Talvinen Kopparnäs – ulkoilualue Inkoossa

Tammikuun puolivälissä eteläisen Suomen talvi ei näyttänyt lumisimpia puoliaan. Säiden haltija oli pidempään palloitellut lauhan ja pakkassään välillä. Olosuhteisiin sopeudutaan ja päiväretkeni suunnaksi valikoitui läntisen Uudenmaan rannikkoseutu. Siuntion ja Inkoon rannikolta, Porkkalanniemen länsipuolelta löytyy Störsvikin ja Kopparnäsin ulkoilualueet.

Störsvik
Tie johdatti rantaa kohti, ohi golfkenttien. Lumi oli edellisen viikon aikana sulanut ohueksi ja paikoin jäiseksi kerrokseksi poluille. Onneksi jäinen tie vaihtui pian metsäisemmäksi ja askel rennoksi.

Olin päässyt hiekkarannalle. Saaristo avautui rannan edessä hiljaisena. Tämä ranta olisi kesäisenä päivänä retkeilijälle tai vesillä liikkujalle hieno paikka.

Störsvik 3

Störsvikin rannoilta pääsi kävelytietä pitkin kohti Kopparnäsia. Leveä polku vaihtui välillä kallioiseksi. Vesi oli korkealla, mutta ei yltänyt polulle asti.

Störsvik4

Nuotiokatosten polttopuut tuoksuivat pitkän matkan päähän. Kohta edessä avautui meri – olin päässyt Kopparnäsin niemelle.

Kopparnas2

KopparnasKopparnas 7

Kopparnäsin alue on lintukosteikkoa lukuunottamatta Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen omistuksessa ja siten retkeilijöiden käytössä. Ennen yhdistykselle siirtymistä suunniteltiin 1970-luvulla alueelle ydinvoimalaa. Suunnitelmat eivät onneksi koskaan toteutuneet ja alue on nyt ulkoilijoiden käytössä.

Kopparnas5

Kopparnas3

Kopparnäsin eteläkärkeen vievän tien varrella on aidattu Hereford-karjan laidunalue. Keskitalvella portti on auki, mutta korkealle noussut vesi esti pääsyn lintutornille asti.

Kopparnas9
Lintutornista avautuu näkymä Långvassofjärdenin lintukosteikolle.

Kopparnas7

Kopparnas6

Kopparnas4

Olin jättänyt aamupäivällä kulkupelini Störsvikin alueelle ja tarkoituksenani oli toista reittiä takaisin. Kävelin autotietä pitkin Råbergetin kallioiden läheisyyteen. Löysin korkealle johtavan reitin, joka oli kivillä merkitty. Tämä reitti johdatti kallioiselle maisemapaikalle, josta oli näkymä sekä Kvarnträskin järvelle että etelään merelle päin.

Kallion korkein kohta yltää vain 45 metriä merenpinnasta. Se on tarpeeksi, sillä täältä saaristo näkyi kauas talvisena ja rauhallisena. Tänne olisi mielellään jäänyt pidemmäksi aikaa nauttimaan maisemasta. Sää oli miltei keväisen leuto. Aurinko oli kuitenkin jo laskemassa, joten oli aika lähteä paluumatkalle.

Kopparnas8

Parkkipaikkoja erityisesti Kopparnäsin alueella riittää, samoin nuotiopaikkojakin on useampia. Hyvät ja selkeät opastaulut alueesta löytyvät isoimpien parkkipaikkojen yhteydestä. Niistä voi kukin valita mieleisensä paikan ulkoiluun.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6659568  E 347159.

Lisätietoa Kopparnäsin taustoista kiinnostuneille Inkoon Degerbyn kyläsivulta.

1 reply
  1. Tero Pietilä
    Tero Pietilä says:

    Kopparnäsissä sijaitsi mm IVO:n rakennuttama Suomen ensimmäinen tuulivoimala ja aurinkosähkö kokeilukenttä

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.