Auringonlasku, jota en unohda: iltakävely Pallastunturilla lokakuun kajossa

Joskus luonto tarjoaa niin uskomattomia valo- ja värielämyksiä, että niitä voi olla vaikea uskoa todeksi. Niin kävi minulle ja miehelleni muutama vuosi sitten, kun olimme iltakävelyllä hiljaisella Pallastunturilla lokakuussa.

Olimme päättäneet lähteä happihyppelylle tunturiin kauniina syysiltana, mutta emme olisi voineet uskoa, millaista näkyä pääsisimme tunturissa lopulta todistamaan.

Violettiin illan kajoon pukeutuneet Pallastunturit kutsuivat luokseen nauttimaan maisemista ja hiljaisuudesta. Elettiin sesongin ulkopuolista aikaa, joten hotellin ja luontokeskuksen pihalla oli illalla täysin hiljaista. Vain porojen kellot kilkattivat hieman ylempänä tunturin rinteillä.

Lähdimme luontokeskukselta ylemmäs rinteeseen, leveää sorareittiä seuraillen. Luontokeskus jo itsessään on mahtavassa maisemassa, ja mitä ylemmäs nousimme, sitä upeammaksi maisema muuttui.

Juuri ehdittyämme mitä kauneimman näköalan äärelle, päätti mailleen painuva ilta-aurinko järjestää todellisen värien ilotulituksen. Taivaalla hauskasti aaltoilevat, silkkiset pilvet värjäytyivät voimakkaan oransseiksi, violeteiksi ja pinkeiksi. Horisontissa tuntureiden ja vaarojen muodot toistivat pilvien kuvioita sinisinä.

Horistontissa näkyi myös Olos tuulimyllyineen.

Auringon laskiessa värimaailma eli hiljalleen lämpimän oranssista viileämpiin lilan ja vaaleanpunaisen sävyihin. Myös pilvet muuttivat muotoaan.

Oli uskomaton tunne saada katsella tällaista taivasta. Olimme vasta joitain kuukausia aiemmin muuttaneet seudulle, joten tämän paikan ja näyn kokeminen omana lähiluontona teki lähtemättömän vaikutuksen. Erämaa ja tunturit olivat hiljaa, me olimme hiljaa, vain porot röhkivät rinteessä.

Illan painuessa mailleen aloimme mekin palailla takaisin kohti luontokeskusta. 

Taivaan värit yhdistettynä ympäröivän erämaan lukemattomiin sinisen ja vihreän eri sävyihin olivat mykistäneet meidät tällä pienellä kävelyllä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.