Tunturista löylyihin ja vaelluskengistä varpaisilleen – vaeltajan palautumisetappi Hotelli Jeriksessä & Arctic Sauna Worldissä

Kaupallisessa yhteistyössä Harriniva Hotels & Safaris

Retkeilijän palautumispaketti – olisipa tällainen ollut olemassa jo silloin kun vielä asuin etelässä ja kerta toisensa perään väsynein silmin ja kramppaavin pohkein ajelin yhtä kyytiä kotiin Lapin tunturipatikoiden jälkeen. Vanhoista vaellusvuosista viisastuneena päätin tällä kertaa kokeilla Muoniossa sijaitsevan Hotelli Jeriksen tarjoamaa Retkeilijän palautumispakettia Pallas-Yllästunturin patikkaviikon päätteeksi.

Uupuneita jalkoja jomottaa ja rinkan aiheuttamat hiertymät hartioissa ja lantiolla tuntuvat jo tuskaisilta. Jalkapohjia aristaa vaelluskenkien kuluneissa pohjallisissa ja oma pinttyneen hien haju leijailee tunturituulahdusten mukana nenään. Polvikin vihoittelee kivikossa patikoinnin jälkeen. Ei olisi enää kuin puoli kilometriä päätepisteeseen ja sitten saa heittää kuraiset kamppeet takakonttiin ja käynnistää auton kohti nelostietä. Harmittaa kyllä jättää taas nämä erämaamaisemat taakse – voi kun voisi viettää vielä yhden yön tunturien helmoilla nautiskellen! 

Niin monen monituista kertaa nuo samat ajatukset ovat puskeneet vaelluksen loppumetreillä nuutuneen mielen pinnalle. Ja aivan liian usein sitä on päätynyt rättiväsyneenä ratin taakse pitkälle kotimatkalle. Jos olisin aikaisemmilla vaelluksillani tiennyt, että on olemassa toinenkin vaihtoehto, olisin valinnut sen hetkeäkään epäröimättä.

Hotelli Jeriksessä ja ilta Arctic Sauna Worldissä osoittautui parhaaksi mahdolliseksi palautumisetapiksi ennen kotimatkaa – jo ihan maantieturvallisuudenkin näkökulmasta! Samalla tämä vaellusreissun viimeinen etappi toimii täydellisenä paluuporttina korvesta takaisin sivistykseen: vielä vuorokauden (tai miksei kahdenkin) mittainen Lapin fiilistely ennen paluuta kaupungin vilskeeseen.

Kylmä-kuumahoitoa lihaksille ja mielelle saunamaailmassa

Saatuani respasta avaimet hotellihuoneeseeni heivasin ensimmäisenä jalkahien ja kuran mehustamat vaelluskenkäni huoneen perimmäiseen nurkkaan. Teltan ja muut kuivatusta vaativat retkivarusteet vein Jerishotellin kuivaushuoneeseen, johon on kuulemma tulossa kesemmällä vielä pyykinpesukonekin vaeltajien pyykkäystarpeita varten.

Seuraavaksi näpyttelin läheisille pikaiset viestit: Ehjänä palattu tunturista. Pidän vielä vuorokauden verran somelakkoa. Pian nähdään, pusuja ja haleja! (Ja okei, rehellisyyden nimissä tein ihan pikapikaisen vilkaisun, mitä somessa ja työsähköpostissa oli tapahtunut kuluneen viikon aikana.)

Sitten puhelin takaisin lentokonetilaan – ja PALAUTUMAAN!

Hikiset vaellusvaatteet vaihtuivat yllättävänkin rivakasti uikkariin ja varvastossuihin, kun suuntasin Jerisjärven rantaan Arctic Sauna Worldiin rentoutumaan. Saunamaailmasta löytyy peräti viisi erilaista saunaa savusaunasta infrapunasaunaan sekä pari pulahduspaikkaa Jerisjärveen joko portailta, laiturilta tai hiekkarannanpätkältä. Saunamaailmasta voi myös ostaa virvokkeita ja saunomisen lomassa voi vaikka löhötä rantatuolissa ja nauttia vaarojen kehystämästä järvimaisemasta.

Arctic Sauna Worldin Repo-saunassa voi löylytellä Jeriksen järvimaisemassa.

Lihasjumeja ja rasittuneita niveliä parantelemaan kokeilin klassista kylmä-kuumahoitoa: saunasta viileään järviveteen ja takaisin löylyihin. Erityispaino sanalla viileä: Lapissa luonnonvedet eivät juuri koskaan tunnu lämpimiltä, mutta sitäkin puhtaammilta ja raikkaammilta – loistavia palautuspulahdusvesistöjä siis.

Rinkan kantamisesta tönkkööntyneet hartiat aukesivat kummasti Soilen käsittelyssä. Arctic PowerRelaxin Soile Sivonen tarjoaa saunamaailman tiloissa mm. klassista lämpöhierontaa ja urheiluhierontaa. Onneksi kerkesin saamaan Soilelle ajan vielä tälle illalle, vaikka hierontaa kaipaavia retkeilijöitä olikin jonossa useampia.

Saunamaailmassa rantatuoleja löytyy katetusta aulasta ja ulkoterassilta, joten löhöilemään pääsee sateella ja paisteella.

Viiden tilavan saunan johdosta ihmiset jakaantuivat saunamaailmassa mukavan väljästi eri puolille, joten sain nautiskella saunomisesta kaikessa rauhassa. Välillä satuimme muutama muunkin retkeilijän kanssa samoihin löylyihin, joissa oli mukava vaihtaa retkikertomuksia ja vaellussattumuksia. Samalla tuli kerrattua taakse jäänyttä patikkareissua. Rentoutuneessa mielentilassa muistista pulpahtelivat aurinkoiset vaellusmuistot yhtä kepeästi kuin saunavirvokekin kupli kädessä. Palautuminen oli jo käynnistynyt niin tehokkaasti, ettei kirosanojen ja ärripurrien sävyttämät vaelluskommellukset jostain syystä muistuneetkaan mieleen enää niin raskaina – nyt ne suorastaan jo naurattivat!

Palauttava tankkaus saunamaailman ravintolassa

Hyväntuoksuisten hiusten ja saippualla pestyn kropan kanssa oli ihana päästä tankkaamaan maukasta sapuskaa Arctic Sauna Worldin ravintolaan, joka palvelee asiakkaita kesällä ja syksyllä. Tarjolla oli paikallisiin perinteisiin sopivaa kalaa ja poroa, raikasta salaattia ja ihanan pirteää ja kesäistä raparperipiirakkaa. Myös kasvissyöjille löytyy listalta vaihtoehtoja. Ja ruokailumaisematkin olivat upeat, viettäen Jerisjärven selän yli aina vastarannan metsänreunaan.

Illallisen jälkeen eivät raukeat silmät juuri pysyneet enää auki. Mutta! Järvi oli illallisen aikana tyyntynyt täysin pläkäksi ja se suorastaan houkutteli suppailemaan kauniiseen kesäiltaan.

Rentouttava iltasuppailu hiljaisuuden keskellä tarinoiden äärellä

Lähdimme Soilen kanssa tyvenelle järvelle suppailemaan. Soile järjestää pienille porukoille Jerisjärvellä erilaisia SUP-retkiä SUP Silencestä SUP Poweriin. Tällä kertaa lähdimme saunamaailman kulmalta suppailemaan Jeriksen kaunista rantaviivaa pitkin. Pikkulinnut liversivät vielä iltasointujaan, mutta muuten oli täysin hiljaista. Soile yritti kutsua lähistön korppeja käväisemään matkimalla täydellisesti korpin kutsuääntelyä.

Korpit pysyttelivät kuitenkin piilossa ja me jatkoimme lipluttelua lähellä rannan metsikköä. Ihastelimme vanhan luonnontilaisen metsän persoonallisia puita ja mättäitä. Varvikko oli pullollaan mustikanraakileita ja Soile kertoikin, että käy joskus asiakkaidensa kanssa SUP-laudoillla mustikassa. Pyjamapöksyissään suppaileva Soile intoutui kertomaan tarinoita värikkäästä elämästään ja oivaltavia ajatuksia ihmiselämästä ylipäätään; vaiherikkaat tarinat pistivät ajatusnystyräni liikkeelle ja pohtimaan myös omia elämänfilosofioitani. Totesimme myös melkein yhteen ääneen, kuinka valtavan suuri vaikutus luonnolla on palautumiseen niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ajatuksetkin jotenkin virtaavat paljon vapaammin tällaisessa luontoympäristössä. Suppailun jälkeen mieli olikin järven kanssa yhtä tyyni.

Hotellin rantamatalikkoon palattuamme kokeilimme vielä vähän venytellä SUP-lautojen päällä. Etenkin jalkapohjien venyttäminen tuntui tarpeelliselta vaelluskenkien käytön jälkeen. Myös yläkropan kiertoliikkeet avasivat patikoinnin jäykistämää pökkelövartaloa.

Suppailun jälkeen oli aika jatkaa palautumista levon avulla puhtaissa lakanoissa, pehmeässä oikeassa sängyssä ja kunnon tyynyllä. Hampaatkin sai pestä ihan juoksevan hanaveden kanssa lavuaarissa. On sitä ihminen keksinyt kyllä kaikenlaisia helpotuksia elämään. Kaikki tämmöiset perusasiat tuntuvat vaelluksen jälkeen kummallisen luksukselta, kunnes niistä tulee taas aivan kyseenalaistamatonta peruskauraa.

Iltapesujen päätteeksi vedin pimennysverhot yöttämän yön eteen. En edes muista milloin viimeksi olisin nukkunut näin sikeästi.

Hidas aamu lintujen kanssa Jeriksen rannassa

Vaelluksen aikainen heräämisrytmi oli vielä jäänyt päälle, joten heräsin jo aamuseitsemän kieppeillä. Kurkistin pimennysverhojen takaa, millaisena aamu oli Jeriksellä valjennut: aurinkohan se siellä kimaltelikin jo rannassa. Hipsuttelin kirja kainalossa rantaan ja kävin huljuttelemassa vieläkin arkoja jalkapohjiani rantavedessä. Luin hetken kirjaa aurinkotuoleilla ja seurailin kun telkkäpariskunta lipui hissukseen lähemmäs laituria.

Vatsani kurniminen säikäytti telkät ja ilmoitti minulle, että oli aika suunnata Jerishotellin aamiaiselle.

Pitkiin aikoihin ei ole olo tuntunut näin virkeältä! Aamiaisen jälkeen päätin piipahtaa vielä ennen ajomatkaa pienellä palauttavalla retkellä Keimiöniemen kalapirteillä. Sen jälkeen kiikutin kamat konttiin ja käynnistin kotimatkan. Olisihan täällä Jeriksen seudulla voinut viettää vielä toisenkin vuorokauden. Jerisjärven lähistöltä löytyy vaikka mitä sopivan lyhkäsiä ja leppoisia päiväretkikohteita, kuten Keimiöjärvi ja Pyhäjoen luontopolku. Tunturiinkin voi nousta vaikkapa Keimiötunturille vievää polkua pitkin. Astetta toiminnallisempaa palautumista kaipaavat voivat vuokrata Jerishotellilta myös fatbikejä ja kanootteja.

Keimiöniemen historialliset kalapirtit ovat vaikuttava nähtävyys Jerisjärven rannassa lähellä Jerishotellia.

Hotelli Jeriksen Retkeilijän palautumispaketteja voi varata täältä.

Muita hyödyllistä vinkkejä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa patikoiville:

Jerisjärven palautumispaketti sopii myös koirien kanssa vaeltaville, sillä Jerishotellilta löytyy kolme kappaletta koirahuoneita. Saunamaailmaan koiria ei kuitenkaan voi ottaa mukaan.

Vaeltajille kätevää autonsiirtopalvelua alueella tarjoaa mm. TaksiHietala.

Lue myös:

Arctic Sauna World on auki myös talvisin, jolloin saunoista pääsee avantoon. Talvisesta saunamaailmasta voit lukea lisää täältä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.