Resiinaretki Pomarkussa halki satakuntalaisen maalaismaiseman Isonevan soidensuojelualueelle

Järjestin yhdistetyn Resiinaretken sekä Isonevan soidensuojelualueella tapahtuneen vierailun 19. kesäkuuta 2022. Retkelle osallistui kaksi perhettä ja kuusi yksikseen ajavaa. Pomarkussa voi kuka tahansa vuokrata resiinan ja lähteä leppoisasti ajelemaan – erinomaisen hauskaa ajanvietettä vaikkapa lasten kanssa! Tässä tarinassa matkasimme resiinalla Pomarkun juna-asemalta 12 kilometriä suuntaansa, ja matkan varrella pysähdyimme myös kävelemään upealle luontokohteelle, Isonevalle.

Lähtöpaikka kartalla

Resiinoiden vuokraus

Pomarkun rautatieaseman tiloista löytyy vuokramajoitusta ja kahvila sekä wc-tilat.

Resiinoiden vuokrauksesta vastasi Satakunnan Elämysrautatie, jolta tällä kertaa vuokrasimme kuusi yhden henkilön ajettavaa resiinaa ja kaksi perheresiinaa. Lähtöpaikkana oli Pomarkun rautatieasema, jossa myös toimii resiinoiden vuokrausalue. Rataosuus, jossa resiinoilla ajetaan, on junaliikenteeltä vapaa, jolloin ei ole pelkoa törmäämisestä juniin.

Rataosuus, joka kulki aikoinaan Porista Haapamäelle, on ollut lakkautettuna henkilöliikenteen osalta jo 1980-luvun alkupuoliskolta asti. Resiinoilla voi ajella välillä Kankaanpää–Pori. Tällä kertaa olimme suunnitelleet ajavamme 9 kilometriä suuntaansa, mutta päädyimmekin ajamaan noin 12 kilometriä per suunta, jolloin kokonaismatkaksemme muodostui 24 kilometriä. 

Ennen matkaan lähtöä kerroin osallistujille turvallisuusohjeet sekä muun muassa sen, että risteysalueilla me olemme väistämisvelvollisia risteävään liikenteeseen nähden.

Lähdimme kolistelemaan resiinoilla kohden ensimmäistä kiinnekohtaamme, resiinoiden huoltovarikkoa, jossa pysähdyimme katselemaan paikalla ollutta kalustoa sekä samalla nauttimaan hiukan virvokkeita.

Rataosuus kulkee läpi metsäsaarekkeiden ja peltojen, ja siinä on oiva hetki ihailla satakuntalaista maalaismaisemaa. Noin 9 kilometrin kohdalla tulimme Keskisjoen ylittävän sillan kupeessa olevalle taukopaikalle, jossa nautimme eväitämme ja paistoimme makkaroita paikalla olevassa tulipaikassa. Täällä on myös ulkohuussi.

Siitä jatkoimme lähteelle, joka on aivan radan varressa, ja siinä halukkaat saivat täyttää juomapullonsa raikkaalla lähdevedellä. Ajomatkamme päättyi seuraavaan risteyskohtaan, jossa käänsimme resiinat ja lähdimme paluumatkalle.

Paluumatkalla ajoimme 9 kilometrin matkan kohtaan, josta lähtee polku Isonevan soidensuojelualueelle. Polku menee aluksi läpi pienen metsäsaarekkeen tullen kosteikolle, jonka yli johtavat pitkospuut. Polun tämän osuuden pituus on vain noin 300 metriä, jonka jälkeen se tulee valtatielle 23. Sen ylitettyä päästään Isonevan parkkipaikalle. Tuolta lähtee polku kohti Kakkurinlampien lintutornia. Polku ylittää Isonevan pitkospuita pitkin tutustuttaen kulkijan suomaisemiin, sen kasvustoon ja paikalla oleviin lintulajeihin.

Paluumatkalla poikkesimme vielä Isonevan taukopaikalla, jossa on pöytä ja penkki, joissa nauttia eväitänsä.

Matka takaisin resiinoille tapahtuu samaa reittiä kuin sieltä tullessakin. Tästä resiinoilla on matkaa jäljellä enää 3 kilometriä, jonka jälkeen ollaan takaisin lähtöpaikassa Pomarkun asemalla.

Järjestin retken Suomen Elämysretket -yritykseni kautta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.