Hienoja maisemia aivan Jyväskylän kupeessa – Kanavuoren luontopolku

Kanavuori on jylhä ja komea mäki ihan nelostien laidassa. Sen laelle on melkoinen kipuaminen, rinteet ovat jyrkät ja jopa louhikkoiset. Laella kulkee kuitenkin mielenkiintoinen luontopolku – ja maisemat avautuvat moneen eri suuntaan, joten vaiva on sen arvoinen.

Kanavuoren luontopolku Jyväskylässä
Päivämäärä: 7.8.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 175
Reitin pituus: 3 km
Kohokohdat: Korkeuserot ja hienot maisemat Kanavuorelta
Parkkipaikka: Naissaaressa – tai pieni parkkipaikka Etu-Kanavuorentiellä. Jälkimmäinen paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Kohtuulliset
Varusteet/jalkineet: Hyväpohjaiset jalkineet tarpeen nousuissa ja laskuissa
Vaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Olin Jyväskylässä yötä ja päätin kävellä siellä elokuisena aamuna pari luontopolkua. Ensimmäinen valinta kohdistui Kanavuoren luontopolkuun. Kanavuori sijaitsee nelostien laidassa ja ohi ajaessa korkea mäki onkin jo aiemmin kiinnittänyt huomiota – siksi olin kiinnostunut ja innostunut lähtemään myös tutustumaan vuoren laella kulkevaan luontopolkuun. 

Kartan perusteella päättelin, että reitti kannattaisi aloittaa Etu-Kanavuorentien itäpäästä, joten ajelin sinne aamukahdeksan kieppeillä. Polun aloituspaikka löytyi helposti, mutta yllätyin kun paikalla olikin vain pieni levike, johon mahtuisi ehkä kaksi autoa. Olisi ehkä pitänyt lukea printtaamaani metsä.fi-julkaisua paremmin – siellähän todetaan, että parkkipaikkana kannattaa hyödyntää Naissaarta, josta on noin puolen kilometrin kävely Kanavuoren länsilaidalle. Auton sai kuitenkin parkkiin levikkeelle ja polun aloitus näytti melkoisen hurjalta nousulta.

Reitin itälaidassa on myös reittikartta. Hämmästyin, kun täällä oli maininta myös luontopolun rasteista (joita netissä ei ollut mainittu). Totesin myös olevani tavallaan väärässä päässä luontopolkua, kun ensimmäiset rastinumerot olivat juuri toisessa laidassa polkua.

Sitten kovaan nousuun. Karttaankin merkitty siirtolohkare tuli vastaan heti alkumetreillä, ehkä noin 100 portaan ja melkoisen puuskutuksen jälkeen.

Nousu jatkui portaiden jälkeen vielä tovin. Köysiä saattoi käyttää apuna. Ensimmäisen kahdensadan metrin aikana nousua kertyy peräti 50 metriä. Reitti on merkitty selkeästi puihin punaisilla maalimerkeillä.

Viidensadan metrin kohdalla on risteys, josta varsinainen Kanavuoren ympyräreitti alkaa. Kyltti osoittaa kohti Pikku-Leuhaa, joka on maisemapaikka reitin toisessa päässä. Lähdin kiertämään reittiä myötäpäivään, eteläisempää reittiä kohti näköalapaikkaa.

Ihmettelin, missä luontopolun rastit oikein ovat – niitä olisi pitänyt olla jo ennen ympyräreitin alkua. Loppujen lopuksi tällaisia infotauluja/rasteja löytyi reitin varrelta vain muutama ja nekin olivat todella kuluneita. Ilmeisesti niitä ei ole ylläpidetty viime aikoina ja siksi niistä ei ollut netissä mitään mainintaa.

Nousu jatkuu koivikon keskellä.

Tässä repsottavassa rastipisteessä ei ollut enää infotekstistä juuri mitään näkyvissä.

Noin kilometrin kohdalla ollaan jo lähestymässä Kanavuoren korkeinta kohtaa. Polku on hyväkuntoinen ja selkeä.

Korkeimmalla kohdalla ollaan jo noin 100 metriä korkeammalla kuin lähtöpisteessä! Täältä löytyi myös melko kulunut kyltti silokallioista. Kalliosta voi kuulemma löytää myös 1800-luvulla päivätyn kirjoituksen, sitä en valitettavasti havainnut.

Reitti lähtee laskeutumaan alaspäin kohti Kanavuoren länsireunaa.

Ympyräreitti kääntyy takaisin itää kohti. On myös mahdollista laskeutua jyrkkä mäki ja pistäytyä valtatien laidassa, mutta minä päätin pysyä ympyräreitillä. Risteyskohdan kieppeillä voi ihailla maisemaa Vaajakoskelle ja Jyväskylään päin.

Ihan risteyskohdan tienoilla saavutaan Pikku-Leuhaan. Komeat maisemat tässäkin. Valtatien äänet kuuluvat selvästi ja autojenkin voi nähdä vilahtelevan noin 70 metriä alempana.

Pikku-Leuhan kieppeillä on taas yksi erikoinen siirtolohkare.

Paluumatka pohjoisempaa reittiä oli hieman louhikkoisempi ja hitaampi kävellä, mutta ei kuitenkaan kovin vaikea. Pieniä nousuja ja laskuja, mukavaa valoisaa lehtimetsää.

Ympyräreitti päättyi ja palasin taas itäiselle puolelle. Laskeuduin köyttä apuna käyttäen Kanavuorelta alas. Matkaa kertyi hieman alle kolme kilometria ja kävelyyni meni aikaa hieman yli tunti, tänään en pitänyt evästaukoa. Reitillä oli muutamia muitakin ulkoilijoita ja kuten usein taajamien läheisyydessä, suurin osa koirien ulkoiluttajia. 

Kävin vielä kurkkaamassa Naissaarta muutaman sadan metrin päässä. Aikaisen aamun takia Naissaaren kahvila ei vielä ollut auki, mutta käväisin kurkkaamassa Vaajakosken kanavaa. Kohteet ovat kätevästi lähekkäin, joten tutustumisen Naissaareen ja reippailun Kanavuorella voi tosiaan yhdistää kätevästi. Suositeltava kesäretkikohde aivan valtatien laidassa! 

Sijainti: N=6902145.507, E=442826.420 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=62.2473668347, lon=25.900309137422

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä Jyväskylässä:
Vaarunvuoren luontopolku
Ison Haapasaaren luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.