Lommoltunturi lasten kanssa – pieni helmi suuren Pallaksen kupeessa

Tämä on paikka, joka ei komeile suuren yleisön matkakuvissa. Tämä on pieni, verraten vieressä kohoaviin Pallastunturin keroihin, mutta pippurinen ja ystävällinen. Tämä on oma pikku paratiisi, jota ei kannata jättää kokematta. Tämä on Lommoltunturi.

Kartta

Lommoltunturi sijaitsee aivan Pallastunturin vieressä, Pallasjärven lounaispuolella. Se on osa Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa. Lommoltunturille ei mene merkattua reittiä, mutta polku johdattaa kyllä selkeästi huipulle, ja alas tullaan samaa reittiä. Lisäksi tunturi sijaitsee hyvin lähellä tietä. Lommoltunturin parkkipaikalle löytää ajellessaan noin parin kilometrin matkan Pallashotellin tienhaarasta Raattaman suuntaan. Parkkipaikka tulee vastaan tien oikealla puolen, ja siinä on opasteet muun muassa Rauhalaan ja Mustakerolle.

Lommoltunturille kannattaa lähteä kulkemaan Rauhalaan suuntaavaa polkua pitkin. Tämä polku on hyvin tampattua ja helppokulkuista. Lapsetkin kirmailivat ja loikkivat ongelmitta vailla hidasteita. Auringon paahtaessa täysin tuulettomana päivänä oli mukavaa, että alempana kuljettavan alkumatkan aikana puusto tarjosi hieman varjoa.

Tämä ensimmäinen reilu kilometrin matka kulkee loivasti vähitellen nousten Lommoltunturin rinteen reunaa. Lapset jo ehtivät hieman ihmetellä, miksi emme ollenkaan jolkottele jyrkkiä mäkiä. Se kun on kuulemma ainoa tapa tunturiin päästä.

Hieman reilu kilometrin autolta kuljettua, polku haarautuu vasemmalle kohti Lommoltunturin lakea. Nousu jyrkkenee vihdoin selkeästi, mutta polku säilyy edelleen helppokulkuisena. Tässä vaiheessa lapset laittoivat tunturille jolkottelu -vaihteensa päälle. Ja samalla alkoi kinaaminen myös retkenjohtajan paikasta.

Polun haarautuessa matkaa on jäljellä noin kilometrin verran. Tämä toinen kilometri on oikeastaan pelkkää nousua, mutta jostakin syystä se tuntui lapsille hyvin mielekkäältä. Ehkä siksi, että polku oli noususta huolimatta helppokulkuista tai siksi, että heti päästyämme hieman ylemmäksi helle helpotti ja pieni ajoittainen tuulenvire soi meille toivottua viilennystä. Syy voi tietenkin löytyä myös rusinapurkeista kaivamalla, jotka annoin lapsille tässä vaiheessa matkaan.

Ylemmäksi päästyä alkaa vastaan tulla kauniita tunturilammikoita. Juuri sopivaan hetkeen lapsien kannalta. Lammikot ovat aina mukava piristys. Pieni lepo- ja leikkitauko oli jo paikallaan, kun suurin osa kipuamisesta oli takana. Lammikoita löytyy myös tunturin laelta, mutta suurimmat tulevat vastaan tässä matkan aikana.

Lommoltunturi ei kalpene vieressä seisovalle Pallakselle maisematarjonnallaan. Vaikka Pallas onkin jykevämpi ja korkeampi, Lommoltunturilla on tarjota mielestäni kauniimmat, herkemmät ja monipuolisemmat maisemat.

Noustessa saa kuikuilla suota Mustavaaran ja Lommoltunturin välillä sekä ihastella kauempana Jerisjärven takana kohoavia Leviä ja Kätkätunturia. Tunturin laen saavutettua vieressä komeilevat jo aiemminkin mainitut Pallastunturin kerot. Aivan etualalle avautuu Pallasjärvi, jota ihaillessa voi erottaa ainutlaatuisen Punainenhiekka-rannan.

Uuvuttava helle ei ulottunut tunturiin ja lapsilla riitti tarmoa. Lommoltunturilla ei ole tulentekopaikkaa, joten nautimme lounaan suuren kivikiukaan vieressä. Tämän jälkeen oli leikin aika. Lapset viihtyivät tunturin laella hyvin. Siellä riitti tilaa tutkia ja hyppiä kivillä. Lammikoiden etsintä osoittautui hauskaksi puuhaksi, ja suloisen karvamadon tunturivaellus aiheutti ihmetystä.

Koko matka huipulle on noin kaksi kilometriä. Kun alas palataan samaa reittiä, kertyy kokonaismatkaksi hieman reilu neljä kilometriä. Lapsentahtisesti ja taukoja pidellen, laella leikkien ja lounasta nauttien kertyi retken kokonaiskestoksi nelisen tuntia.

Takaisin autolle matka sujui leppoisasti jolkotellen. Minut aina yllättää se, kuinka paljon nopeammin tunturista tullaan alas kuin sinne kiivetään. Vaikka onhan se selvä. Kuopuskin taittoi koko tunturivaelluksen reippain jaloin, mutta taisi reissu silti vaatia häneltä veronsa. Koko alastulomatkan kädestäni kiinni pitänyt pieni seikkailija kertoi minulle autolla ummistaneensa silmänsä jossakin vaiheessa ja nukkuneensa osan matkaa kädestäni kiinni pitäen. Oli kuulemma vain nostellut jalkojaan äidin vauhdissa! Kyllä ne lapset on sitten taitavia.

Lähde rohkeasti tutustumaan Lommoltunturiin lasten kanssa. Suosittelen ehdottomasti antamaan mahdollisuuden tälle hieman tuntemattomammalle tunturille. Se tarjoaa oikein mukavan päiväretkikohteen monenmoiselle kulkijalle pienistä tuoreista seikkailijoista jo kokeneempiin eränkävijöihinkin.

Lisää retkikertomuksia ja fiilistelyä meidän seikkailunhuuruisesta ulkoilmaelämästä löytyy blogistani Curious Toes – Happy Souls, jossa tämäkin teksti aiemmin julkaistu, sekä Instagramista @curioustoeshappysouls

Sijainti: N=7546353.000, E=380145.000

Lue myös

Lumikenkäretki Lommoltunturille

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.