PALLAS-YLLÄSTUNTURIN KANSALLISPUISTO

Suomalaisten suosikki

Tunturi-Lapissa pitkänhuiskeana levittäytyvä Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on jopa virallisesti yksi maailman parhaista matkakohteista. Puisto sijoittui toiseksi kansainvälisessä Matkakohde 2017 -kisassa huhtikuussa 2017. Palkinnon myönsi maailmanlaajuinen matkailun asiantuntijajärjestö World Travel & Tourism Council. 

Neljän kunnan mailla levittäytyvä Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen suosituimpia kansallispuistoja. Alue on kuitenkin niin suuri, että halutessasi sinun on helppo vetäytyä puiston syövereihin nauttimaan maisemista ja unohtamaan muun maailman meno.

Oletko astellut Kellostapulin kuunpintaa muistuttavilla rinteillä?

Tiedätkö, kuinka satumaiselta näyttää kristallinkirkkaana hohtava Hietajärven vesi?

Kansallispuiston alueelta löytyy lukuisia lyhyitä ja hieman pidempiä päiväreittejä, joiden varrella nautit taukopaikkojen tunnelmasta, puhtaasta ilmasta, vanhojen metsien hengestä ja tietenkin kohtaat myös poroja ja hyvällä tuurilla myös kuukkeleita.

Esimerkiksi Ylläksellä Kesänkijärven kiertävä Hillapolku on tunnelmallinen kierros tunturien lomassa, jonka varrella voit nautiskella nokipannukahvit ja seurata, tuleeko kuukkeli seuraksesi. Tai saavu Hettaan ja kiipeä Jyppyrälle, jonka huipulla voit kodalta käsin ihailla uskomattomana aukeavaa lappilaista järvimaisemaa. Entäpä oletko jo käynyt tervehtimässä Seitapahtaa, jonka väkevyys ja voima ovat aikojen saatossa tulleet tunnetuksi pitkienkin matkojen takana?

Tutustu myös 6-osaiseen Hetta–Pallas-oppaaseemme!

PALLAS-YLLÄSTUNTURIN PALVELUT JA MAJOITUS

Löydä mökkisi Pallas-Ylläkseltä!

Palla-Yllästunturin kansallispuistoon ei voi lähteä kiireen kanssa. Puiston kauneus lumoaa ja kadottaa ajantajusi, mutta myös alueen suuri koko saa aikaan sen, että paikan päällä haluaa viipyä kauan polkuja tutkien ja tuntureita valloittaen. Mökki on oiva tukikohta, jossa on hyvä lepuuttaa jalkoja ja nukahtaa mukavasti päiväretkien välissä.

Aiotko Pallakselle? Löydä mökkisi tästä! >>

Suuntaatko Ylläkselle? Parhaat mökit löydät täältä! >>

Enontekiön mökkihelmet löydät tästä! >>

Pitkä kansallispuisto levittäytyy usean kunnan alueella. Sen pääpaikat ovat Ylläs Kolarissa, Pallas Muoniossa ja Hetta Enontekiöllä. Lähellä olevia tunnettuja kohteita ovat myös laskettelijoiden suosikit Olos ja Levi.

Nauti Tunturi-Lapin lumosta

Kansallispuiston alueella voit nauttia luonnonrauhasta vaeltaen tai vaikkapa hiihtäen. Alueen hiihtokeskuksissa sinua odottaa palvelujen yltäkylläinen tarjona moottorikelkka- ja huskysafareista välinevuokraamoihin ja ravintoloihin – Pallas-Ylläkseltä löydät Lapin lumon ja aktiviteetit koko kirjossaan.

Kansallispuisto antaa parastaan vuoden ympäri. Talvisin pääset hiihtämään ja lumikenkäilemään maisemissa, joista etelässä voidaan vain haaveilla. Keväällä saat todistaa, kuinka luonto puhkeaa räjähdysmäisesti eloon talven jälkeen.

Kesäisin näet, kuinka aurinko paistaa kirkkaasti yöllä kahdelta ja vinolla, keltaisella valollaan värjää tunturit satumaisen kultaisiksi. Haasta itsesi pulahtamaan vaikkapa tunturimaisemissa levittäytyvän Hietajärven sinisiin aaltoihin sillä aikaa, kun rannalla olevassa kodassa nuotio hiillostuu ja makkaranpaisto voi alkaa!

Tai saavu paikalle ruska-aikaan, kun ensimmäiset yöpakkaset ovat jo hätistäneet hyttyset pakosalle, ja koet punaisen ruskan leimun upeampana kuin osasit edes kuvitella.

Tsekkaa nämä!

Luontokeskus Kellokas, Ylläs

Pallastunturin Luontokeskus

Tunturi-Lapin Luontokeskus, Hetta

Keimiön koukkaus:  Ohjattuja luontoretkiä eri teemoilla kansallispuistossa, Jerisjärvellä ja Keimiöniemessä

Näkkälän eräpalvelut: Ohjattuja retkiä, mm. melontaa. Moottorikelkkasafareita puiston ulkopuolella.

MITEN PALLAS-YLLÄKSELLE PÄÄSEE?

Omalla autolla – mutta myös julkisilla

Pallas-Ylläkselle saapuminen etelän suunnasta tapahtuu joko rajaa pitkin Torniosta pohjoiseen E8-tietä, tai Rovaniemen ja Kittilän kautta kantatietä 79. Esimerkiksi Hettaan kulkee linja-autoja Rovaniemeltä päivittäin.

Omalla autolla

Pysäköintipaikkoja:

 • Luontokeskus Kellokas: Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo
 • Pallastunturin Luontokeskus: Pallastunturintie 557, 99330 Pallastunturi
 • Tunturi-Lapin Luontokeskus: Peuratie 15, 99400 Enontekiö
 • Hietajärven P-paikka, Enontekiö: Ketokoski
 • Kesänkijärven P-paikka, Kolari: kartta
 • Pyhäjärven P-paikka, Kittilä: kartta
 • Ruoppaköngäs, Kittilä: kartta
 • Äkässaivo/Seitapahta: kartta

Julkisilla

Rovaniemelle saapuminen käy kätevästi vaikka yöjunalla. Mutta kuinka siitä eteenpäin?

 • Hettaan kulkee Rovaniemeltä päivittäin kaksi linja-autoa.
 • Muonioon pääsee niin ikään Rovaniemeltä päivittäin linja-autolla.
 • Pallakselle kulkee linja-auto arkisin Muoniosta. Sesonkiaikana linja-autolla pääsee Kolarista Muonion kautta Pallakselle.
 • Kittilään kulkee päivittäin linja-autoja Rovaniemeltä. Sesonkiaikoina bussilla tai kutsutaksilla pääsee Kittilän lentokentältä Jerikselle, josta tilattaessa jatkoyhteys Pallakselle.
 • Ylläsjärvelle ja Äkäslompoloon on koulupäivinä linja-autoyhteys Kittilästä. Sesonkiaikoina alueelle on suoria bussiyhteyksiä jopa Helsingistä.

Katso lisätiedot: Luontoon.fi ja matkahuolto.fi

Vuokraa retkiauto Sixtiltä

Vuokraa juuri omiin tarpeisiisi sopiva retkiauto Sixtiltä. Retkipaikan lukijana saat autovuokrasta 10% alennuksen.

Vertaa vaihtoehtoja!

HETTA–PALLAS-OPAS

Aiotko lähteä ikimuistoiselle Lapin-vaellukselle, yhdelle maamme kuuluisimmista vaellusreiteistä? Tämä Anne ja Heikki Sulanderin upeasti toteuttama juttusarja Hetta–Pallas-vaellusreitiltä kannattaa lukea ajan kanssa: saat lukemattomia hyviä vinkkejä tälle legendaariselle vaellusreitille, tupaetiketistä aina tunturiolosuhteisiin valmistautumiseen.

MUUT PALLAS-YLLÄSTUNTURIN REITIT

Oletko jo ihaillut maailmaa Pallaksen Taivaskerolta?

Millainen maisema aukenee vähemmän tunnetuilta Aakenus- ja Kesänkituntureilta? Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston helmistä, jotka on koettava mielellään monta kertaa elämässä. Huipulle nousu vaatii aina hikeä ja huhkintaa! Onneksi tunturituuli viilentää.

Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta löytyy sopivia reittejä eri ikäisille, sekä kokeneille että aloittelijoille. Reittejä on muun muassa Ylläksen, Pallaksen ja Ounastuntureiden ympäristössä.

Jos todella haluat sekä haastaa että palkita itsesi, voit vaeltaa vaikkapa Ylläkseltä Pallakselle, Pallakselta Hettaan tai vaikka Ylläkseltä Hettaan. Tunturi-Lapin taipaleella uskomattomat maisemat ovat taatut, mutta pitkät matkat paikoin vaativissa olosuhteissa vaativat toki suunnitelmallisuutta.

Pallas ja Hetta

 • Taivaskeron kierros Pallaksella on 9 kilometriä pitkä rengasreitti joka nousee Pallasten korkeimmalle huipulle, Himmelriikille eli Taivaskerolle. Lähtö Pallaksen Luontokeskukselta ja Hotelli Pallaksen vierestä.
 • Palkaskeron kierros on 7 kilometrin rengasreitti Pallaksella ja tutustuttaa Palkaskeron rakkamaamaisemiin. Hieno näköala Pallasjärvelle. Lähtö Pallaksen Luontokeskukselta.
 • Jyppyrän reitti Hetassa on 1,6 kilometriä pitkä nousu Jyppyrän laelle, jossa puolikota upealla maisemapaikalla ja näköala kohti Pallas-Ounastuntureita. Lähtö Tunturi-Lapin Luontokeskukselta, paluu samaa reittiä.
 • Peurapolku Hetassa esittelee peuranpyyntiä ja on 2 kilometriä pitkä. Sen varrella on useita pyyntikuoppia. Lähtö Tunturi-Lapin Luontokeskukselta.

Ylläs ja Äkäslompolo

Luontokeskus Kellokkaan pihalta lähteviä reittejä:

 •  Varkaankurun luontopolku on 3,5 km kilometriä pitkä reitti Varkaankurun sadunomaisiin maisemiin, jotka ovat upeimmillaan kesän ja ruskan hehkuvissa väreissä.
 • Hillapolku on 6 kilometriä pitkä ja kiertää kesänkijärven. Avustajan kanssa sopii myös esteettömäksi kohteeksi.
 • Seitakierros on 9 kilometriä pitkä reitti Kellostapulin ympäri. Kierroksella tutustutaan Lapin kansan muinaisiin uskomuksiin. Reitti kulkee loppupuolella epätodellisen erikoisessa kivisessä kurussa.
 • Ylläs-Pallas -reitti kulkee nimensä mukaisesti Pallaksen ja Ylläksen välillä ja on pituudeltaan lähes 70 kilometriä. Matkan varrelle jäävät mm. Varkaankuru, Äkässaivo ja Mustakero.

Katso lisää reittivaihtoehtoja täältä.

JUTTUMME PALLAS-YLLÄKSELTÄ

Tunturikukkiin tutustumassa Palkaskerolla – miten ihana kukkaloisto onkaan meneillään!

3.7.2021/by Jonna Saari

Hetki pinnan alla Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa: Pahikkojärvi Ruoppakönkäällä

28.6.2021/by Jonna Saari

Vuontisjärven esteetön reitti johdattaa kuvankauniiseen tunturinäköalaan

19.6.2021/by Jonna Saari

Pienellä retkellä Lommoltunturilla sekä sananen valmistautumisesta turvalliselle tunturiretkelle

14.3.2021/by Jonna Saari

Lämmintä lempiruokaa ilman tulentekoa – ruokatermos tuo evästelyyn paljon vapautta

11.3.2021/by Jonna Saari

Joulukalenteri, luukku 4: Pyhäjoen polun lumoa ennen sen talviunta Pallaskeron helmalla

4.12.2020/by Jonna Saari

Hetta–Pallas neljässä päivässä – hikeä ja huiputuksia

11.10.2020/by Anitra Rönkkö

Lommoltunturi lasten kanssa – pieni helmi suuren Pallaksen kupeessa

16.9.2020/by Salla Honkavuori

Palkaskeron kierros Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa – 12 kuvaa matkan varrelta

10.9.2020/by Jonna Saari

Ruskavaroitus! 20 kuvaa Särkitunturin alkavasta ruskasta Muoniossa

7.9.2020/by Karoliina Säkö

Elokuun iltataivaan alla jylhillä Ullatievan rinteillä, Enontekiö

28.8.2020/by Jonna Saari

Patikoiden, esteettömästi ja autolla – 10 upeaa näköalaa Pallastuntureille

25.8.2020/by Jonna Saari

Päätös lähteä vaellusrippikouluun johtikin lopulta perhe-elämään Utsjoella

20.4.2020/by Anne-Marie Holm

Muistoja toukokuisesta Vatikurusta Pallastuntureilla

11.4.2020/by Jonna Saari

Ohikiitäviä hetkiä pinnan alla: 10 vedenalaismuistoa Suomen vesistä Kökarista Utsjoelle

4.4.2020/by Jonna Saari

Pallaksen vankeina

27.12.2019/by Petri Pihko
Load more
%d bloggaajaa tykkää tästä: