Maalaiskosken kohinaa ja taukopaikka padon törmällä – Häntälänkosken rantapolku Halikossa hurmaa jo P-paikalla

Reitti 0,6 km / suunta
Helppo reitti
Kulkuaika 0,5 h
Pöytäryhmä, ei tulipaikkaa
Lähtöpaikka kartalla

Halikon alueelta Salosta löytyy lyhyt luontoreitti, jossa metsän humina ja kosken kohina rauhoittavat mielen tehokkaasti. Paikka on syrjässä peltoteiden takana, ei ihan simppelisti saavutettavissa, mutta käymisen arvoinen ehdottomasti. Lyhyt, koskenvarsimetsää halkova polku on nopea kuljettava, mutta tälle retkelle kannattaa lähteä eväiden kanssa, sillä polun päässä kulkijaa odottaa hieno yllätys.

Osuin paikalle sattumalta. Oikeasti olin menossa katsomaan läheistä kuppikalliota, ja Häntälänkoski oli matkan varrella. Häntälänkosken polku alkaa kosken ylittävän puusillan kupeesta, kertakaikkiaan kauniista salolaismaisemasta. Sillanpielessä on pieni P-paikka, ja siinä viitta osoittaa tien toiselle puolelle, Häntälänkosken rantapolulle, jonka pituudeksi ilmoitetaan 600 metriä. Ihan ensimmäiseksi kannattaa kuitenkin saapastella sillalle, sillä korkealta sillalta on hieno maisema pelloille ja joenvarsiniityille sekä suoraan alas koskeen.

Vietin sillalla hyvän tovin maisemaa katsellen ja kosken kohinaa kuunnellen. Tämä maisema on minulle merkityksellinen, sillä Salo on kotikaupunkini, josta aikoinaan olen muuttanut Lappiin. Juureni ovat syvällä suuren Salon humisevissa metsissä, merenrantakallioilla ja jokilaaksomaisemissa.

Astelin polulle, jossa minut vastaanotti kauniin vehreä, huhtikuinen havumetsä. Polku vietti vinosti alas kohti kosken kuohuja, mikä auttoi hidastamaan askeleita.

Nautin eteläsuomalaisen metsän tunnusta. Vasta hiljattain olen alkanut ymmärtää esimerkiksi sen, kuinka suuria puut voivat olla. Kuinka valtavaksi voi etelän kuusi, leppä tai tammi kasvaa! Etelässä asuessani en koskaan ollut hoksannut sitä. Myös Lapissa kasvanut mieheni kiinnittää herkästi huomiota etelän puiden valtavaan kokoon.

Kosken kohina saattoi askeleitani, ja pian polku jo päättyikin. Hämmästyin huomatessani, kuinka täydellinen tämä paikka olisi ollut saapua paremmallakin ajalla vaikkapa hyvien eväiden kanssa: kosken rannalla oli ihka oikea terassi.

Maisema terassilta oli mitä hienoin. Maalailin mielessäni, miltä paikka näyttäisi kesäkukkeassa asussaan, vehreänä, hehkuvana. Alue oli kaunis jo nyt, ja kesällä se on varmasti upeimmillaan.

Olin iloinen huomatessani, että täällä on liikkunut fiksuja ihmisiä. Polku oli selkeä, joten varmastikin sillä on käyttäjiä. Roskia ei silti ollut maassa, ja kaikki näytti siistiltä ja hienolta. Ihanaa, että paikka on pidetty puhtaana ja kävijät selkeästi arvostavat sitä. Ainoa silmiinpistävä seikka oli joltain mitä ilmeisimmin vahingossa karannut heinäpaali, joka oli juuttunut patoon. Mutta se laskettakoon tässä tapauksessa osaksi maalaismaisemaa.

Kuuntelin ja katselin kohisevaa virtaa. Kivirakenteista päätellen tässä on joskus ollut jonkinlaista toimintaa, sillä kosken virta kohisi padon ylitse ja alajuoksulla oli järeiden kivien muodostamia raunioita. Katselin myös joen molemmin puolin kohoavia korkeita kuusia. Tämä oli todella hieno paikka.

Häntälän rantapolku sijaitsee melko syrjässä kaikesta, mutta on helppo ja hieno kohde luonnosta nauttimiseen ja rauhoittumiseen myös heille, jotka eivät jaksa pitkiä matkoja taivaltaa. Koski kohisee Turun moottoritien sekä vanhan ykköstien välissä, jonkin matkaa syrjään Halikon kirkonkylältä. Polun alussa on opastekyltti karttoineen. Suosittelen poikkeamaan!

Sijainti: N=6703899.802, E=280199.298 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *