Polku johdattaa mystisen suokalmiston luo Isokyrössä: syksyinen piipahdus Leväluhtaan

➡️ 230 m
⚫⚪⚪ Helppo reitti
Paikka kartalla

Sateisen harmaana marraskuun aamuna ajelin Isokyröön Pohjanmaalle, vierailukohteeksi valikoitui Leväluhdan rautakautinen muinaiskalmisto Orismalan kylässä.

Olin etsinyt sijaintipaikan netistä ja kirjoittanut nagivointiohjelmaan osoitteeksi Leväluhdantien. Opaskylttien ansiosta paikan löysi helposti. Pieni parkkialue sijaitsee omakotitalojen ohi menevän tien vieressä. Maastokartalla paikan nimi lukee muodossa Levänluhta.

Leväluhta on suohauta, josta on aikojen saatossa löytynyt muun muassa koruja sekä ihmisten ja eläinten luita. Suohaudasta jäljellä tällä hetkellä on peltojen keskellä oleva pieni alue, jossa on miltei kuivunut lähde, mutta historiannälkäisille kohde on oivallinen. Kyllähän väistämättä mieleen tulevat entisaikojen ihmiset, jotka täällä ovat kulkeneet. Tulee mietittyä heidän uskomuksiaan, elämäntapaansa ja syitä tämän paikan käyttöön. Mikäköhän tarkoitusperä paikalla on ollut? Miksi vainajat on haudattu paikalla olleeseen lampeen?

Haudasta on löytynyt pääosin naisten ja lasten luita, väkivallan merkkejä niissä ei ole ollut. Onkohan kyseessä ollut jonkinlainen uhrihauta, johon on esineistöä tuotu uhrilahjaksi? Tietoa paikasta löytyy jonkin verran tavalliselle tallaajalle, mutta täyttä selvyyttä tarkoitusperälle tuskin saadaankaan. Ja juuri siksi historiannälkäinen retkeilijä jääkin pohtimaan, että tämäkin asia on aikalaisille ehkä ollut itsensäänselvyys. Ja me sitten vuosisatoja myöhemmin pohdimme heitä ja heidän tarkoitusperiään. On se ihmeellistä, tämä ajankulku.

Polku on itsessään vain 230 metriä pitkä ja helppokulkuinen. Marraskuun kosteudessakin perille selvisi kuivin jaloin. Historiakokemuksen lisäksi paikasta saa pienen luontokokemuksen, ja kohde on hyvä etenkin, jos haluaa nopeasti piipahtaa ulkosalla.

Lisätietoa kohteesta:

Muinaispolut.fi

Retkipaikka.fi

Sadanvuodensatoa.fi

Sijainti N= 698835.771 E= 267546.278 ETRS-TM35FIN

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *