Kohiseva on kuultava keväällä – Suonenjoki.

Suonenjoella sijaitseva Kohiseva on pieni Iisveteen laskeva puro, jonka erikoislaatuisuudesta hyvin harvat ovat tietoisia. Itse asiassa edes suurin osa paikallisista asukkaistakaan ei ole siitä koskaan kuullut, vaikka se sijaitsee hyvin lähellä Suonenjoen toista taajamaa, Iisvettä.

Nimensä Kohiseva on saanut varmaankin siitä, miltä se kuulostaa keväällä, jolloin sulamisvedet syöksyvät kohisten alas Karsikonmäen jyrkkää kivistä rinnettä. Voimakas ääni johtuu yksinkertaisesti siitä, että putouskorkeutta tällä pienellä luonnonihmeellä on yli kaksikymmentä metriä.

Keväällä suurimpien virtausten aikaan ääni on niin voimakas, että normaaliäänellä käyty keskustelu puron varrella ei hevin onnistu.

Normaalina kesänä Kohiseva ei juuri kohise vaan se solisee somasti. Kuluneena hyvin sateisena kesänä sen äänitaso on kuitenkin ollut huomattavasti normaalikesiä voimakkaampi, muttei lähelläkään keväistä pauhua.

Alla oleva video on kuitenkin kuvattu syyskuussa 2012, mistä syystä Kohisevan ääni  on vain kalpea aavistus sen keväisestä kohinasta.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=1cNSuNHi2rU]

Kohiseva Karttapaikassa. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit:N 6949110 E 502343

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Retkipaikan artikkelin ja kuvat pääset löydät täältä:  Suonenjoen Kohiseva on kuultava keväällä. […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *