienempi ja ympäristökin kiittää.

Reitin sopivuus ja lapsentahtisuus

Sopivan mittainen ja lapsen kunnolle sekä taidoille sopiva reitti on avain kivaan retkeen. Yhtä lailla tärkeää on maastossa liikkuessa lapsentahtisuus. Retkellä ei saa olla kiire. Aikaa ihmeiden tutkimiselle ja havainnoinnille ilman hoputusta pitää olla. Tai jos määränpää on kertakaikkisen innostava, niin ripeämmät askeleet lapsen johdolla ovat oikea tapa edetä. Varmaa on, että rivakampi ja hitaampi tahti vuorottelevat, joten taas se oma fiilis, rento retkimieli ja hetkessä läsnäolo ovat tärkeitä.

Sää ja vuodenaika

Ennen kuin lähdette retkelle, katso sekä ulos että kurkkaa sääennuste. Päälle mukaan säänmukaiset vaatteet ja reppuun ennusteen mukaan myös muuttuvaan säähän sopivat kamppeet. Mitä pidemmälle kotoa ja autosta tai bussipysäkistä matka suuntautuu, sitä tärkeämpää on ennakointi.

Talvella säähän kannattaa varautua aina myös istuinalustojen muodossa. Tauko on mukavampi, kun ahteri ei ole jäässä. Kesällä taas hyttysiltä suojaavat vaatteet, hyttysmyrkky ja/tai hyttyshattu ovat varmasti viihtymistä parantavia varusteita. Thermacell kannattaa jättää kotiin. Hyttysten lisäksi se ei vain karoita, mutta myös tappaa kaikkia muita hyönteisiä, mukaan lukien pölyttäjiä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes onkin kieltänyt laitteen käytön pihapiirin ulkopuolella.

Sopivat vaatteet ja vaihtovaatteet

Sopivat ja säähän passelit vaatteet tekevät retkestä mukavan kokemuksen. Kaikkea ei kuitenkaan kannata pukea lapsen (eikä itsensä) päälle, vaan taukoja varten reppuun tulee pakata lämmintä ja tuulenpitävää. Kulkiessa oma keho lämmittää aina, ja liian vaatetuksen tuoma hikoilu on inhottavaa sekä kulkiessa että varsinkin tauolla istuessa. Vaatetus on myös osa säähän varautumista ja turvallisuutta. Reppuun kannattaa aina ottaa vesitiivisti pakatut vaihtovaatteet. Sateen yllättäessä tai lätäkköön lätsähtäessä vaatteet kastuvat varmasti. Hyvä sääntö on se, että mitä pienempi lapsi, sitä täydellisempi vaatekerta mukaan.

Kartta ja kompassi

Kartan luku ja kompassin käyttö ovat retkeilyn perustaitoja. Jos niiden käyttö on vierasta, valitse selkeä ja merkitty reitti, mutta pakkaa ne silti mukaan. Turvallisella reitillä niiden käyttöä on helppo opetella. Jos taas matka suuntautuu vieraampaan paikkaan, niin ne ovat myös hyvä tapa lisätä turvallisuutta. Rikkoutunut tai kastunut puhelin tai akun loppuminen ei tällöin estä paluuta sivistyksen pariin. 

Kantovälineet ja muut varusteet

Mitä pienempi lapsi on mukana, sitä enemmän kannattaa kiinnittää huomiota myös kantovälineisiin. Pieni lapsi voi jaksaa kävellä vain osan matkaa tai liikkua vain taukopaikalla. Siksipä kantoliina, kantorinkka, maastokelpoiset isopyöräiset rattaat tai talvella pulkka voivat olla hyvä lisä varusteisiin. Toki homma sujuu myös nappaamalla lapsen reppuselkään.

Kantorinkkoja voi vuokrata esimerkiksi Haltian välinevuokraamosta. Vuokraamosta löytyy paljon myös muuta hyödyllistä retkivarustetta lasten kanssa retkeilyyn, esimerkiksi telttoja ja lettupannuja. Vuokraamon etu on, ettei varusteita tarvitse itse ostaa, huoltaa ja säilyttää. Lisäksi lapsiperheessä tarpeet usein myös muuttuvat ajan myötä – vanha teltta voi jäädä pieneksi, kantorinkka kokonaan ylimääräiseksi ja jossain vaiheessa lapsi saattaa alkaa kaivata lettujen oheen nokipannukahvia! On kätevää, että vuokraamosta kukin saa käyttöönsä kulloinkin omiin tarpeisiinsa sopivat välineet sen sijaan, että itse ostettuja ja maksettuja varusteita kertyy kotinurkkiin tilaa viemään ja jää käyttämättä.

Riippumatto 

Riippumatto on lasten kanssa retkeillessä aivan ässä! Se on kätevä ja jännittävä. Sen avulla melkein mikä tahansa kahden puun väli muuttuu taukopaikaksi. Matossa voi istua, ottaa huilit maaten. Sen voi kuvitella laivaksi tai veneeksi, tehdä tauolla retkiä niin kauas kuin mielikuvitus vain kantaa. Riippumatto ei paina kovinkaan paljoa ja se menee myös pieneen tilaan. Retkipaikasta löytyy myös kattava juttu riippumattoretkeilystä, ja verkkokaupastamme voit selata erilaisia vaihtoehtoja.

Tietoa lasten kanssa retkeilystä

Suomen latu: Retkelle lasten kanssa
Luontoon.fi: Lasten kanssa retkeily

Miten motivoida lasta retkellä? Salla Honkavuoren blogi on todellinen löytö retkeileville lapsiperheille

Lapsiperheiden blogeja:

Curious Toes – Happy Souls

Luontohetkiblogi

Muurahaisten poluilla

Outdoor Family

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.