Kokovartalokommando koukuttaa videoillaan ja retkitarinoillaan – ota tämä reissublogi seurantaan oitis!

”Luonnon varaan on aina mukava heittäytyä hengittämään, hengästymään, näkemään, olemaan näkemättä pimeydessä, kuulemaan, olemaan, kastumaan sateesta tai hiestä, palelemaan ja lämpenemään uudestaan.”

Meinaako marraskuu hieman masentaa? Iloksi kaamoksen alkuun haluamme suositella mainiota Kokovartalokommando-retkeilyblogia ja -videokanavaa, joiden taidokas sisältö, vinkeä eteläkarjalaismurre ja oivaltava huumori tuovat hymyn huulille ja inspiroivat suunnittelemaan omiakin tulevia reissuja.

Blogin ja Youtube-kanavan isäntä Joonas Talkan tyyli on erottuva, yhtä aikaa sekä informatiivinen, harkittu että hauska, ja Joonaksen tapa kertoa monipuolisista retkistään onkin varsin koukuttavaa seurattavaa.

– Suhtaudun vakavasti about kaikkeen mihin päätän oikeasti ryhtyä, mutten suorita suu mutrussa, Joonas kuvailee itseään.

Tämä näkyy seuraajien suureksi iloksi myös blogissa ja videoissa: huolella mietitty ja toteutettu sisältö hyödyttää ja inspiroi tehokkaasti. Huumorin ja murteen sävyttämä teksti keikkuu modernin ja vanhahtavan ilmaisun rajalla. Näitä juttuja tulee ahmituksi!

Tärkeintä on kertoa hyvä tarina

Kokovartalokommandon varhaisimmat, vielä luettavissa olevat julkaisut löytyvät Bloggerista vuodelta 2015. Vuosien mittaan sisältö on kehittynyt ja saanut oheen videoita, siirtyen samalla WordPressiin.

– Ehdottomaksi ykkösprioriteetiksi on selkeytynyt hyvän tarinan kertominen. Tarinassa ja sen näkökulmassa tai kerrontatavassa on oltava jotai uutta ja nasevaa, jotain mielenkiintosta, uusi näkökulma vanhaan, tai joku muu koukku, joka tuo lisäarvoa muiden jo tekemään teksti- ja videosisältöön verrattuna.

Yksi Joonaksen silmiinpistävimmistä piirteistä on eteläkarjalainen murre, jota ei säästellä niin videoissa kuin kirjoituksissakaan.

– Murteella kirjottaminen ja puhuminen on yks miun periaatteista – miks häpeäisin sitä, että puhun ja kirjotan niiku puhun ja kirjotan. Formaalia ulosantia on ihan tarpeeksi jo muutenki. Tyyliseikoissa meen joskus vielä vähän pidemmälle niin, et käytän tietosesti jotain vanhankansan ilmasuja, sanontoja ja murresanoja.

Haasteet tuovat jännitystä

Joonas on muun muassa kulkenut Karhunkierroksen 24 tunnissa, pyöräillyt 300 kilometriä Helsingistä Imatralle yhteen putkeen, huiputtanut Haltin ja tehnyt vapaaehtoistyötä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Blogikerronnan ja videoiden kautta haasteiden tunnelma ja tapahtumat välittyvät elävästi.

– Näihin kaikkiin projekteihin liittyy suuria tunteita ja henkilökohtasia saavutuksia. Yritän samalla myös pitää sisältöni tietyllä tapaa nöyränä ja jokamies- tai -naistasolla, vaikka välillä oiskin joku kova fyysinen suoritus kertomuksen aiheena. Lähinnä on ideana inspiroida muitakin ettimään rajoja, tai ainakin lukemaan mielenkiintoinen tarina.

Vuorokausihaasteissa ei onnistuminen ole mitenkään varmaa. Tästä tulee Joonaksen mielestä houkutteleva jännitysmomentti.

– On aina mielenkiintoista kokeilla, et mihin sitä oikeasti pystyy, kun vaan rupeaa toimeen.

Kokovartalokommandon kohdeyleisöä on Joonaksen mukaan kuka vain, joka tykkää ”avoimen rempseästä asenteesta sekä ontuvasta huumorista yhdistettynä luontoon kallellaan oleviin seikkailuihin”.

Artikkelista Patvinsuon kevät. Kuva: J. Siekkinen.

Pieteetillä tuotettuja videoita

Kokovartalokommandon Youtube-kanavalle on kertynyt jo mukavasti videoita, ja Joonas pyrkii tuottamaan noin yhden videon kuukaudessa. Videot ovat harkittuja ja editoituja kokonaisuuksia, joissa reissutunnelma on vahvasti aistittavissa. Kanavan tilaajien määrä kasvaa, eikä ihme.

– Audiovisuaalinen tarinankerronta vei mukanaan. Jokasen videon tekemisessä on ollu sydän ja ajatus mukana.

Joonas nauttii saadessaan tehdä videoistaan hieman elokuvamaisia. Aidosti kiehtovista kokemuksista syntyvät myös parhaat tarinat.

– En koe mitään järkeä yrittää dokumentoida seikkailujaan aivan tasan niin kuin ne on, koska kokemus hetkestä on subjektiivinen. Mieluummin välitän jotain mielenkiintoista ja vaikka humoristista näkökulmaa asioihin kuvilla ja tekstillä. Osaan myös kattoa taaksepäin tuotoksiani miettien ajatuksella, mikä tästä tuotoksesta teki hyvän tai huonon ja sitä kautta kehittyä ilman, et ruoskin itteäni liikaa.

Yksittäisen videon tai artikkelin teko vaatii pitkäjänteisyyttä ja etukäteissuunnittelua. Joonaksella on tapana suunnitella isompia reissuja jopa vuosien päähän, joten hänellä on ennakkoon paljon aikaa miettiä, millä tarinan keinoilla reissusta kannattaisi kertoa.

– Sopivasti asioita pitää kuitenkin jättää ihan sattuman ja hetken mielijohteen varaan.

Kymmeniä kiloja kiviä kanoottiin?

Yksitoikkoista tai mitäänsanomatonta sisältöä ei Kokovartalokommando-blogista tarvitse pelätä löytävänsä. Joonas kertoo pitävänsä yhtä paljon useiden päivien rinkkavaelluksista kuin maastopyöräretkistä lähilaavulle – rankoista haasteista puhumattakaan.

Rakkaimpia hänelle ovat omien kotiseutujen maastot Joutsenossa ja Ruokolahdella.

– Luonnon varaan on aina mukava heittäytyä hengittämään, hengästymään, näkemään, olemaan näkemättä pimeydessä, kuulemaan, olemaan, kastumaan sateesta tai hiestä, palelemaan ja lämpenemään uudestaan, Joonas maalailee.

Luonnossa voi kohdata myös monenlaisia yllätyksiä ja tilanteita, joissa luovuus on paikallaan ja joista jää hyvä tarina kerrottavaksi. Yksi tällainen hetki sattui Joonakselle ja hänen ystävilleen melontaretkellä Sulkavalla. Vastatuuli ja aallokko käänsivät yksin kanootissaan olleen kaverin menopelin jatkuvasti sivuttain, eikä etenemisestä tullut mitään – kanootin keula oli liian kevyt.

– Tää tapahtu aina vaan uuestaa, vaikka kaveri kuin yritti kauhoa poskitutinalla suoraan eteenpäi. Sain idean, et käännytään takasin rantaan, kun siellä näytti olevan paljon isoa kivenmurkulaa kyytiin otettavaksi.

Kaverukset lastasivat kaverin kanootin keulaan kymmeniä kiloja kiviä.

– Tunnettiin ittemme fiksummaksi kuin mitä oltiin ikinä oltu. Loppumatka sujui tämän jälkeen kuin tanssi.

Särkitunturilla. Kuva: Heikki Sulander.

Seuraa Kokovartalokommandoa somessa

Joonaksen seikkailuja voi seurata sekä blogissa, Youtube-kanavalla että Facebookin ja Instagramin kautta. Joonaksen tarinoihin olet saattanut törmätä jo meillä Retkipaikassakin, sillä mieheltä on julkaistu meillä useita kertomuksia – esimerkiksi suosittu artikkelipari Karhunkierrokselta.

Mutta millaistahan sisältöä mahtaa Kokovartalokommandon eri kanaville olla talven aikana luvassa, kenties uusia haasteita?

– Uusia haasteita on mielessä ja sovittunakin, mut niistä ollaan sovittu pitävämme toistaseksi suumme kiinni, Joonas vinkkaa.

– Raotetaan verhoa nyt sen verran, et hautomossa on tekstit Ylläs–Pallas-välin vaelluksesta ja Karhunkierroksen vuorokausihaasteesta, joista molemmissa on mukana myös Rinkkaputki ja joista molemmista on jo videot. Tekstit perehtyvät siis taustoihin ja sellasiin seikkoihin, joita ei videolla juuri käsitelty.

Retkipaikka toivottaa hauskoja ja innostavia luku- ja videohetkiä Kokovartalokommandon reissujuttujen parissa!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.