Helmeri Harakan luontopolku, Kaarina

Helmeri Harakan metsä sijaistee observatoriostaan ja avaruustähtitieteen professori Esko Valtaojan entisenä työpaikkana tunnetussa Piikkiön Tuorlassa. Kuntaliitosten myötä alue kuuluu nykyään Kaarinan kaupungille.

harakanmetsa-055

Sitä en tiedä onko Valtaoja seikkaillut ZZ Top-yhtyeen mieleen tuovan partansa kanssa noin kilometrin pituisella Helmeri Harakan luontopolulla, mutta minä päädyin sinne vapunpäivänä Harri Nato Leinon opastuksella.

harakanmetsa-060

Kaarinan kunnan sivuilla alueesta kerrotaan seuraavaa:

”Tuorlan ja Karpanmäen lehto-alueilla kiertää kaksi luontopolkua. Lapsille peikkopolku, joka on noin kilometrin pituinen, sekä noin neljän kilometrin pituinen reitti, joka kulkee osittain metsäpoluilla, osittain hiekkatiellä.”

Tuorlan majatalon ylläpitämä Helmeri Harakan metsä on lähinnnä lapsille tarkoittu, mutta mikään ei estä raavasta miestäkään siellä käymään. Matkalla on erilaisia rasteja, joissa tutustutaan luonnonilmiöihin.

harakanmetsa-059

Helmerilläkin on oma pesä.

harakanmetsa-075

Helmeri Harakan valtakunta on pääosin lehtometsää, jonne on jätetty kaatuneet tammet ja muut puut luonnontilaan. Vapun tienoilla valko- ja sinivuokkoja oli valtavasti ympäri aluetta.

harakanmetsa-076

Vaikka reitti on merkitty, mielestäni kävelimme metsässä reilusti yli kilometrin. Ilmeisesti poikkesimme toisinaan reitiltä.

harakanmetsa-057

Parkkipaikan välittömässä läheisyydessä on nuotiopaikka. Tuskin tuon lähemmäs luonnon helmaan autolla pääseekään.

harakanmetsa-061

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6706215 E 249050

Julkaistu aiemmin Kaislatuuli -blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.