Kolme reittiä Isokyrön seudulla: esittelyssä Fatisaaren ja Vuoressalon reitit sekä Lymmyysen luontopolku

Isokyrön seudulta löytyy mukava reittivalikoima, joista voi saman päivän aikana patikoida vaikka useammankin kohteen. Olin itse liikkeellä keväisenä päivänä ja kävin kulkemassa Fatisaaren kierroksen, Lymmyysen lyhyehkön luontopolun sekä Vuoressalon patikointireiteistä pidemmän vaihtoehdon. Fatisaaren reitillä kohokohtia olivat pitkä pitkospuuosuus sekä kallion laelta löytyvä laavu. Lymmyysen luontopolun upea kota löytyy heti reitin lähtö- ja päätepisteestä, ja Vuoressalon reitin maisemat puolestaan tempaisivat pienessä mittakaavassa ajatukset jopa Kuusamon maisemiin.

Reittien kartat: Isokyro.fi

FATISAAREN REITTI, 7 km

Lähtöpaikka kartalla

Janareitti, helppo. Pituus 3,5 km/suunta.

Laavu

Reitti on merkitty oranssein reittimerkein lukuun ottamatta suon ylitystä.

Fatisaaren reitillä upea metsästysmaja reitin alkupisteessä on jo nähtävyys sinänsä. Reitti lähtee halkomaan maisemia pitkin metsäistä tietä, kunnes polku sukeltaa havumetsään, jossa paikoin talven jäljiltä oksat vielä haroittivat polun päällä oman kevätretkeni aikana. Reitti yhtyy maastopyöräilyreittiin metsäosuuden jälkeen, jolloin kulku tapahtuu metsäkoneuraa myöten. Tähän aikaan vuodesta reitti oli tietenkin paikoin märkä, mutta hyvin pääsin sillä itse ainakin kulkemaan. Pieniä nyppyjä lukuun ottamatta reitti on tasaista, ja lintujen suloäänet antoivat patikoinnille oman upean vivahduksensa.

Reitti yhtyy Marjoniementielle, joka ylitetään vajaan kahden kilometrin taivalluksen jälkeen. Reitti ohjaantuu vasemmalle kaartaen kohti Hangasnevaa. Alkumatka tässä kohdin edetään metsän suojassa, kunnes nevan reunan jälkeen alkaa huikea yhtenäinen, 1,4 kilometriä pitkä pitkospuureittiosuus. Tällä osuudella väkisinkin pysähtyy ihailemaan suon kauneutta. Alun heikkokuntoisempien pitkospuiden jälkeen alkavat kunnostetut pitkospuut, joita on ilo astella. Myöhemmin tuli vastaani pitkospuita, joita ei ollut vielä kiinnitetty aluspuihinsa ja pitkospuutkin olivat väärinpäin. Joissain kohdin piti taiteilla pysyäkseen niiden päällä, kun vieressä kulkevat vanhat pitkospuut olivat jo painuneet veden alle, eikä tehnyt mieli kastella kenkiä.

Näin pitkillä pitkospuilla tuntui välistä, että niiden päätepistettä ei näy laisinkaan, mutta kun viimein metsäraja toisella puolen tuli vastaan, huomasin, että edessä on komea kallioseinämä, jonka laelle polku kiersi. Tuon kallion laella on kiva pieni laavu, jossa aurinkoisena vappuaaton päivänä oli mukava hetken vain olla ja syödä eväitään kaikessa rauhassa. Kallioden päällä lepää myös pieni puuvaja.

Matka taittui takaisin samaa reittiä samalla todeten, että on upeaa kun satsataan ihmisten hyvinvointiin samalla antaen ihmisille mahdollisuus viettää aikaansa luonnonhelmassa.

Saapuminen: Isonkyrön kohdalta käännytään Tulisalontielle, josta edelleen Marjoniementielle. Tätä edetään, kunnes oikealle tulee viitta ”Fatisaaren reitti”. Parkkialue on metsästysmajan pihassa heti reitin alussa.

LYMMYYSEN LUONTOPOLKU, 1 km 

Lähtöpaikka kartalla

Helppo rengasreitti

Laavu, kota

Reitti on merkitty koko matkalta oranssein selkeästi erottuvin reittimerkein.

Tälle reitille lähtö olisi voinut minulta jäädä sen lyhyyden vuoksi, ellen en olisi samalla käynyt Fatisaaren reitillä. Kuitenkin näille nurkille päästyäni en pahoitellut ollenkaan tuloani. Tässä voisi olla esimerkki hyvin hoidetusta luontokohteesta, joka sopii kaikille vauvasta vaariin. Erittäin selkeät reittimerkit, kysymystaulut reitin varrella – joiden kohdalla on mukavaa varmaan perheen pienimmille järjestää oma kisansa – ja esimerkillisesti huolehdittu jätehuolto olivat osa tämän reitin kauneutta. Reitin lähtöpaikan yhteydessä olevat laavu, kota, puuvarasto ja puucee sopivat ympäröivään luontoon kuin se kuuluisa nenä päähän.

Reitti lähtee kodan vierestä nuolen osoittaessa suunnan, etenee havumetsäisissä maisemissa, pienen pätkän kallioista pohjaa myöten, palatakseen takaisin lähtöpaikalle. Reitti on hyväkuntoinen ja sopii aivan kaikille, mutta ei ole kuitenkaan esteetön. Reitillä on muutamissa kohdin juurakkoja, pätkä pitkospuita ja lyhyt ojan ylittävä siltakin.

Täällä kannattaa käydä vaikka vain ohi ajaessaan, sillä niin upeasti kokonaisuus korostuu kauneudellaan sekä paikkana, jossa voi vain viettää aikaa läheistensä tai ystäviensä kanssa.

Saapuminen: Isonkyrön kohdalta Vaasaan päin tietä 7200, josta Palhojaistentielle. Osoite retkipaikalle on Palhojaistentie 260.

VUORESSALON PATIKOINTIREITTI, 1,8 ja 2,1 km

Lähtöpaikka kartalla

Helppo kalliopolkuja myötäilevä rengasreitti, 1,8 km ja 2,1 km

Merkitty värimerkein

Auton parkkiin jättämisen ja Kuivilantien ylityksen jälkeen oli edessä jo selkeä näkymä siitä, että tämä reitti on kuin Kuusamon Karhunkierros pienoiskoossa. Jäkälää kasvavien kallioiden ylitys ja niiltä näkyvät näköalat saivat hymyn kasvoille täällä taivaltaessa. Reitti sivuaa useita eri kalliomuodostelmia sekä valtavia siirtolohkareita, joiden kätköihin voisi kuvitella piiloutuvan monenlaisia saloja. Alueeseen liittyy paljon taikauskoisia olettamuksia, ja tietääkseni aluetta ei ole tarkemmin edes tutkittu.

Ihminen tuntee itsensä pieneksi näiden kallioiden rinnalla. Vajaan kilometrin jälkeen reitillä tullaan kalliolaelle, josta on upeat näköalat alhaalla virtaavaan Kyröjokeen, joka tosin oli osittain vielä jääpeitteessä oman retkeni aikaan.

Reitti jatkuu kallioiden reunoja seuraten ja välistä niille kiiveten, kunnes tulee taite kohtaan, jossa voi valita pitemmän tai lyhyemmän reitin. Itse valitsin pitemmän. Tällä reitistöllä on myös yksi Tarinapolku-mobiilipelin tarinoista sijotettuna, joten tuo sovellus kannattaa ladata puhelimeensa. Muutama taulu reitin varrella kertoo uskomuksista ja tarinoista, jotka alueeseen sijoittuvat.

Ennen saapumistaan takaisin lähtöpisteelle reitti yhtyy lyhyempään reittiin, ja polku johdattaa takaisin Kuivilantielle. Reitti on koko matkalta merkitty oranssein selkeästi erottuvin reittimerkein puissa ja kallioissa, sekä risteyskohdat merkitty sinisin ja punaisin merkein osoittaen pitemmän ja lyhyemmän reitin kulkusuunnan.

Saapuminen: Tietä 7200 Isokyröstä Kuivilantielle, jota pitkin jatketaan, kunnes oikealla puolella on P-paikka patikointireitin käyttäjiä varten.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.