Ponsikylän ja Kärjenmäen kodat tarjoavat tukikohdat maastopyöräretkelle Kurikassa

Jalasjärven lounaispuolella levittäyviin metsäisiin maastoihin voi tutustua tekemällä maastopyöräretken. Kulkemalla alueella rengasreitin saa matkan pituudeksi mukavat 22 kilometriä, ja matkan varrelle osuu myös erityisen hieno Kärjenmäen kota. Edestakaisin lähtöpaikalta Kärjenmäen kodalle kuljettaessa kertyy matkaa 14 km suuntaansa. Tässä tarinassa reissu tehdään rengasreittinä, ja matkalla nähdään myös hieno Jokipiin kotimuseo. Reitti vaatii kartanlukutaitoa ja retki ennakkosuunnittelua.

Lähtöpaikka kartalla (Suupohjantie 476, Kurikka)

Vaativuus: helppo, mutta vaatii kartanlukutaitoa

Pituus reittivalinnoista riippuen 14–22 km

Reitti lähtee Ponsikylän hyvin varustellulta kodalta, jossa mielellään viettää hetken vain kuluttaen aikaansa siellä. Kodan viereen pääsee autolla, ja parkkipaikan koko on riittävä vaikka linja-autolle. Samassa pihapiirissä on myös puucee sekä puuvaja. Kota on vapaassa käytössä kaikille.

Reitti itsessään sukeltaa metsän siimekseen ja laskeutuu peltojen tasalle suht jyrkkää rinnettä, jossa sai olla tarkkana, varsinkin kun itse suoritin reitin tällä kertaa maastopyörälläni. Reitti kulkee kauniissa havumetsämaastossa aitona polkuna, joka välistä on hyvinkin umpeenkasvanut. Ensimmäinen metsätie, joka tulee reitillä vastaan, on nimeltään Kaihlakyrön metsätie. Siitä käännytään vasemmalle tielinjausta seuraten.

Pian reitti kuitenkin sukeltaa jälleen metsän siimekseen risteillen metsäpolkuja pitkin välistä kallioisissa maastoissa poiketen. Tarkkana saa olla merkkien kanssa, sillä niitä joko ei näy ollenkaan tai ne ovat niin kuluneet, että helposti missaa merkin. Tämän vuoksi reitillä on hyvä osata hiukan suunnistustaitoa.

Reitti yhtyy nimettömään metsätiehen, jonka varresta löytyy partiolaisten maja, ja jatkuu kangasmaastojen keskellä, jossa usein puolukka-aikana näkee paljon marjastajia.

Pian ollaankin jo Kärjenmäen kodalla, joka lienee Jalasjärven seudun parhaiten varusteltu kota. Erittäin tilava, yöpymiskelpoinen ja viihtyisä sekä siisti kota sijaitsee kauniin kangasmaaston kehdossa, talvisin latureittien välissä ja kesäisin patikointi- ja maastopyöräilyreiteillä. Tällekin kodalle johtaa tie, johon käännytään Kärjenmäentie 390:n kohdalta ja jonne pääsee autolla perille saakka.

Tuolta lähdettäessä vaihtoehtoja on monta. Viitat tässä vaiheessa opastavat kulkijaa, mutta päästäkseen takaisin lähtöpisteeseen on jälleen tiedettävä mitä tekee ja mihin menee.

Reitti jatkuu edelleen metsäisenä muuttuen suomaisemaksi, jossa märkänä aikana on hyvä olla saappaat tai vedenkestävät vaelluskengät. Lähemmäksi Jalasjärveä valitsin itse maastopyöräretkelläni Kannontien, jota ajelin Jalasjärven järvimaisemia ihaillen, kunnes käännyin Ponsikyläntielle. Tuon tien varressa on yksityinen Erkin ja Laurin museotalli (Jokipiin kotimuseo), tästä Youtube-videosta näkee mistä on kysymys.

Hetken matkaa noita maalaismaisemia halottua tullaan risteykseen, josta reitti sukeltaa metsään ja nousee kohti lähtöpaikkaa.

Jos sinulla on suunnistustaitoa ja hiukan haluat seikkailuhenkeä, tämä on oiva reitti käydä kun sattuu näillä main liikkumaan.

Sijainti: N=6937559.145, E=274298.349
(ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.