Kauniin Levanevan maisemista nauttimassa Kurjen kierroksella

Jurvan ja Kurikan alueella oleva Levaneva on aivan ehdottomasti kaikkien suoluonnosta kiinnostuneiden sekä siellä viihtyvien ihmisten kohde. Alue on niin laaja, että vain harvoin siellä kohtaa muita kulkijoita – korkeintaan ehkä samalla reitin osalla olevat vastaantuljat. Tämän Kurjen Kierrosta jonkin matkaa seurailevan reittini pituudeksi tällä kertaa tuli vajaat 8,5 km.

P-alue kartalla (Maalarinmaa, Laihia)

Vaativuus: helppo

Nähtävää: upeita suokokonaisuuksia sekä kangassaarekkeita

Pituus: useita eri reittivaihtoehtoja, joista pisin 50 km pitkä Kurjen Kierros

Maalarinmaan parkkipaikalle saavutaan tieltä 687, josta Levaneva-opasteet johdattavat perille. Tietä ajetaan ohi Kivi- ja Levalammen tekojärven – siellä voi halutessaan käydä tekojärven vallin päällä kurkistamassa, näkyisikö järvellä elämää.

Parkkipaikka on tilava ja siitä lähtee selkeästi merkitty reitti kohti Maalarinmaata. Reitti on metsäinen polku, jossa mieli jo rauhoittuu hiljaisuutta kuunnellessa. Maalarinmaassa on opasteet, käymälät sekä upea lintutorni, josta voi jo katsoa Levanevan maisemia. Sieltä lähdettäessä tullaan laavulle, jossa on usein myös perheitä, jotka ovat tulleet retkeilemään ja paistamaan makkaroitaan sekä nauttimaan luonnosta.

Reitin jatkuessa tullaan risteykseen, josta päästään vasemmalle käännyttäessä Levanevalle ja oikealle käännyttäessä kohti Kiimakalliota sekä Särkistä ja Pässilän majaa. Tuolta päästään myös pitemmälle Kalajajärven kiertävälle Kurjen Kierroksen lenkille, josta tosin osana on myös Levanevan ylittävä reitti, johon itse käännyin. Liekö Kurjenkierros nimenä johtuu kurkien saapumisesta soille ensimmäisinä muuttolintuina, usein jopa vielä lumisiin maisemiin.

Täällä olen käynyt sekä talvisaikaan että myös muina vuodenaikoina. Nyt vuorossa oli heinäkuinen kaunis päivä, jolloin luonto loisti parhaimmillaan.

Tuosta risteyskohdasta vain hetken matkan päästä ollaankin jo Levanevan pitkospuilla, jotka johtavat yli aapamaisia piirteitä omaavan suoalueen hetteikköineen. Suoalueella erottuu selkeästi myös allikoita eli pieniä suolampia, jotka loistavat kilpaa auringonvalon kanssa.

Erottamaton osa suoluontoa ovat keskikesän paarmat ja kärpäset, ja niitä vastaan kannattaa varautua. Hyvällä tuurilla alueen metsäsaarekkeilla voi nähdä lepakkoja liitelevän aukoissa tai jopa liito-oravia. Alueella saattaa erottaa myös jälkiä karhun, suden tai ilveksen vaeltamisesta noissa maastoissa. Linnustoltaan alueella tapaa sekä metsien lintuja kuin myös vesilintuja ja kahlaajia.

Suolla on kasvustoa, jossa riittää ihmeteltävää. Suomuuraimet ovat kesällä poimijoiden suosiossa, ja syksyllä sieltä löydetään karpaloita. Mustikat, puolukat ja variksenmarjat ovat monien lintulajien herkkuja sekä myös petojen, jotka ovat alueella vaeltelemassa.

Levanevan ylitys tapahtuu pitkospuita pitkin kohti ensimmäistä saareketta, Piutukuusen saarta, jossa taukopaikka penkkeineen ja pöytineen odottavat kulkijaa. Kaunis ympäröivä luonto pysäyttää ihailemaan. Sieltä edetään metsäistä polkua kohden Kyrössuon laitamia, josta päästään metsätien varteen. Halutessaan siitä pääsee myös tienvartta astellen Orvoonnevan ja tien 687 ylityksen kautta aina Rajavuoren erä- ja retkeilykeskukseen.

Itse käännyin tuossa kohdin takaisin, sillä tämä reitistön osa on janareittiä. Osa Kurjen kierroksen reitistöstä on rengasreittiä, mutta Maalarinmaalta lähtevät reitit ovat molempiin suuntiin janareittejä.

Lue myös:

Kiimaa ja kuumuutta syrjäisellä Levanevalla: tällainen on koko Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan suurin soidensuojelualue

Levaneva Luontoon.fi-palvelussa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.