Ravadasgorži – Ravadasköngäs Lemmenjoella

Yksi Lemmenjoen kansallispuiston suosituimmista nähtävyyksistä on Ravadasköngäs, koski joka laskee korkeuttaan juuri ennen Lemmenjokeen liittymistä lähes kymmenen metriä. Nähtävyys on tavoitettavissa joko kävellen Njurkulahden kylästä tai venekuljetuksella Lemmenjokea pitkin.

Ravadaskönkään ympäristössä polut kulkevat mäntymetsässä.

Lemmenjoen kansallispuisto Inarissa on läntisen Euroopan laajin kansallispuisto. Sen sydämenä voidaan pitää Lemmenjokea ja sen laaksoa. Laajasta kansallispuistosta löytyy useimmat Lapin tunnistettavimmat maisemat: jokiuomat ja järvien ketjut, sekä aakeat laakeat tunturiylängät ja korkeat männiköt.

Kansallispuiston pinta-alaa on laajennettu kahdesti sen perustamisen jälkeen, ja sen pinta-ala on nyt seitsemän kertaa suurempi kuin perustettaessa.

Lemmenjoen kansallispuistossa on niin sanottu rajoitusosa, jossa kulkeminen on sallittua ainoastaan merkityillä reiteillä. Rajoitusosan lisäksi on laaja erämaaosa, jossa kulkeminen on sallitumpaa, mutta samalla myös haastavampaa palvelurakenteiden puuttuessa.

Kiviportaat vievät könkään päälle, katsomaan kallioon kaivautunutta jokiuomaa.

Ravadasköngäs on kuulunut kansallispuistoon sen historian alusta alkaen, koski sijaitsee Ravasasjoen ja Lemmenjoen yhtymäkohdassa. Koski sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Njurkulahden kylältä, joka on ympärivuotisesti asutettu kylä puiston sisällä.

Njurkulahden kylästä lähtevät kansallispuiston merkityt retkeilyreitit ja kylässä on majoitus- ja ravitsemuspalveluita. Kylältä voi myös hypätä vuorovenekuljetuksen kyytin, julkisen liikenteen vuorolle, joka kuljettaa jokilaaksoa pitkin kansallispuistoon.

Ravadasgorži – Ravadasköngäs

Ravadasjoki on Lemmenjoen suurin sivujoki. Sen uoma on kaivanut maaperään monen metrin syvyisen uran. Alkuosissa joki virtaa lempeästi, mutta mitä lähemmäs jokisuuta päästään sitä vauhdikkaammaksi veden kulku käy.

Virta on vuosien aikana kaivanut sulamisvesien avulla kallioseinämäisen jokiuoman, jossa on myös hiidenkirnumaisia muodostumia.

Kuohuja löytyy myös ylempää kuin pelkästään könkäästä.

Ravadasköngäs on yksi kansallispuiston tunnetuimpia vierailukohteita. Vesiputous kohisee vaikuttavasti ja läheltä, noin kilometrin päästä löytyy Metsähallituksen ylläpitämiä palvelurakenteita: autiotupa sekä tulipaikka.

Köngäs itsessään sijaitsee Lemmenjoen kansallispuiston rajoitusosassa, eli siellä saa liikkua ainoastaan merkityillä reiteillä.

Reitit on merkitty Lemmenjoella oransseilla ja virheillä muovinauhoilla.

Kävelyreitti Ravadakselle seurailee Lemmenjokivartta. Njurkulahden kylästä lähdettäessä joki on ylitettävä joko Härkäkoskella tai Seariknivan kohdalla. Molemmissa on lossiveneet ylitystä varten, joten ylittäminen onnistuu helposti alkukesän tulvavedenkin aikana.

kupilka-1

Reitille osuu myös kuusi tulentekopaikaa, joten taukopaikoissa on missä valita. Reippaammat kulkijat suoritutuvat 15 kilometrin matkasta päivässä hyödyntäen mennen tai tullen venekyytiä, mutta miksipä kiiruhtaa, maastossa voi yöpyä ja Ravadasjärven rannalla on autiotupa, johon sääskiäkin pääsee pakoon. Vaihtoehtoja siis könkään näkemiseen on.

P8230263_1024

Ravadaskönkään vanha puukyltti.

Vuorovenekuljetus liikennöi Lemmenjoella kesäaikaan päivittäin, sesonkiaikaan jopa kahdesti. Venekuljetus lähtee kylältä, Ahkun tuvan laiturista. Kuljetusaikataulut näet täältä. Venekuljetuksen hinta on 15 euroa Ravadakselle ja 20 euroa Kultahaminaan eli päätepysäkille saakka. Kuljetus pyydetään varaamaan etukäteen, jotta yrittäjät tietävät varautua oikealla määrällä veneitä.

Njurkulahden kylässä on useita yrittäjiä, jotka tarjoavat myös opastettuja retkiä Lemmenjoelle.

Kartta.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.