Kettukallio Porissa – arvokas luonnonsuojelukohde

Pitkän mietinnän ja etsiskelyn jälkeen kesälomani ensimmäinen retkikohde oli selvillä. Kettukallion nimikin kuulostaa jo mielenkiintoiselta. Löysin paikan geocaching -sivustolta ja olin myyty. Eipä auttanut muu kuin laittaa reppu kasaan, ottaa koira kainaloon ja pistää menoksi.

Kohde sijaitsee Rottapäkintien varressa. Meidän reittimme sinne olikin hieman erikoisempi. Ei haluttu suoraan teitä pitkin paikalle tulla, vaan kuinkas ollakkaan, reittimme Rottapäkintielle vei vanhaa junaraidetta pitkin.

Kettukallio-17

Lähdimme seuraamaan raiteita Toejoenrantakadulta. Raiteet ylittivät monta tietä, joiden ylityksessä sai olla varuillaan. Kullaantien kohdalla raiteet oli purettu kokonaan, mutta tien toisella puolella oleva jatkuva polku osoitti mistä raiteet jatkuivat. Rautatien varrelta löytyi hienoa maalaismaisemaa peltoineen ja metsineen. Yllätyksenä meille tuli matkalle osunut vanha silta.

Kettukallio-18

Rottapäkintielle päästyämme jatkoimme matkaamme sitä pitkin, kunnes vastaan tuli puomitettu tie. Jatkoimme edelleen sitä, kunnes siitä haarautui polku. Sen ylittäessä ojan jäimme hetkeksi ihastelemaan satumaista metsää.

Kettukallio-1

Vaikka odotimme kaunista paikkaa, ylittyivät odotukset, kun pääsimme perille. Kalliolla avautui komea näköala. Olimme korkealla, alhaalla kasvaneiden puiden latvoja olisi voinut jopa koskettaa.

Kettukallio-10

Ensinmäisellä kallio-osuudella oli kaunista metsämaisemaa ja mielenkiintoisia kalliokoloja. Huomioni vei erityisesti tämä kulmikas kallionkolo kauniilla seittiverhollaan.

Kettukallio-6

Hetken kiipeiltyämme söimme eväät ennen kuin jatkoimme itse Kettukalliolle.

Kettukallio-5

Kettukallio on arvokas luonnonsuojelukohde jo vuodesta 1984. Se kuuluu G2-alueisiin. Paikalla on vahva historian tuntu. Monet ovat täällä istuskelleet ennen meitä, viljelijät katselleet peltojensa kasvua ja metsiensä kauneutta. Nimi viittaisi myös repolaisiin, mutta harmiksemme emme yhtään kettua nähneet.

Myös Kettukallioden maisema oli avara ja laelta avautui näkymä yli metsien ja peltojen.

Kettukallio-14

Paikalle oli todella helppo löytää ilman karttoja. Polkujen verkoston monet haarat antavat vaihtoehtoja haasteellisesta kiipeilystä helppoon kävelypolkuun.

Kettukallio kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6832152  E 228774

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *