Voittaja on valittu! Nea suunnitteli unelmiensa 48 tunnin retken Pohjois-Karjalaan – tällaiseen seikkailuun hän lähtee

Yhteistyössä Visit Karelian ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton kanssa

Evästauko noidan luolassa, yö Suomen itäisimmän pisteen tuntumassa, auringonlasku kajakista katseltuna, siivu lanttukukkoa Ruunaan koskilla tai uintihetki hiekkasärkkäisen saaren kärjessä Kolin kansallismaisemassa… Mistä elämyksistä koostuisi unelmiesi retki Pohjois-Karjalan alueella? Kirjoita ideasi meille ja saatat voittaa suunnittelemasi seikkailun!

Näin yllytimme lukijoitamme haaveilemaan kesäkuun syvimmän vihreyden ytimessä, kun Pohjois-Karjalan retkeilyhelmet -kilpailu polkaistiin käyntiin. Heinäkuun valossa kilpailuun saapui lähes 80 innostavaa ideaa, joita lukiessa tuomaristo ja varikkotiimi on saanut vuoroin nauraa makeasti, vuoroin taputella liikutusta silmäkulmistaan. Useimmat osallistujat olivat etsineet ideaansa juuri ne Pohjois-Karjalan hohtavimmat retkeilyhelmet, joita tuomaritkin arvostivat. Joku oli vastauksessaan eksynyt Karjalan kunnailta Savon metsiin, toinen kulki pitkälti neljällä pyörällä. Suurin osa oli tuomariston iloksi löytänyt mansikkapaikat kruunaamattoman kuninkaan, Kolin ulkopuoleltakin ja lisännyt haaveeseensa mukaan aimo annoksen paikallisen keittiön herkkuja.

Kisan voitti Nea Hieta – onnea Nea!

Monen ruodinnan jälkeen jäljelle jäi kourallinen upeita finalisteja, joista lopulta valikoitui voittaja: unelmiensa seikkailun voitti Nea Hieta. Hänen unelmiensa retki toteutuu jo syyskuun alussa – Retkipaikka, Visit Karelian ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton väki sekä tuomaristo onnittelevat voittajaa lämpimästi!

Pian retken jälkeen julkaisemme värikkään reissutarinan tapahtumista, joten sinäkin pääset virtuaalisesti mukaan retken tunnelmiin.

Myöhemmin elokuun aikana esittelemme Retkipaikassa myös kilpailun kymmenen kunniamaininnan saajaa.

Näin tuomaristosta perusteltiin valintaa

”Kirjoittaja on yhdistänyt Pohjois-Karjalan monimuotoisuuden hienosti tarinallisuuteen. Lukiessa mieli leijailee kirjoittajan maisemissa, ja mielikuvissa loistaa poissaolollaan mainosmaisuus sekä motorisoidut ajoneuvot. (…) Kirjoittaja tietää mistä kirjoittaa, ja Pohjois-Karjala ei ole hänelle täysin vieras. Lyhyeen tekstiin on saatu monipuolisesti eri paikkoja niin etteivät ne tunnu listatuilta asioilta.”

Juha Korhonen, tuomariston jäsen

Voittajan kuvaus unelmiensa retkiviikonlopusta Pohjois-Karjalassa

Tässä muutamia kaikkein herkullisimpia poimintoja Nean kirjoittamasta unelmiensa seikkailusuunnitelmista:

”Etsisin Kolin korkeimman huipun ja avarimmat näkymät kansallismaisemaan. Ja etsisin syvimmät kallionkolot – luolat, joita voi ryömiä tutkimaan niin pitkälle, kunnes ei enää näe mitään.”

”Etsisin sen hiljaisimmat paikat – sellaiset saaret, joihin ei muita yöpyjiä eksy. Siellä istuisin lauttasaunasta katsomassa veden rauhallista peilipintaa, kunnes pulahtaisin uimaan rikkoen tuon täydellisen hiljaisuuden hetkeksi. Mutta etsisin myös pauhaavat kosket, joita pitkin syöksyessäni kumilautalla en kuulisi ajatuksianikaan.”

”Taittaisin matkaa välistä tukka hulmuten, täyttä vauhtia laukaten rantaviivaa pitkin hevosella, jonka palkitsisin välistä viilentävällä uinnilla. Ja jos välillä kulkisin hiljaisesti metsäpolkuja ratsastellen, kohtaisinko myös jonkin erämaan suurpedoista? Vai lähtisinkö luontokuvaajan matkaan ja ottaisin upeimmat kuvani koskaan, kerrankin kunnon välineistöllä.”

”Vasta kun viimeisenä nousisin ilmaan liitovarjolla kevyenä ja vapaana nähden tämän kaiken allani, voisin sanoa, että olen nähnyt Pohjois-Karjalan! Nämä kuvat Ruunaan vaahtoavista virroista ja sadan saaren läikittämästä Pielisestä painuisivat viimeisenä mieleeni retkeltäni, ja tuskin koskaan unohtuisivat. Sen jälkeen minut saisi viedä takaisin juna-asemalle ja kaupunkilaiselämääni ehkä uusi palo syttyneenä itäisen Suomen kauneudelle!

Yllä olevat lainaukset ovat voittaja Nean osallistumiskirjoituksesta, jolla voitto tuli.

Kiitos hikisestä urakasta asiantuntevalle, viisaalle raadillemme:

Heli Räsänen, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
K. Kuisma, Mr Kupilka
Marinella Himari, retkeilytoimittaja
Juha Korhonen, tuotantoyhtiö Korpipaja

Haluatko lähteä itse heti unelmiesi retkelle Pohjois-Karjalaan?

Upea Pohjois-Karjala odottaa paitsi Neaa, myös kaikkia teitä, jotka omatoimisesti unelmoitte seikkailusta Itä-Suomen jylhässä ja vastakohtia täynnä olevassa luonnossa sekä öistä kutkuttavan kotoisissa majapaikoissa. Kolin tykkylumet, Pielisen pehmeät aallot, Ruunaan hohtava ruska ja rauhalliset vaellusreitit erämaassa kutsuvat.

Voit etsiä inspiraatiota omille seikkailuillesi seuraavista lähteistä: 

Retkipaikan Pohjois-Karjala-sivu

Matkailukartalta, josta löydät tarinoiden lisäksi myös mm. reitit, autiotuvat ja tulipaikat

sekä Visit Karelian sivuilta

Artikkelin toimittaneet Terhi Ilosaari ja Jonna Saari. Kuvituskuvat: Jussi Judin (pääkuva) ja Antti Huttunen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.