Kuukauden retkeilyblogi: Bonfire Appétit!

kk_blogi_2015_02
Viimetippaan jäi, mutta ehdimmepä kuitenkin helmikuun puolellakin kuukauden retkeilyblogin pariin. Tällä kertaa se on komeasti nimetty Bonfire Appetit. Blogi esittelee hieman valtavirrasta poikkeavaa, mutta herkullista näkökulmaa retkiruokailuun. Ulkoilma kun tunnetusti tekee makuaistimuksille ihmeitä.

-Tekee pahaa, jos kauniissa maastossa nauttii rumaa ruokaa. Tärkeintä ei ole mitä ruokaa valmistaa, kunhan sen valmistaa täydellisesti. Keskiverto retkiruoka on liian usein herne-maissi-paprikaa tai makkaraa nuotiolla, vaikka sen ei tarvitsisi olla. Siitä huolimatta ulkoilma saa jopa b-luoka makkaran maistumaan hyvälle. Mutta mitä jos söisitkin aivan oikeasti hyvää ruokaa kauniissa paikassa retkellä tai vaelluksella? Makuelämys on silloin jotain ihan muuta. Reseptimme ovat helppoja tehdä ja haluamme tätä kautta herättää ihmisiä uudenlaiseen retkiruoka-ajatteluun, jossa ruokailun rooli vaihtuu välttämättömästä ravinnon saannista yhdeksi retken vaikuttavimmista elämyksistä.

Blogin takana on viisi pääkaupunkiseudulla asuvaa nuorta miestä, joita yhdistää innostus retkeilyyn ja hyvään ruokaan.
-Suurin osa joukostamme on pitkän linjan partiolaisia. Retkeilemme tämän vuoksi melko puristisesti 906:n, laavun ja peltipaidan kera. Luottokohteemme on Nuuksio, jossa olemme viettäneet satoja öitä. Siellä täytyy vain tietää minne menee. Pidempiä reissuja olemme vaeltaneet Pohjois-Lapissa suomalaistyylisesti.
-Pidämme ruoanlaitosta ja olemme retkeilleet yhdessä säännöllisesti jo useamman vuoden ajan. Meiltä lähti muutama vuosi sitten niin sanotusti mopo käsistä. Ruoka alkoi olla kokoaan suuremmassa roolissa retkiemme suunnittelussa. Muutamassa vuodessa kontollamme oli niin suuri nippu metsäruokakokeiluja, että tuntui väärältä olla jakamatta niitä maailmalle.

Tinkimättömästä asenteesta ja esiintulevasta osaamisesta huolimatta blogin takaa ei löydykään ammattikokkia, kuten allekirjoittanut itsekseen uumoili.
-Joukossamme on kaksi lääkäriä ja kaksi insinööriä, joiden ammatteihin ruoka liittyy lähinnä lounaan muodossa. Lisäksi yksi meistä työskentelee kahvin kanssa, joten kahvia keitettäessä on jopa osaamista mukana. Ruokia tehdään siis puhtaasti harrastajapohjalta ja seurueen iloksi. Meillä on hyviä kontakteja ravintola-alan ammattilaisiin ja tulevaisuudessa näette blogissamme myös vierailevia ammattilaisia.

bonfire

Blogaamisen motiivi onkin selkeä:
-Haluamme levittää hyvän retkiruoan sanomaa ja nostaa lukijoidemme käsitystä retkiruoan mahdollisuuksista. Ei tarvitse olla Michelin-kokki saadakseen aikaan hyvää ruokaa metsäolosuhteissa, josta ulkoilma tekee vielä todella hyvää. Toisaalta toivomme, että blogi innostaa ihmisiä luontoon. Suomi on hiljakseen pääsemässä eroon ajattelusta, että ruoka on vain vatsantäytettä. Ruokaan liittyvä kokeilullisuus ja estetiikka ovat nouseva trendi. Retkeily ja eränkäynti on toisaalta konservatiivinen ympäristö, jossa ruokaan suhtaudutaan valitettavasti hyvin perinteisesti ja käytännöllisesti.

Bonfire Appetit -blogi syntyi alkujaan retkiruoan ideointituskasta.
-Mistään ei löytynyt valmiita retkiruokaideoita, jotka olisivat täyttäneet vaatimuksemme, joten päätimme alkaa kirjaamaan retkiruokakokeilujamme. Nyt blogin myötä ideoinnista on tullut entistäkin tärkeämpää, jotta emme uraudu vain itsellemme tuttuihin aineksiin ja valmistusmenetelmiin. Otamme kaikki ehdotukset kiitollisina vastaan ja pyrimme testaamaan ja dokumentoimaan niitä mahdollisuuksien mukaan! Jonkinlainen itsensä ylittäminen on jokaisessa postauksessa saavutettava.
-Blogin syntyyn ja tekijöiden on varmasti vaikuttanut erittäin suurilta osin Anterimukan tupa upean sijaintinsa ja loistavan saunansa ansiosta. Anterimukalla tietenkin on myös syöty hyvin, yhtenä esimerkkinä tuvan takassa valmistettu

mustikkapiirakka.

Entä misä ne ideat sitten löytyvät?
-Riippuu paljolti reissusta ja sen asettamista mahdollisuuksista. Usein ensimmäisenä lyödään lukkoon joku nurkka, esimerkiksi valmistustapa, ruokajuoma tai maustemaailma. Varsinkin pidemmillä vaelluksilla pyrimme ottamaan mukaan käytännöllisiä eväitä sekä ruokia, jotka yllättävät ja joita et odottaisi näkeväsi erämaassa. Osterit umpihankihiihtoretkellä ja fondue-illlallinen viineineen Koilliskairassa hätkähdyttävät ainakin meitä itseämme.

bonfire-3

Sitten se tärkein kysyms, missä ja miten ruoka maistuu kaikkein parhaalta?

-Loistava retkiruoka on aina onnistunut yhdistelmä näyttävää sijaintia, huolellista valmistelua ja hyvää ruokaa. Loistava ruoka voi olla esimerkiksi autiotuvalla hyvin valmistelluista kuiva-aineista koottu ja pitkään hautunut burgundinpata, tai todellisista gourmet-aineksista päiväretkellä valmistettu annos.
Olemme maistaneet jo joitakin äärimmäisen hyviä ruokia, mutta paras retkiruoka on varmasti vielä kokematta. Bonfire Appétit onkin omalla tavallaan tämän kliimaksin metsästystä, emmekä varmasti jätä kertomatta, kun täysi kymppi tulee vastaan.

Sen pidemmittä puheitta mukavia lukuhetkiä ja hyvää ruokahalua.

2 replies
  • Bonfire Appetit
   Bonfire Appetit says:

   Usein jo pelkästään laadukkaita raaka-aineita käyttämällä saa hyvää ruokaa, joka retkiolosuhteissa maistuu erinomaiselta – vähän viitseliäisyyttä päälle, niin retkiruokailuista tulee ikimuistoisia. Suosittelemme kokeilemaan!

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *