Lyttylän Pirunpesä, Pori

Huom! Jos vierailet paikalla, huomioithan, että pysäköinti on kielletty Forssvikintien varrella ja tien varren kiinteistöillä. Autot tulee jättää Lyttyläntien varrelle, josta on kohtuullinen kävelymatka perille.

Pirunpesä on siirtolohkare, joka on kulkeutunut paikalleen Lyttylän metsään jääkauden aikana. Lohkare on hajonnut ja siitä on muodostunut laajalle alueelle pieniä luolia ja kivikasoja.

Röykkiön ylin huippu ylettyy arviolta kymmenen metrin korkeuteen. Pirunpesä on uusimpien mittauksien mukaan Suomen kolmanneksi pisin luolasto. Pituutta sillä on jopa 70 metriä.

Pirunpesän nimi mainitaan jo 150 vuotta vanhoissa kartoissa. Paikka on saanut nimensä, kun entisaikojen ihmiset eivät osanneet selittää, mistä mokoma kivi luolineen on paikalle eksynyt. Paremman selityksen puuttuessa he luulivat, että maahiset ja peikot ovat rakentaneet itselleen asuinsijoja ja niinpä he nimittivät tämänkin paikan Pirunpesäksi.

Itse luolaan suunnattaessa matkaan tarvitaan hyvä otsalamppu, hanskat, ”kypärä” ja valpas sekä seikkailuhenkinen mieli.

Kivenlohkareiden väliinputoaminen tietäisi varmoja mustelmia ja ruhjeita, joten liikkuessa kannattaa ensin katsoa kuin kokea ensinmainittu. Pimeää osuutta on ehkä puolet kokonaispituudesta, lopuissa kohdin luolaan käy päivänvalon kajo.

Aluetta on omistajan myötävaikutuksella käytetty retkeilyyn ja myös roolipeliharrastamiseen. Jossain tietolähteissä oli myös mainintaa, että alue voisi sopia esim. lapsille seikkailupuistomaisena virkistysalueena. Itse tosin jättäisin lapset leikkimään toisaalle, sen verran haastetta paikka kävijälle tarjoaa.

Lisäys 12.7.2016: Huom! Kunnioitathan alueen asukkaiden rauhaa vieraillessasi Pirunpesällä. Pirunpesälle kuljetaan KÄVELLEN Forssvikintien kautta.Pysäköinti on kielletty Forssvikintien varrella ja tien varren kiinteistöillä. Autot tulee jättää Lyttyläntien varrelle, josta on lyhyt kävelymatka perille.  Pirunpesä-kyltin kohdalla (kartta) lähtee opastettu, helppokulkuinen ja viehättävä polku, vanha tienpohja, kohti Pirunpesää, itse Forssvikintien kääntyessä tiukkana kurvina kohti etelää. Vanha tienpohja ei näy maastokartassa.  

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6838490 E 218744

4 replies
  • Huttusen Antti
   Huttusen Antti says:

   Hienoa! Jos paikasta löytyy lisää faktatietoa tai hyviä kuvia, joita haluatte jakaa muiden kanssa, niin liitämme mielellämme tähän mukaan.

   Vastaa
 1. Raimo
  Raimo says:

  Upea paikka! Yllätyin kuinka suuri louhikko oli ja isoin luola hätkähdytti ilmeikkyydellään. Lopuksi vielä meinasi sormi mennä suuhun, kun eksyin pois lähtiessä.

  Ps. Hyvä huomioida, että lyhin reitti paikalle kulkee pihapiirien läpi. Olkaat siis asiallisesti.

  Vastaa
 2. Raimo
  Raimo says:

  HUOMIO!

  Kopio goekätköilijöiltä, ohjeet Pirunpesälle

  ”Maanomistajan ohjeet Pirunpesälle menijöille:
  Lyttyläntieltä kääntyvää Forsvikintietä suoraan n. 200m, jossa kyltti ”PIRUNPESÄ 0.8”. Seuraa polkua, äläkä käänny. Myllyojan yli on parruja, joita pitkin ylitys onnistuu. Auton voi jättää ”PIRUNPESÄ 0.8” kyltin kohdalle”

  Parempi noudattaa tuota kuin tarpoa piha-alueilla.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.