Kolme tapaa nousta uusiin elämyssfääreihin Raaseporin linnassa

Kaupallisessa yhteistyössä Visit Raseborg

Jos olisimme hiippailleet Raaseporin linnassa marraskuisena usvayönä, olisimme saattaneet kuulla kahden kummituksen leikkivän piilosta linnan raunioissa. Jos puolestaan olisimme tehneet retken tuonne Snappertunan maalaiskylään heinäkuun puolivälissä, olisimme päässeet keskelle keskiaikaisia markkinoita ja hurjia turnajaisia. Mutta myös se, mitä saimme kokea rauniolinnan ympäristössä tavallisena alkukesän päivänä, oli vähintäänkin kiinnostavaa, antoisaa, yllättävää ja palkitsevaa.

Raaseporin linna on jo itsessään upea retkikohde, mutta heittäytymällä oppaiden matkaan, pääsee rauniolinnan ympäristössä kohoamaan aivan uusiin elämyssfääreihin. Vai mitä mieltä olet kaikesta alla kerrotusta?

Raaseporin linna taustalla, edustalla opas. Kuva: Johanna Kleemola

Keskiaikainen rauniolinna keskellä vehreää maalaismaisemaa

Vaikka Espoossa satoi kaatamalla, ja vaikka vielä Inkoonkin kohdalla tuulilasinpyyhkijät saivat viuhtoa, oli Raaseporin linnalle johtava tie täysin kuiva. Aurinko lähetteli säteitään maalaismaisemassa mutkittelevan tien pintaan. Pellot olivat valmiina tulevaan kasvukauteen ja lintujen laulu täytti kesää enteilevät metsät.

Autosta sai nousta suoraan mitä hurmaavimpaan jokimaisemaan, ja muutaman sadan metrin kävelymatka P-paikalta rauniolinnalle oli jo itsessään ihastuttava sukellus raaseporilaiseen vehreyteen. Ja lisää oli tulossa.

Kolme lasta sillalla, Raaseporin linna Kuva: Johanna Kleemola

Ötökkäsafari – hyönteistutkimusta ammattilaisvälinein

Starttasimme koko perheen retkipäivämme Ötökkäsafarilla. Saimme pyydystää pieniä hyönteisiä jättimäisillä haaveilla. Pääsimme tutkailemaan näitä löytöjämme mikroskoopeilla. Onnistuimme kalastamaan erilaisia ötököitä myös joenrannalta.

Catherine Munsterhjelm johdatti meidät hämähäkkien, vesimittareiden ja muiden hyönteisten maailmaan kiinnostavasti ja lempeästi. Hän tarjosi tilaisuuden testata ammattilaisvälineitä ja tarkastella toinen toistaan kiehtovampia ötököitä – hyönteisiä kunnioittaen.

Ötökkäsafarin opas ja lapset. Raaseporin linna Kuva: Johanna Kleemola

Mikroskoopin läpi katsottuna pienen pienet eliöt kasvoivat jättimäisiksi. Minimaalisetkin yksityiskohdat erottuivat.

Oli sudenkorennon ja vesiperhosen toukkia. Juoksujalkaisia! Ja valtava kotilo! Ja viljaseppä, joka pomppaa ilmaan ihan räjähtävällä nopeudella!

Catherine järjestää tunnin mittaisia Ötökkäsafareita Raaseporin linnan pihapiirissä tilauksesta niin perheille kuin muillekin ryhmille (100 € / max. 10 henkilöä / suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi). Lisäksi tarjolla on yleisiä safareita, joihin kuka tahansa voi osallistua 10 euron maksulla. Aikataulut tulevat näkymään Visit Raseborgin verkkosivuilla, eikä osallistumiseen ole mitään erityisiä ala- tai yläikärajoja.

Catherinelta voi myös tilata pidempiä ötökkäretkiä – sekä lisäksi jotain ihan muuta…

Villiyrttikävely – innostava sukellus ilmaisten herkkujen maailmaan

Tämä ihan muu on uppoutuminen villiyrttien maailmaan. Saimme tiiviit maistiaiset Catherinen vetämästä villiyrttikävelystä, mutta jo tämä puolituntinen riitti nostattamaan perheessämme suuren villiyrttihuuman. Ekaluokkalainen mm. halusi kirjata maistelemiemme kasvien nimet ylös, jotta varmasti muistaa ne vielä kotona. Ja kotona hän halusi välittömästi sännätä nokkospuskiin keräämään tätä ilmaista superfoodia.

Ötökkäsafarin opas ja lapset. Raaseporin linna Kuva: Johanna Kleemola

Kun jo puolen tunnin aikana pääsee maistelemaan toistakymmentä kasvia ja kuulemaan valtavasti vinkkejä näiden valmistukseen, voi vain kuvitella, miten suuren tietopaketin normaali 2,5 tunnin mittainen villiyrttikävely tarjoaakaan.

On vuohenputkea, orvokkia ja maitohorsmaa. On leppää, koivua ja pihlajaa. On piharatamoa, kuusenkerkkää ja kallioimarteen juurta. On lakritsan makua ja parsan tapaista herkkua. On tarinoita ja uskomuksia, reseptejä ja ideoita.

Nokkonen lapsen kädesssä. Raaseporin linna Kuva: Johanna Kleemola

Catherine kuljettaa kävelijät Raaseporin linnan ympäri ja samalla vinkkaa, neuvoo, ohjeistaa ja maistattaa. Mitä tahansa ei voi kerätä mistä tahansa, mutta niin valtavan monesta ihan tavallisestakin kasvista syntyy mitä parhaimpia ja terveellisimpiä herkkuja. Näistä herkuista Catherine tarjoaa pienet maistiaiset aina kävelyn päätteeksi. Niin ihanaa! Kiitos!

Villiyrttikävelyn voi tilata Catherinelta omalle ryhmälleen. Myös lyhyemmät tai pidemmät kävelyt onnistuvat. Lisäksi villiyrttikävelyitä järjestetään linnalla kaikille avoimina tapahtumina myös kesän 2022 aikana. Näihin osallistuminen maksaa 25 euroa ja aikataulut ilmaantuvat tänne.

Catherine-opas. Villiyrttikävely. Raaseporin linna Kuva: Johanna Kleemola

Catherine Munsterhjelm

  • Vedenalaistutkimuksiin erikoistunut biologi
  • Toiminut tutkimustyönsä ohella mm. luontokouluopettajana
  • Vetänyt kursseja ja opastuksia Raaseporin linnalla noin 5 vuotta
  • Lisäinfoa opastuksista: catherine.munsterhjelm(at)gmail.com

Linnan opastus – omaleimainen draamaelämys historiallisissa puitteissa

Ötökkösafarin ja villiyrttikävelyn jälkeen meidän on aika päästä kuulemaan lisää itse linnasta. Tämä kuuleminen ei totisestikaan ole mikä tahansa perusopastus! Ehei. Siitä hetkestä lähtien, kun keskiaikaiseen tyyliin sonnustautunut Dan Idman astelee linnan pihalle, alkaa yksi elämämme omaleimaisimmista puolitoistatuntisista.

Dan Idman. Raaseporin linna Kuva: Johanna Kleemola

Tämä opastus on täynnä ääntä ja tunnetta. Dan kertoo toki faktaa 1300-luvulla rakennetusta, 1558 hylätystä ja yli 300 vuotta tyhjillään seisseestä linnasta, mutta kaiken perustiedon joukkoon sekoittuu rutkasti yksityiskohtia, fiiliksiä ja vahvoja näkemyksiä. Raaseporin linnan opastus on näyttämötaiteilijan tarjoilema show, johon pääsee osalliseksi viiden euron lisämaksusta. (Alle 7-vuotiaille opastus 0 € ja 7-15-vuotiaille 2 €. Lisäksi linnaan on erillinen pääsymaksu.)

Linnan sisäpiha. Raaseporin linna Kuva: Johanna Kleemola

Dan Idmanin opastuksessa oluttynnyrit kolisevat, vitsit sinkoilevat ja ilmeet tulvivat. Me kuljemme rauniolinnan käytävillä, kapuamme portaita ja tähystämme maisemia. Näemme, miten haahkaparvet piirittävät raunioita ja kuulemme, kuinka linnassa on aikoinaan eletty. Kivimuurien sisään kätkeytyy lukuisia tarinoita ja monia kiehtovia vaiheita.

Aikoinaan veden ympäröimälle silokalliolle perustettu linna on saanut kokea kovia, mutta Danin matkassa 2020-luvun väki pääsee tekemään ainutlaatuisen aikamatkan tähän satojen vuosien takaiseen historiaan. Kannattaa ehdottomasti mennä kokemaan tämä elämys – jos vain uskaltaa!

Opastuksia järjestetään kesän aikana kymmeniä (ks. raaseporinlinna.fi) ja ne soveltuvat kaiken ikäisille. Opastuksen kesto on noin tunti, mutta saattaa olla hyvä varautua siihen, että tarinaa riittää vähän pidemmäksikin aikaa.

Dan Idman

  • Näyttämötaiteilija
  • Kesä 2022 on Dan Idmanin 25. opasvuosi Raaseporin linnassa
  • Yhden kesän aikana parhaimmillaan jopa 90 opastusta
  • Opastukset löytyvät osoitteesta raaseporinlinna.fi

Lemmenpolku ja muuta mukavaa

Kun tulee aika hyvästellä raunioiden kylmyys ja jättää kummitukset omaan rauhaansa, ei kannata suunnata suoraan autolle. Raaseporin linnan ympäristöstä löytyy nimittäin kolmen opastetun elämyksen lisäksi vielä paljon lisää hienoutta, kuten ravintolana ja kahvilana toimiva Linnanvoudin tupa, ruotsinkielinen, yli 50 vuotta toiminut kesäteatteri sekä kajakkivuokrausta.

Yksi erityisen hieno elämys on pieni Lemmenpolku, joka kulkee linnan kupeesta Forngårdenin talomuseolle. Matkaa tällä luontoreitillä on vain 500 metriä suuntaansa, mutta sen varrelle mahtuu niin lammaslaidun, lehtometsää, joenrantaa kuin mm. kaunis sillanpätkäkin.

Lampaita. Raaseporin linna Kuva: Johanna Kleemola

Reitin vehreys lumoaa ja vanhat rakennukset hurmaavat. Raaseporin joki virtaa puusillan alla ja vuokkomeri kukkii kauniina. Paluumatkallamme lampaatkin tulevat kosketusetäisyydelle ja kruunaavat elämyspäivämme.

Lemmenpolku on perustettu 1960-luvulla, kun alueen historiasta ja kulttuuriympäristöstä kiinnostunut, paikallinen biologianopettaja Einar Öhman halusi luoda suoran kulkuyhteyden kylälle perustetusta retkeilymajasta linnanraunioille. Mies ryhtyi kutsumaan polkua Lemmenpoluksi, sillä keväisin ympäristö täyttyy lemmenkipeiden lintujen soidinlurituksista (lähde: luontoon.fi).

Lemmenpolun toisessa päässä sijaitseva Forngårdenin talomuseo on hyppäys 1800-luvun saaristolaiselämään. Museo koostuu päärakennuksesta sekä erityyppisistä 1700- ja 1800-lukujen vajoista, aitoista ja luhdista, jotka on tuotu alueelle Halstön saaresta. Forngårdenin aukioloajoista yms. voi lukea lisää täältä.

Forngårdenin talomuseo. Kuva: Johanna Kleemola
Forngårdenin talomuseo. Kuva: Johanna Kleemola

Kokonaisuudessaan Raaseporin linnan ympäristö on kerrassaan hurmaava yhdistelmä kiehtovaa historiaa ja lumoavaa luontoa, elävää kulttuuria ja kulinaristisia elämyksiä. Se on mitä mainioin koko perheen kesäretkikohde. Heittäytymällä oppaiden matkaan sen ympäristössä pääsee entistäkin uniikimpaan ja unohtumattomampaan elämyksellisyyteen. Kuka haluaa kokeilla?

Lisää Raaseporin rauniolinnasta voi lukea linnan omilta sivuilta: raaseporinlinna.fi sekä Visit Raseborgin sivuilta: Visit Raseborg – Raaseporin linna.

Keskiaikaa Raaseporissa -tapahtuma järjestetään linnalla 16.-17.7.2022.

Lisäinfoa ja mm. karttoja alueesta löytyy myös Metsähallituksen sivuilta: Luontoon.fi – Raasepori.

Linnan historiaan voi lisäksi tutustua tämän Retkipaikka-jutun kautta, ja muihin Raaseporin kohteisiin tämän koostesivun kautta.

Omiin seikkailuihimme pääset mukaan sivuilla outdooramily.fi sekä Instagramissa @outdoorfamily.fi! 🙂

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.