Tekojärven rantaa ja luonnon ihmeitä – Kyrkösjärven luontopolku Seinäjoella

Kyrkösjärvi on tekojärvi aivan Seinäjoen keskustan tuntumassa. Se on luotu 1980-luvun alussa helpottamaan Kyrönjoen tulvia. Kyrkösjärven tuntumassa kulkee noin kuuden kilometrin luontopolku, jonka varrella on niin näkötorni kuin komea järvilaavukin.

Kyrkösjärven luontopolku Seinäjoella
Päivämäärä: 22.7.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 338
Reitin pituus: 6 km
Kohokohdat: Näkötorni, laavu, luonnon ihmeet
Parkkipaikka: Kyrkösjärventien päässä. Tilaa noin 10 autolle. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Kohtuuhyvässä kunnossa oleva reitti, jossa pärjää myös lenkkareilla
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Seinäjoen seudun kierros alkoi Kalajärven geologiselta luontopolulta ja vielä ehdin samana illalla ihan Seinäjoen keskustan lähellä sijaitsevalle Kyrkösjärvelle. Seinäjoella asuva kaveri lähti mukaan ja johdatti meidät Kyrkösjärventielle, jonka päästä löytyy parkkipaikka ja opastaulu. Luontopolun pitempi versio on kuuden kilometrin mittainen, vaihtoehtona voi kiertää lyhyemmän alle neljän kilometrin kierroksen.

Lähtöpaikalla on selkeä kartta. Reitti alkaa järven rannasta (kuvassa vihreällä merkityn reitin oikea yläkulma eli koilliskulma) ja suuntaa kohti etelää. Numerointi on myötäpäivään.

Alkumetrit kuljetaan rannan tuntumassa. Reittimerkinnät ovat oransseja maalimerkkejä.

Alkumatkalla on vielä yksi kartta, jossa reittejä ja opasteita on selvitetty.

Polku kurvaa rannasta kohti Kyrkösvuorta. Maalimerkkejä vaikuttaisi olevan riittävästi, vaikka vuoren tietämillä risteilee paljon polkuja.

Kyrkösvuorelle on parinkymmenen metrin nousu. Torni on mäen korkeimmalla paikalla.

Paras näköala on Kyrkösjärveä kohti ja sen taakse. Järven takana näkyy mm. Seinäjoen sairaalan rakennuksia ja uusi Mielenterveystalo sekä Seinäjoen vuoden 2016 asuntomessualue. Vastarannalla on myös lintutorni.

Jatkoimme matkaa. Tornilta ei oikein nähnyt seuraavia maalimerkkejä – katsoin varmuudeksi kartasta otettua kuvaa ja totesin suunnan olevan jotakuinkin lounaaseen. Luontopolun kyltti löytyikin noin viidenkymmenen metrin päästä kallioilta.

Polku laskeutuu Kyrkösvuorelta sekametsään. Tarjolla on myös lyhyitä pitkospuuosuuksia.

Reitin varrella on 23 infotaulua. Neljännen aiheena on tämä neljän tilan rajapyykki vuodelta 1909.

Viidennen infotaulun aiheena ovat tuulenpesä ja käärmekuusi. Molemmat luonnon ihmeet löytyvät ihan kyltin lähistöltä. Taustalla näkyy puunrunko, jossa on oransseja merkintöjä – kyseisessä puussa on tuulenpesä.

Kuudennen infotaulun aihe on tämä komea siirtolohkare.

Hieman alle kaksi kilometriä kävelty. Saavutaan hienolle ja melko uudelle järvilaavulle. Paikalla oli kaksi retkeilijää leirin pystytyksessä. Otimme kuitenkin kuvan tästä kovan onnen laavusta. Edelliset ovat palaneet (luultavasti tuhopolton takia), tämä uusin on valmistunut vuonna 2021. Ylläpidosta vastaa Lakeuden latu ja polku.

Laavulla voi käydä myös Kyrkösjärven rannalla. Uimapaikkana tämä ei näytä kovin miellyttävältä, mutta varmaankin tästä voi ainakin rantautua, jos käy melontaretkellä järvellä.

Jatkoimme matkaa laavulta. Sadan metrin päässä tullaan risteykseen, jossa voi valita lyhyemmän tai pidemmän reitin. Päätimme kiertää pidemmän reitin – se jatkuu tästä tovin aikaa esteettömänä ja leveänä puusiltana.

Seuraava infotaulu kertookin Kyrkösjärven faktoja. Tekoallas on rakennettu vuonna 1980 ja sen pinta-ala on 640 hehtaaria. Keskisyvyys on 2,4 m.

Luontopolku kääntyy pois leveältä ulkoiluväylältä ja kiepaisee kapeana polkuna vielä kerran ihan Kyrkösjärven rannan tuntumaan, paikalle, jossa on myös vanha tervahauta. Rantalenkin jälkeen saavutaan aukiolle, jossa on iso elämysliikuntareittien opaste. Näillä tienoin näimme useammankin lenkkeilijän ja pyöräilijän kulkemassa tätä leveähköä liikuntareittiä. Jos kuva näyttää sateiselta, se johtuu siitä, että hetken aikaa satoi vettä aika lailla reippaasti. Onneksi kuitenkin vain hetken.

Ollaan jotakuinkin luontopolun puolivälissä, takana hieman yli 3 kilometriä. Reitti jatkuu suoraan liikuntaväylän yli ja saapuu suoalueen, Kattilanevan, laitaan. Suo on ojitettu puuntuotannon parantamista ajatellen ja siksi siellä kasvaa jonkun verran puustoa. Luontopolku kulkee hetken matkaa suon laitaa pitkin, varsinaista suo-osuutta pitkospuineen ei kuitenkaan ole.

Kahdeksannentoista infotaulun aiheena on kolohaapa. Kyltin lähellä onkin harvinaisen hieno, ilmeisesti palovaurioitakin kärsinyt yksilö.

Viimeiset kilometrit kuljetaan mukavassa kangasmaastossa. Koko reitin hankalin kohta oli noin 5,5 kilometrin kohdassa (hieman tämän kuvan oton jälkeen) kalliomaisemissa. Oransseja maalimerkkejä ei hetkeen näkynyt ja astelimme pienen matkaa väärää polkua. Olin kuitenkin lukenut karttaa hyvin ja totesin, että reitin kuuluisi jo pikku hiljaa kääntyä kohti lähtöpaikkaa, niinpä löysimme seuraavat merkit parinsadan metrin päästä. Tarkkana kannattaa olla – ja valita selvästi eniten kuljettu polku.

Niin palattiin parkkipaikalle. Matkaa melko tarkkaan kuusi kilometriä, aikaa kulutimme tunnin ja viisikymmentä minuuttia. Emme pitäneet evästaukoa. Tapasimme reitillä ehkä kymmenkunta muutakin ulkoilijaa, suurimman osan leveillä ulkoiluväyläosuuksilla.

Reitti ei ole kovin vaativa, mutta sillä on pari terävää nousua sekä jonkin verran juuria ja kiviä, joita pitää ylittää tai väistellä. Korkeuserot ovat muuten maltillisia. Mukavan mittainen ja juuri sopivan haastava ulkoilupolku, bonuksena pari luonnon ihmettä!

Sijainti: N=6965673.032, E=285596.715 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=62.7583944, GEO:lon=22.7949610

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Paukanevan reitti
Kalajärven geologinen luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.