Hieno ja hiljainen retkikohde Rovaniemen liepeillä: elokuinen eväsretki Möötikkärakalle

Kesäisen lämpimänä elokuun iltana päätimme työpäivän päätteeksi lähteä lyhyelle eväsretkelle. Kohteeksi piti valita jokin helposti lähestyttävä paikka suht läheltä Rovaniemen keskustaa ja päädyimme Möötikkärakkaan. Möötikkärakka on nimensä mukaisesti kivirakka ja näköalapaikka, joka sijaitsee kauniilla Sonkajärvellä pienen vaaran päällä. Lyhyeksi päivä- tai iltaretkikohteeksi tämä on juuri sopiva, sillä se on helppo löytää eikä vaadi pitkää patikointia.

? Kohde kartalla
? Ei tulipaikkaa
➡ 600 m per suunta
⚫⚫⚫ Vaativa reitti

Rovaniemeltä päin ajetaan ensin Kittiläntietä Sinettään reilut 20 kilometriä. Sinetässä käännytään Pellontielle, jota ajetaan 9,7 kilometriä, kunnes käännytään vasemmalle Leppiniementielle. Tätä tietä ajetaan noin 1,7 kilometriä, ja Möötikkärakan parkkipaikka on tien vasemmalla puolella. Kääntyminen Pellontieltä on opastettu selkeästi isoin kyltein. Tämä reitti ei ole esteetön, vaan sisältää jyrkkää nousua ja alkupäässä huonokuntoisempaa polkua.

Patikkapolku lähtee nousemaan ylös tieltäpäin katsottuna parkkipaikan vasemmasta reunasta, infotaulun vierestä. Polku on hiekkainen ja hiukan metsittynyt, ja hetken nousun jälkeen muuttuukin portaikoksi, jonka juurella sekä yläpäässä on levähdystä varten penkki. Ylhäällä polku muuttuu selkeämmäksi ja enemmän kuljetun oloiseksi.

Tällä kertaa lyhyeen nousuun meni meillä vähän pidempi aika, sillä kaunis mäntymetsikkö tarjosi silmänruoan lisäksi myös yllättävän runsaasti mustikoita poimittavaksi heti polun läheisyydestä. Alas tullessa matkaan meni alle kymmenen minuuttia verkkaisella tahdilla, eli kyse on tosiaan hyvin lyhyestä, muutaman sadan metrin reitistä.

Jyrkimmät osuudet pääsee kapuamaan hyväkuntoisia portaita pitkin

Hienon männikön lisäksi matkan varrelta voi jo kurkistella Sonkajärven puolella aukeavaa maisemaa. Ylhäällä polun päässä on vielä yhdet jyrkät rappuset, joita pitkin pääsee taittamaan viimeisen nousun joutumatta loikkimaan kivikossa.

Itse näköalapaikalta aukeaakin sitten upea maisema järven ylitse. Paikalla ei ole laavua, käymälää tai tulipaikkaa, mutta joku oli kasannut kivistä kalliolle omatekoisen nuotiopaikan. Paikalla ei ollut lisäksemme muita ja saimme evästää rauhassa maisemaa ihaillen ja harvinaisesta lämmöstä nauttien. Pohdimme, että kohde saattaisi olla suositumpikin, jos siellä olisi jonkinlainen tulistelupaikka. Toisaalta on mukavaa, että Rovaniemen lähistöllä on koskemattomampia retkipaikkoja, joissa saa nauttia luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta istumatta kylki kyljessä laavulla.

Sonkajärven alue on kokonaisuudessaan kaunista mökkialuetta, ja parin kilometrin päässä Möötikkärakalta sijaitsee myös Oitolanranta, jota vielä lopuksi kävimme kurkistamassa. Yllättäen rannalla ei ollutkaan varsinaista uimarantaa, vaan parhaimmat hiekkasärkät olivat naapurimökkien tonteilla. Paikalta löytyi esiintymislava, muutamia kota, käymälät sekä tapahtumateltta ja pöytäryhmiä. Songan nettisivut kertoivat, että Oitolanrannassa järjestetään heinäkuussa ja joulun aikaan tapahtumia, joissa on mm. teatteriesityksiä. Lisäksi rannan tiloja voi vuokrata yksityistilaisuuksiin.

Möötikkärakkaa voi suositella retkikohteeksi, mikäli ei etsi pidempää patikkareittiä vaan haluaa keskittyä tunnelmointiin ja eväiden syöntiin, kuten me tällä kertaa. Oikein mukava paikka viettää kaunista syysiltaa!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.