Orisbergin patikkareitti kiertää Kotilammen, Isokyrö

Orisbergin kirkon alue Isokyrössä Etelä-Pohjanmaalla on lähtöpaikkana Kotilammin ympärillä kulkevalle patikkareitille. Patikoija voi kulkea lyhyemmän reittiversion kodalle ja takaisin tai kiertää koko Kotilammin, jolloin taivallettavaa matkaa kertyy peräti 11 kilometriä. Kirkon alueella kuljetaan myös tunnettujen merkkihenkilöiden Sakari Topeliuksen ja Jean Sibeliuksen jalanjäljillä, jotka ovat osaltaan olleet luomassa Orisbergin historiaa.

Reitti 6–11 km

Vaativuus; Helppo kuivana aikana

Lähtöpaikka kartalla; Åbergintie 38, Isokyrö

Ruukinalue Orisbergissä on rakennettu Kotilammen rannoille. Isoimpana ja merkkitävimpänä näistä on Orisbergin kartano, ainoa herraskartano Etelä-Pohjanmaalla. Ruukinalueeseen kannattaa tustua täällä ja sisällyttää siellä vierailu omaan retkeensä.

Kotilammin kulttuurin huippu ajoittuu vuosille 1828–1868. Tuolloin kartano sai luvan perustaa oman seurakunnan, rakennuttaa kirkon ja palkata papin sinne. Seurakunnan ensimmäinen pappi oli Sakari Topeliuksen serkku, Frans Mikael Topelius, ja Sakari Topelius kävi rippikoulun Orisbergissä. Näistä maisemista löytää yhtymäkohtia Topeliuksen Välskärin kertomuksessa.

Kirjailija Arvid Järnefelt ja säveltäjämestari Jean Sibelius vierailivat Orisbergissä usein. Sibeliusta veti Orisbergiin myös Arvidin sisar Aino. Jean Sibelius ja Aino olivat pari vuotta salakihloissa ja vaihtoivat perimätiedon mukaan sitten kihlasormuksia juuri Orisbergin kellotapulin luona.

Kotilammin pohjoisrannalla kohoaa kartano, joka on nykyään jo kuudetta sukupolvea Björkenheimin suvun hallussa. Kartanon länsipuolelta löytyvät C.L. Engelin suunnittelemat kirkko, pappila ja kellotapuli, jotka ovat vuodelta 1830. Kirkon vieressä levittäytyvät vielä Orisbergin hautausmaa, Kansan Raamattuseuran loma- ja kurssikeskus sekä Orisbergin leirintäalue. Kirkon aukioloaikoina siellä toimii myös kahvila. Lähde ja lisätietoa: ks. Visitseinajoki.fi.

Kotilammea halkoo kuntaraja: länsipuoli kuuluu Isoonkyröön ja itäpuoli Seinäjokeen.

Ja sitten patikoimaan!

Molemmilla reitillä pääsee tutustumaan Orisbergin historiallisiin kohteisiin sekä tietenkin reittejä ympäröivään luontoon. Reitit on merkitty puissa olevin maalitäplin. Alueella on myös hyvät metsäautotieyhteydet.

Reittikartta: ks. Isokyro.fi

Heti ensimmäiseksi voi käydä katsomassa näköalalaiturin kauniit maisemat kirkon vieressä kapeassa niemennokassa (kartta.)

Lyhyemmällä reitillä (6 km) edetään patikkareittiä pitkin Kotilammin kodalle ja palataan samoja jälkiä takaisin. Reitti kirkolta kodalle kulkee suhteellisen visusti järven rantaviivaa seuraillen.

Kota sijaitsee järven eteläisellä rannalla, piirun verran Seinäjoen puolella. Kodan edustalla on tulipaikka kauniissa maisemassa.

Pidemmällä reitillä (11 km) patikoija jatkaa kodalta matkaansa ja kiertää koko Kotilammin järven. Pidemmästä reitistä iso osuus kulkee hieman kauempana järvestä, kuivalla maalla.

Reitistö on hyvin tasaista ja kauniina kesäpäivänä miellyttävä kävellä. Kulkija saa ihailla vuoroin järven pinnan heijasteita, vuoroin muuta luontoa ympärillään.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.